Οπως λένε οι προπονητές (και έχουν δίκιο), συνήθως μαθαίνεις περισσότερα από μια ήττα παρά από μια νίκη. Οι παίκτες και το τεχνικό τιμ του Ολυμπιακού πάντως, επιστρέφοντας από τη Μαδρίτη, είχαν ολόκληρο φροντιστήριο στις αποσκευές τους.  

Πρώτα απ’ όλα έμαθαν ότι το να παίξεις γρήγορα (αλλά όχι βιαστικά) θέλει τέχνη και χρόνο, ιδιαίτερα μάλιστα όταν προσπαθείς να το εφαρμόσεις κόντρα σε ομάδες που το έχουν ψωμοτύρι εδώ και χρόνια (Ρεάλ Μαδρίτης).

Το άλλο σημαντικό μάθημα είναι ότι δεν παρατάς πλέον εύκολα κάποιο παιχνίδι όπως θα έκανες τα παλαιότερα χρόνια. Υπήρχε σεζόν που ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με 5-0 στον όμιλό του, εξασφάλισε ουσιαστικά θέση στην πρώτη τετράδα που έδινε πρόκριση στις 16 (χωρίς την παραμικρή σημασία εάν μια ομάδα ήταν 1η ή 4η) και στη συνέχεια έκανε πειράματα στα υπόλοιπα πέντε παιχνίδια.

Αυτά δεν υπάρχουν πια και ήδη οι πρωταθλητές Ελλάδας μπορεί να πληρώσουν ακριβά το γεγονός ότι άφησαν ένα ελεγχόμενο (στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα) παιχνίδι να τους ξεφύγει στο φινάλε στην έκταση του σκορ, που δεν καλύπτεται στο ΣΕΦ.

Νεκρά διαστήματα στην Ευρωλίγκα πληρώνονται ακριβά σε αντίθεση με τα περισσότερα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος, ενώ σαφώς η ομάδα χρειάζεται χρόνο, που τον έχει, αλλά εάν δεν νικήσει Παναθηναϊκό (ιδιαίτερα) και Εφές στο ΣΕΦ θα χάσει την – απαραίτητη επίσης – ηρεμία.