Σε μία από τις πρόσφατες παρουσιάσεις της αυτοβιογραφίας του Γιόχαν Κρόιφ, ο γιος του Ζόρντι είπε σαρκαστικά απευθυνόμενος στο ακροατήριο: «Ο πατέρας μου θα σκεφτόταν τώρα πως μόνο όταν χάσεις κάποιον τον εκτιμάς».

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, από τη Γη του Πυρός μέχρι τη Φορμόσα και από το Μπουένος Αϊρες έως το Σαν Χουάν, οι Αργεντινοί εκλιπαρούσαν το καλοκαίρι τον Λιονέλ Μέσι να αναθεωρήσει την απόφασή του να εγκαταλείψει την εθνική ομάδα.

Ηταν οι ίδιοι που έριχναν το ανάθεμα στον κορυφαίο σύγχρονο ποδοσφαιριστή για τη νέα ήττα από τη Χιλή, στα πέναλτι, στον τελικό του Κόπα Αμέρικα.

Ο Μέσι είχε κουραστεί να αποτελεί τον αποδιοπομπαίο τράγο για κάθε χαμένο τελικό της Αλμπισελέστε. Εστω και με αυτόν τον τρόπο ο σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα κατάφερε να πάρει αυτό που του αναλογούσε πριν τελικά αναθεωρήσει την απόφασή του.

Η ίδια η πραγματικότητα όμως απέδειξε τι εστί Μέσι για τους Γκαούτσος.

Η Αργεντινή χωρίς τον αρχηγό της μοιάζει με νεοσύλλεκτο σε πόλεμο. Στο παιχνίδι που έγινε χθες τα ξημερώματα στο στάδιο Μάριο Κέμπες της Κόρντομπα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η φιναλίστ του τελευταίου Μουντιάλ ηττήθηκε για πρώτη φορά στην έδρα της από την Παραγουάη (1-0) με τον τραυματία Μέσι να παρακολουθεί το παιχνίδι από την τηλεόραση, στη Βαρκελώνη.

Από τα συνολικά δέκα ματς της προκριματικής φάσης που έχει δώσει μέχρι τώρα η Αργεντινή, ο Μέσι έχει αγωνιστεί στα τρία, με την Αλμπισελέστε να σημειώνει αντίστοιχες νίκες. Στα υπόλοιπα επτά χωρίς τον αρχηγό της ηττήθηκε δύο φορές στην έδρα της, υποχρεώθηκε σε τέσσερις ισοπαλίες, ενώ νίκησε μόλις μία φορά.

Ο Τύπος που ξιφουλκούσε κατά του Μέσι ύστερα από κάθε ήττα καλεί τώρα τους φιλάθλους να προσεύχονται για τον «Αγιο Μέσι», γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να αναστρέψει το βαρύ κλίμα στην εθνική ομάδα που κινδυνεύει πλέον να χάσει το τρένο για τα τελικά της Ρωσίας.

Η Αργεντινή έχει υποχωρήσει στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας, πέντε βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Βραζιλία. Υπό τις εντολές του Τίτε η Σελεσάο δείχνει αναγεννημένη, σημειώνοντας την τέταρτη σερί νίκη της, αυτή τη φορά επί της Βενεζουέλας με 2-0.

Τον Νοέμβριο η Αργεντινή ταξιδεύει στο Μπέλο Οριζόντε για να αντιμετωπίσει την πέντε φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια και στη συνέχεια θα υποδεχθεί την Κολομβία σε δύο αγώνες από τα αποτελέσματα των οποίων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Αλμπισελέστε στο Μουντιάλ 2018.