Κεκλεισμένων των θυρών και με κλειστές τις πόρτες του δικαστικού μεγάρου για τους εκπροσώπους του Τύπου έγινε χθες η πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Δώδεκα ημέρες μετά τη ματαίωση της προγραμματισμένης διάσκεψης, λόγω κλίματος, από τον πρόεδρο του ΣτΕ Νίκο Σακελλαρίου, οι ανώτατοι δικαστές συνεδρίασαν επί σχεδόν πέντε ώρες, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο από νωρίς το πρωί, οπότε θα συνεχίσουν τη διάσκεψή τους προκειμένου να κριθεί η συνταγματικότητα ή μη του νόμου της κυβέρνησης για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανώτατοι δικαστικοί κατά την πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας άκουσαν την τοποθέτηση του εισηγητή, ενώ άνοιξαν και το κρίσιμο θέμα που αφορά το παραδεκτό των προσφυγών.

Το συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται τυπικό, αλλά τα τυπικά αυτά θέματα –όπως λένε και δικαστικές πηγές –μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα κρίσιμα για την ουσία της υπόθεσης. Κι αυτό γιατί αν οι προσφυγές κριθούν παραδεκτές, τότε οι ανώτατοι δικαστές θα περάσουν στο επόμενο στάδιο που συνδέεται ευθέως με τον πυρήνα της υπόθεσης, δηλαδή με τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ραντεβού αύριο. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου, τρεις αντιπρόεδροι και συνολικά 30 ανώτατοι δικαστικοί λίγο μετά τις δέκα χθες το βράδυ αποχώρησαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ θα συνεχιστεί αύριο το πρωί. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν και αύριο θα καταλήξουν σε κάποια απόφαση την οποία θα είναι σε θέση και να δημοσιεύσουν ή θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουν και άλλη διάσκεψη πριν αποφανθούν για το κρίσιμο θέμα της συνταγματικότητας του επίμαχου νόμου.

Η χθεσινή πρώτη διάσκεψη του ανωτάτου δικαστηρίου συγκλήθηκε μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκαν από την απόφαση του προέδρου του Δικαστηρίου να ματαιώσει τη συνεδρίαση προ ημερών, δεχόμενος σφοδρή επίθεση και εντός του δικαστηρίου με αποτέλεσμα να παραιτηθούν από την Ενωση των δικαστών του ΣτΕ δύο αντιπρόεδροι του Δικαστηρίου, στρεφόμενοι με δριμύτητα κατά του προέδρου για τους χειρισμούς του, αλλά και της Ενώσεώς τους για το ότι τον κάλυψε με ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε και χθες έλειψαν οι υψηλοί τόνοι κατά τη διάρκεια της διάσκεψης. Εντύπωση προκάλεσε δε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της διάσκεψης των ανώτατων δικαστών είχε απαγορευθεί –γεγονός ασυνήθιστο –η είσοδος των εκπροσώπων του Τύπου στο δικαστικό μέγαρο. Σε αντίστοιχη περίπτωση πάντως στο παρελθόν, όταν η Ολομέλεια του ΣτΕ συνεδρίαζε για την υπόθεση της ΕΡΤ υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Μενουδάκου, είχε επιτραπεί κανονικά η παρουσία των δημοσιογράφων λόγω του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης για την υπό κρίση υπόθεση.