Ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξε τόσο έντονο παρασκήνιο για τις εκλογές της ΕΠΟ. Φυσικά, ανέκαθεν οι ενδιαφερόμενοι έδιναν τα πάντα για να αποκτήσουν τα ηνία της Ομοσπονδίας, αυτό που συμβαίνει τώρα όμως δεν το θυμόμαστε να έχει ξανασυμβεί. Ανθρωποι των Ενώσεων, παράγοντες ή πρώην πρόεδροι, καταγγέλλουν τα μύρια όσα. Για χρηματισμούς, εξαγορές ψήφων, ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που διακινούνται με έπαθλο να αλλάξει άποψη μια Ενωση και από κει που ψήφισε τον έναν υποψήφιο να πάει στην αντίθετη πλευρά. Για ποια προγράμματα μπορούμε να μιλήσουμε; ‘Η μήπως κάποιος πείθεται ότι οι πρόεδροι εκτιμούν ένα σχέδιο περισσότερο από τα συμφέροντά τους; Στην Ανατολική Αττική, στη Ζάκυνθο, στα Χανιά, ελέχθησαν ή λέγονται πολλά για διαδρομές μέχρι τις εκλογές και την τελική ετυμηγορία. Επιπρόσθετα, οι αναβολές, οι προσφυγές στα διαιτητικά δικαστήρια, η εμπλοκή υφυπουργού και FIFA, δημιουργούν ένα σκηνικό καθόλου κολακευτικό για το ποδόσφαιρό μας. Κατά συνέπεια, η απάντηση στο ερώτημα «πόσο σημαντική είναι η διοίκηση της ΕΠΟ» έρχεται μόνη της: όλοι θέλουν να έχουν το πάνω χέρι και να νιώθουν πως ελέγχουν την κατάσταση. Αλλά αυτό δεν λέγεται πρόοδος.

Ο ρόλος των γυναικών

Μια κοπέλα από τη Νέα Ζηλανδία ανακοινώθηκε ότι θα διευθύνει νεοσύστατο τμήμα ποδοσφαίρου της FIFA. Επρόκειτο για τη μοναδική γυναίκα μέλος της επιτροπής αναμόρφωσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και ασχολήθηκε με τα οικονομικά. Είναι ξεκάθαρο ότι η FIFA εκτός από το κατά καιρούς άνοιγμα που κάνει στις νέες αγορές επιθυμεί να αναβαθμίσει τις γυναίκες. Οχι μόνο να παίζουν ποδόσφαιρο, παράλληλα θέλει να τις προωθεί σε σημαντικές θέσεις. Ισότητα; Κάπως έτσι, αν και ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή σε ό,τι αφορά αυτόν τον ανδροκρατούμενο χώρο. Γυναίκες διαιτήτριες και προπονήτριες, πάντως, βλέπουμε όλο και περισσότερες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μια σκέψη

Παρακολουθώντας τη χθεσινή πρεμιέρα της σημαντικής διοργάνωσης με το νέο σύστημα διεξαγωγής, εύκολα καταλήγεις στο εξής: έχουμε να κάνουμε με μια σκληρή Ευρωλίγκα που θα εξαντλήσει ομάδες και παίκτες. Ισως το ρόστερ των 12-14 παικτών να αποδειχθεί μικρό κι ας φαίνεται αυτό υπερβολή. Ματς ανά τρεις ημέρες, ταξίδια συνεχή, ρυθμοί εξοντωτικοί για όλους τους εμπλεκομένους. Αφήστε που τα λάθη απαγορεύονται, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει περίοδος προσαρμογής και φορμαρίσματος όπως ήταν οι πρώτοι μήνες της αγωνιστικής σεζόν. Μιλάμε για πείραμα με αυξημένο ενδιαφέρον ως προς το τι θα βγάλει μέχρι το φινάλε.

Ιστιοπλοΐα

Ολα έτοιμα για τον Μαραθώνιο θαλάσσης που θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σάββατο στο Μικρολίμανο. Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρόεδρος των ελλήνων ολυμπιονικών και ασημένια το 2004 στην Αθήνα Βούλα Κοζομπόλη, επανέρχεται σε ρόλο – έκπληξη καθώς θα αγωνιστεί στην κατηγορία Ινγκλινγκ. Συνολικά, στην τρίωρη μάχη με το νερό θα αγωνιστούν 250 άτομα σε 16 κλάσεις.