Κλυδωνισμούς στα θεμέλια του Ηνωμένου Βασιλείου, και συγκεκριμένα στη Σκωτία, πυροδοτούν τα σενάρια περί σκληρού Brexit που ετοιμάζει η βρετανική κυβέρνηση.

Στον απόηχο των προ ημερών δηλώσεων της Τερίζα Μέι, ότι η Βρετανία δεν θα διστάσει να απολέσει το δικαίωμα πλήρους πρόσβασης στην ενιαία αγορά, η σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον επανέφερε χθες στο τραπέζι τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος.

«Απόφασή μου για να προστατεύσω τα συμφέροντα της χώρας είναι η Σκωτία να έχει τη δυνατότητα να ξανασκεφτεί το θέμα της ανεξαρτησίας και αυτό πριν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ» δήλωσε χθες η Στέρτζον, στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος στη Γλασκώβη.

Δίχως μάλιστα να χάσει χρόνο, η Στέρτζον εμφανίστηκε αποφασισμένη να δώσει την επόμενη εβδομάδα σχέδιο νόμου για τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αμεσα, εκπρόσωπος της Μέι έσπευσε να απαντήσει στη Στέρτζον, υποστηρίζοντας πως το θέμα της ανεξαρτησίας λύθηκε το 2014, όταν και οι Σκωτσέζοι υπερψήφισαν με 55% την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλά η στάση της Στέρτζον στέλνει ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Αν η κυβέρνηση της Σκωτίας δεν μείνει ικανοποιημένη από την πορεία των διαπραγματεύσεων εξόδου (σ.σ.: σκληρό Brexit), τότε μπορεί να προχωρήσει σε ένα νέο δημοψήφισμα πριν από την ολοκλήρωση των συζητήσεων. «Η πρωθυπουργός μπορεί να έχει εντολή να βγάλει την Αγγλία και την Ουαλία από την ΕΕ, αλλά δεν έχει καμία απολύτως εντολή να αφαιρέσει οποιοδήποτε κομμάτι του Ηνωμένου Βασιλείου από την κοινή αγορά» είπε με νόημα η σκωτσέζα πρωθυπουργός.

Το σενάριο του σκληρού Brexit τρομάζει τους Σκωτσέζους. Την ανησυχία τους τροφοδοτεί μια σειρά μελετών που δείχνουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται να χαθούν περισσότερες από 80.000 θέσεις εργασίας στη Σκωτία, ενώ το κόστος ανά άτομο θα ανέλθει σε 2.000 στερλίνες. Διαβάζοντας τη μελέτη του οικονομικού think tank Fraser of Allander Institute, προκύπτει ότι η πλήρης αποχώρηση της Βρετανίας από την ενιαία αγορά θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της οικονομίας της περιοχής κατά 5%, ποσοστό που μεταφράζεται σε οκτώ δισεκατομμύρια στερλίνες σε διάστημα μιας δεκαετίας. Η μελέτη υποστηρίζει ότι ακόμη και αν η Βρετανία υιοθετήσει ένα μοντέλο συμμετοχής όπως εκείνο της Νορβηγίας, η οικονομία της Σκωτίας θα απολέσει έως και πέντε δισεκατομμύρια μέσα στην επόμενη δεκαετία. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους μέχρι και 30.000 άνθρωποι, ενώ οι μισθοί των εργαζομένων θα υποχωρήσουν κατά περίπου 3%-4% ή 800 με 1.200 στερλίνες τον χρόνο.