Φθινοπωρινό διάλειμμα πριν από το σκι

Για όποιον ανησυχεί, έρχονται τη Δευτέρα τα γνωστά μας πρόσωπα, οι εκπρόσωποι των θεσμών, για να ξεκινήσει άλλο ένα σίριαλ στο Χίλτον ή αλλιώς η δεύτερη αξιολόγηση.

Για να πάρετε θάρρος θα σας πω μάλιστα ότι ήδη από τα περίπου 45 μέτρα που περιλαμβάνει η αξιολόγηση, «καμιά ντουζίνα έχουν ήδη γίνει», όπως με διαβεβαιώνει πηγή των θεσμών.

Αρα, πάμε για λίγο πάνω από 30 μέτρα. Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμη και ένα την ημέρα να κλείνει, δεν προλαβαίνουμε το αρχικό deadline που έδινε η κυβέρνηση για τέλος Οκτωβρίου.

Εξάλλου, να σας πω ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν έχουν σκοπό να μη σηκώσουν κεφάλι μέχρι να κλείσουν.

Ηδη, οι πηγές μου με ενημερώνουν ότι έχουν προγραμματίσει ένα διάλειμμα την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου που κλείνουν και τα ευρωπαϊκά σχολεία για τις λεγόμενες φθινοπωρινές τους διακοπές.

Κάτι μου λέει ότι τα πραγματικά δύσκολα θα αρχίσουν μετά την επιστροφή τους, καθώς θα μπαίνει ο χειμώνας και θα ξεκινάει το σκι…

Κόψε – ράψε με το πλεόνασμα

Θυμάστε που στις 21 Απριλίου η κυβέρνηση πανηγύριζε για το πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015. Στις 20 Οκτωβρίου ενδεχομένως το αποτέλεσμα να είναι διαφορετικό. Η Eurostat και η ΕΛΣΤΑΤ βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία για την ανταλλαγή των νεότερων στοιχείων που θα οδηγήσουν σε επικαιροποίηση των αποτελεσμάτων και ακούω ότι υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγών.

Για να πάει προς τα πάνω το πλεόνασμα το βλέπω δύσκολο. Η εμπειρία των προηγούμενων επικαιροποιήσεων των στοιχείων δείχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Αν θα πάει προς τα κάτω, θα το ξέρουμε σε λίγες μέρες. Αυτό που ξέρω μετά βεβαιότητας αυτή την ώρα είναι ότι για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια κλιμάκιο της Eurostat δεν ήρθε στην Αθήνα για τη συλλογή στοιχείων, αλλά αρκείται σε αυτά που αποστέλλονται από τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης ΕΛΣΤΑΤ Θάνο Θανόπουλο. Και αυτό αποτελεί σίγουρα μια θετική εξέλιξη σε όρους αξιοπιστίας.

Κάτι ψήνεται με τον ΔΕΣΦΑ

Στις λεπτομέρειες λέγεται ότι βρίσκεται η «πολυκαιρισμένη» συμφωνία για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR, δύο εβδομάδες πριν εκπνεύσει η νέα κρίσιμη προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου. Δείγμα ότι οι διαδικασίες βρίσκονται στην τελική ευθεία είναι και το μπαράζ επαφών που είχαν προ ημερών στην Αθήνα υψηλόβαθμα στελέχη της SNAM –του ιταλικού διαχειριστή φυσικού αερίου, ο οποίος και έχει συμφωνήσει να αγοράσει από τους Αζέρους το 20% του ΔΕΣΦΑ, με έλληνες αξιωματούχους. Την Πέμπτη, οι Ιταλοί συναντήθηκαν με το ελληνικό κλιμάκιο και τον επικεφαλής του, δηλαδή τον στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού Δημήτρη Λιάκο, ενώ χθες επισκέφθηκαν το Μαξίμου. Δίχως απευθείας εμπλοκή του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει και ότι η συζήτηση γίνεται σε εντελώς διαφορετικό μοτίβο από τα όσα ο ίδιος έλεγε, τα κλιμάκια και των τριών πλευρών φαίνεται να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Ανθρωποι με γνώση των συζητήσεων δεν αποκλείουν, εφόσον πάνε καλά οι συναντήσεις της εβδομάδας αυτής, να υπάρξει συμφωνία ακόμη και πριν από την εκπνοή της προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου, οπότε και λήγει η νέα παράταση της εγγυητικής της SOCAR.

Μαθήματα από τη Ρουμανία

Οφείλω να ομολογήσω ότι εντυπωσιάστηκα όταν έμαθα ότι ο Γιώργος Βασιλειάδης (φωτογραφία επάνω), ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, πήγε Ρουμανία για να λάβει… φώτα. Τον έχω συνηθίσει να πηγαίνει στη Γερμανία για να πάρει τα φώτα του Μπόργιανς για τις λίστες, στη Γαλλία για να αντιγράψουμε καμία από τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ για τους whistle blowers (τα επονομαζόμενα και «καρφιά») ή στην Αγγλία για θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς. Στη Ρουμανία όμως; Ρώτησα και έμαθα ότι η Ρουμανία –λέει –έχει από τις καλύτερες βαθμολογίες του ΟΟΣΑ όσον αφορά την καταπολέμηση της απάτης σε θέματα διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων. Και κάπως έτσι, ο Βασιλειάδης πήγε και Ρουμανία.