Οι εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν πάρει τη μορφή καταιγίδας. Για την ΕΠΟ, τη διοίκηση που είχε χαρακτηριστεί ως η πλέον αμαρτωλή, αλλά ακόμη και για υπαλλήλους της, μάλλον μιλάμε για χιονοστιβάδα που συμπαρασύρει τα πάντα στο διάβα της.

Βέβαια, όσοι διαβάζουν «The Shot» γνώριζαν ή έστω ανέμεναν εξελίξεις. Δύο φορές, στις 22/9 και στις 27/9, η στήλη είχε προειδοποιήσει ότι μετά τις 5-6/10 θα έχουμε νέα δεδομένα, τονίζοντας κάθε φορά πως τόσο η αντιπροσωπεία των διεθνών συνομοσπονδιών FIFA/UEFA, όσο και ο Σταύρος Κοντονής, προκρίνουν τη λύση της διοικούσας επιτροπής η οποία θα αναλάβει να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία στο Γουδή και θα οδηγήσει την ομοσπονδία στις εκλογές με ήρεμους τόνους και περιορίζοντας στο ελάχιστο τον κίνδυνο το όποιο αποτέλεσμα να προκαλέσει νέες εντάσεις, με τους διαμαρτυρόμενους απλώς να έχουν άλλους χρωματισμούς.

Το ποιος είναι αυτή τη στιγμή ο μεγάλος θριαμβευτής θα το εξετάσουμε παρακάτω. Προς το παρόν ας αναλύσουμε την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, που –παρά τα όσα αναφέρονται –δεν δικαίωσε την προσφυγή του ανακάμψαντος στο προσκήνιο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου Βίκτωρα Μητρόπουλου, αλλά εκείνη της Κηφισιάς 2010. Μικρή σημασία έχει τούτο. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι όπως ορθώς επεσήμανε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σταύρος Κοντονής, το Διαιτητικό Δικαστήριο (που είναι όργανο της ΕΠΟ, κατά μία έννοια είναι η ίδια η ΕΠΟ) αποφάσισε πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν με τον Νόμο Ορφανού και όχι σύμφωνα με τα όσα υπαγορεύει το καταστατικό της ομοσπονδίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι εκλέκτορες δεν θα είναι μόνο 181, αλλά περί τους 500. Ουσιαστικά όμως η ΕΠΟ αυτοπυρπόλησε το πολυδιαφημισμένο καταστατικό της και το περιβόητο αυτοδιοίκητο που είχε φθάσει κάποτε να είναι πάνω και από τους νόμους του κράτους.

Δίκοπο μαχαίρι

Ακόμη πιο σημαντικό είναι πως μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Σταύρος Κοντονής φαίνεται –αν δεν έχουμε καμία νέα ανατροπή –ότι πετυχαίνει αυτό που είχε θέσει ως σκοπό του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Εκτιμώντας, προφανώς, ότι οι εκλογές ήταν ένα δίκοπο μαχαίρι, επιθυμούσε μια διοίκηση συναίνεσης ή ορισμένη από τις διεθνείς συνομοσπονδίες. Η δεύτερη λύση εξασφάλιζε και την εμπιστοσύνη των διεθνών παραγόντων, καθώς αποδείκνυε ότι δεν επιθυμούσε να παρέμβει στην ομοσπονδία, αλλά ήθελε να εξυγιανθεί από τη FIFA.

Νίκη της υπάρχουσας κατάστασης στην ΕΠΟ είναι αυταπόδεικτο ότι θα διατηρούσε την εκρηκτική ατμόσφαιρα που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά γήπεδα. Νίκη της αντιπολίτευσης, με την ένταση που υπήρχε σε όλη την προεκλογική περίοδο, δεν θα κατεύναζε τα πνεύματα. Απλά οι πυρήνες θα άλλαζαν στρατόπεδο. Η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης προσπάθησε να οδηγήσει όλες τις πλευρές σε διοίκηση συναίνεσης, αλλά οι αντιπολιτευόμενοι νιώθοντας σίγουροι για τη νίκη στις εκλογές αρνήθηκαν πρώτοι.

Κοινό ύμνο και πρόεδρο;

Επομένως η λύση για μια μεταβατική περίοδο που θα βοηθούσε στην εκτόνωση της κατάστασης και την εξάλειψη της καχυποψίας ήταν το ζητούμενο για το υφυπουργείο και τη FIFA. Γι’ αυτό ο Σταύρος Κοντονής πανηγύριζε χθες και βγήκε να καλέσει τη διεθνή ομοσπονδία να αναλάβει δράση. Αναμένουμε λοιπόν τις πρωτοβουλίες της αντιπροσωπείας που παρά τη διάψευση του Κουτσοκούμνη χθες είναι πιθανό να ορίσει διοικούσα επιτροπή με πρόεδρο τον πρόεδρο της Κύπρου. Υστερα από την κοινή ανάκρουση του Εθνικού Υμνου στον μεταξύ των δύο εθνικών ομάδων αγώνα, είναι πολύ πιθανό ότι θα έχουμε και κοινό πρόεδρο. Οι εξελίξεις θα τρέξουν από αύριο.

Εψαχναν καιρό

Τον παίκτη που θα αντικαταστήσει τον Ομάρ Κουκ αναζητά η Εστουντιάντες για να πραγματοποιήσει την επιθυμία του Αμερικανού, με διαβατήριο Μαυροβουνίου, να αποδεσμευθεί προκειμένου να ενταχθεί στο ρόστερ του ΠΑΟ. Ο Αργύρης Πεδουλάκης και οι συνεργάτες του χτένιζαν την αγορά προκειμένου να είναι έτοιμοι σε περίπτωση που θα αποφάσιζαν να προσθέσουν έναν πλέι μέικερ πίσω από τον Νικ Καλάθη (φωτογραφία).

Ο τραυματισμός του Μάικ Τζέιμς επέσπευσε τις διαδικασίες, καθώς έγινε επιτακτική ανάγκη να αποκτηθεί ένας ακόμη γκαρντ. Οι Πράσινοι αρχικά έκαναν τη σκέψη να αποκτήσουν παίκτη από την αμερικανική αγορά, έχοντας τη σιγουριά ότι θα είχαν περισσότερες επιλογές. Καθώς όμως οι εκτιμήσεις των ιατρών λένε ότι ο Τζέιμς θα επιστρέψει σε περίπου δύο μήνες και όπως προείπα το προπονητικό τιμ είχε «ανοικτά μάτια και αφτιά» για κοινοτικό παίκτη, στράφηκαν στην αγορά της Ευρώπης και εντόπισαν τον Ομάρ Κουκ.

Ο παίκτης της Εστουντιάντες δεν είναι πρώτης γραμμής και δεν διαθέτει ευχέρεια στο μακρινό σουτ, ωστόσο για τον ρόλο που τον θέλει ο Πεδουλάκης είναι εξαιρετική επιλογή. Για να βοηθάει τον Νικ Καλάθη στη δημιουργία και να προσφέρει μια ακόμη λύση στις επιλογές των Πρασίνων στην εφαρμογή των συστημάτων ταιριάζει απόλυτα.

Και άλλη αλλαγή

Αλλαγές στο ρόστερ όμως δεν κάνει μόνο ο ΠΑΟ. Κάνουν πολλές ομάδες της Α1 και πλέον σκέφτεται να κάνει και άλλη μεγάλη ομάδα του ελληνικού μπάσκετ. Υπάρχει προβληματισμός για την κατάσταση ενός παίκτη που έχει υψηλό συμβόλαιο και το προπονητικό τιμ της ομάδας έχει αρχίσει να διερευνά την αγορά. Θα κάνουν υπομονή μερικές εβδομάδες ακόμη, αλλά αν δουν ότι δεν διορθώνεται η κατάσταση, τότε θα αναζητηθεί τρόπος για να σπάσει το συμβόλαιο του παίκτη. Λεπτομέρειες προσεχώς.

Εκλογές για εκλεκτούς

Χαμός έγινε τελικά στις εκλογές της ομοσπονδίας πυγμαχίας. Σύλλογοι που πήγαν να ψηφίσουν, όπως η ΑΕΚ, ο Αρης Νικαίας κ.ά. καταγγέλλουν τραμπουκισμούς και παράνομο αποκλεισμό τους από τη διαδικασία. Τους απαγορεύτηκε να ψηφίσουν, φωνάζουν ορισμένοι. Μήπως ο Σταύρος Κοντονής πρέπει να διερευνήσει τι έγινε;

Κουίζ

Εχει έρθει στην Ελλάδα με περγαμηνές. Από καλό πρωτάθλημα, με υψηλό συμβόλαιο και όνομα καλό. Εχει ήδη δείξει πως δικαίως το απέκτησε και ότι έχει τη δυνατότητα να ξετυλίγει το ταλέντο του στον αγωνιστικό χώρο. Ο τρόπος όμως με τον οποίο τον διαχειρίζεται ο προπονητής, ο ρόλος που του έχει δοθεί και το γεγονός ότι δεν είναι το πρώτο βιολί τον έχουν κάνει να γκρινιάζει. Ποιος είναι;