Με δωρεές γίνεται –σε κάποιες περιπτώσεις – η αντικατάσταση ελαστικών στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην περιφέρεια: Αυτά –και πολλά άλλα καταγγέλλει – το σωματείο Εργαζομένων του Κέντρου, καλώντας την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να βρει λύση στα προβλήματα ενός τόσο ευαίσθητου τομέα.

Οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωση τους περιγράφουν μια ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση σε ό,τι αφορά τον στόλο του ΕΚΑΒ, καθώς μόνον στην Αττική υπάρχουν 70 ακινητοποιημένα οχήματα λόγω σοβαρών βλαβών.

«Πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου παραμένουν χωρίς ασθενοφόρο λόγω των 20 τομέων που είναι κλειστοί επειδή το ασθενοφόρο που τους κάλυπτε έχει ακινητοποιηθεί λόγω βλάβης και οι συνάδελφοι περιφέρονται καθημερινά σε όλη την Αττική για να βρουν ασθενοφόρο να εργαστούν. Ο αριθμός αυτός μπορεί και να αυξηθεί εξαιτίας των καθημερινών βλαβών λόγω της παλαιότητας των ασθενοφόρων, της έλλειψης ανταλλακτικών αλλά και της έλλειψης ελαστικών», επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Κενά όμως παρατηρούνται και στο προσωπικό, τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια. Είναι ενδεικτικό ότι μεγάλες γεωγραφικές περιοχές παραμένουν ακάλυπτες από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ όπως είναι για παράδειγμα η ορεινή Αρκαδία, το Άστρος Κυνουρίας, η επαρχία Ερμιονίδος Ν.Αργολίδας, η Μεσσηνιακή Μάνη και η Μήλος.

Παράλληλα, μακρά είναι και η λίστα περιοχών όπως υπάρχει μεν τομέας του ΕΚΑΒ αλλά υπολειτουργεί λόγω υποστελέχωσης. (Κάρυστος, Ιστιαία, Θήβα, Τήνος, Πάρος, Ίος, Νάξος, Μύκονος, Σαντορίνη, Άνδρος, , Κάλυμνος, Κως, Κύθηρα, Μολάοι Λακωνίας, Πύλος Μεσσηνίας ).

Υπό τις συνθήκες αυτές το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αθηνών διαμαρτύρεται καθώς «το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί να γίνονται μετακινήσεις υπαλλήλων από το ΕΚΑΒ Αθηνών με αποφάσεις του προέδρου Δ.Σ. του ΕΚΑΒ παρακάμπτοντας τόσο το Υπηρεσιακό Συμβούλιο όσο και την σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, προκαλώντας το αίσθημα δικαίου στους εργαζόμενους».

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι «μερικές από τις μετακινήσεις αυτές είναι στοχευμένες, καθώς γίνονται προς την εκλογική Περιφέρεια του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και υπεύθυνου για το ΕΚΑΒ κου Π. Πολάκη», όταν μάλιστα στο ΕΚΑΒ υπάρχουν εκατοντάδες αιτήσεις εργαζομένων για μετάθεση οι οποίες δεν ικανοποιούνται εδώ και χρόνια.