Στα μέσα του περασμένου Ιουνίου η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη κατέθεσε για πρώτη φορά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σχετικά με τις καταγγελίες της περί παρέμβασης στο δικαιοδοτικό της έργο. Τότε είχε ζητήσει να μην εστιάζει ο τηλεοπτικός φακός του καναλιού της Βουλής, που μετέδιδε τη διαδικασία, στο πρόσωπό της με το επιχείρημα ότι είχε χειριστεί υποθέσεις τρομοκρατίας. Το αίτημά της έγινε δεκτό, αλλά παρ’ όλα αυτά τους τελευταίους μήνες η Τσατάνη είναι η πλέον αναγνωρίσιμη εισαγγελέας.

Το όνομά της βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας μετά την αναφορά-καταγγελία που υπέβαλε στην πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και κοινοποίησε στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου για παρεμβάσεις στην άσκηση του έργου της στο πλαίσιο της έρευνας για τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο, δείχνοντας ευθέως προς την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Από τότε μέχρι σήμερα η εισαγγελική λειτουργός, που μετράει 35 χρόνια στον χώρο της Θέμιδας, βρέθηκε πειθαρχικά ελεγχόμενη για την υπόθεση Βγενόπουλου, έφτασε να καταθέτει για ένα σοβαρό θεσμικό ζήτημα που συνδέεται με τον πυρήνα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και πρόσφατα έγινε στόχος της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Παρ’ όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς έχει βρεθεί στο στόχαστρο πολλών, συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της και δεν έχει λείψει ούτε μία ημέρα από την υπηρεσία της. Η Τσατάνη αν και θα μπορούσε δεν διανοήθηκε, όπως λένε όσοι τη γνωρίζουν, να μην ανέβει στην έδρα του δικαστηρίου στη δίκη που άρχισε την επομένη από την έκρηξη έξω από το σπίτι της.

«Απολύτως υπηρεσιακή». Ανέβηκε κανονικά στην έδρα και διεκπεραίωσε τα καθήκοντά της θέλοντας να στείλει το δικό της μήνυμα. «Απολύτως υπηρεσιακή» είναι ο χαρακτηρισμός που της αποδίδουν συνάδελφοί της. Η καταγγελία της –έγγραφη και ενυπόγραφη –για παρεμβάσεις στο έργο της έβαλε φωτιά στο σκηνικό της Δικαιοσύνης, καθώς κάθε άλλο παρά συνηθισμένο είναι μια εισαγγελική λειτουργός, με μακρά μάλιστα πορεία στον χώρο, να στρέφει τα βέλη της κατά αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει και ο ίδιος εισαγγελέας.

Η Τσατάνη δέχθηκε –και εξακολουθεί να δέχεται –σκληρή κριτική για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Βγενόπουλου, δικογραφία η οποία με παραγγελία της σημερινής εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου ανασύρθηκε από το αρχείο και ερευνάται πλέον από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Ο φάκελος του εν λόγω επιχειρηματία δεν ήταν η μόνη σοβαρή υπόθεση που έχει χειριστεί τα τελευταία χρόνια η Τσατάνη, η οποία παρότι πληροί όλες τις τυπικές προϋποθέσεις ουδέποτε μέχρι σήμερα έκανε αίτηση να προαχθεί στον Αρειο Πάγο επιλέγοντας να παραμείνει στην Εισαγγελία Εφετών.

Η εισαγγελέας είχε ασχοληθεί με την υπόθεση του Βατοπεδίου με ανακρίτρια τη σημερινή αρεοπαγίτη Ειρήνη Καλού, είχε διατυπώσει παραπεμπτική πρόταση για μία από τις υποθέσεις προμήθειας εξοπλιστικών με κατηγορούμενο τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο, ενώ υπηρετώντας στο τμήμα Γνωμοδοτήσεων έχει αποφανθεί κατ’ επανάληψη για την ποινική μεταχείριση πολλών κατηγορουμένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γεωργία Τσατάνη έχει θέσει υποψηφιότητα για προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, με συνυποψηφίους της αρχικά τον σημερινό αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Καραγιάννη και εν συνεχεία τον μέχρι πρότινος προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο. Και τις δύο φορές εξελέγη αναπληρώτρια στο τιμόνι της Εισαγγελίας Εφετών. Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση έθεσε ξανά υποψηφιότητα και εξελέγη τρίτη κατά σειρά μετά τους εισαγγελείς Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο και Αντώνη Λιόγα.