Νέο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα παρουσίασε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς. Οπως είπε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, «το σχέδιο νόμου ήταν μια ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας συν κάποιες ιδιαιτερότητες που αφορούν ειδικά την Ελλάδα και έμοιαζε να είναι κάτι απλό, αποδείχθηκε όμως στην πορεία από τα πιο πολύπλοκα νομοσχέδια». Της σύνταξης του νομοσχεδίου προηγήθηκαν συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς. «Το τοπίο γίνεται πιο πολύπλοκο με δεδομένο ότι τα ηλεκτρονικά Μέσα πια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την αναπαραγωγή της πνευματικής δημιουργίας, με τα φαινόμενα πειρατείας που απαντώνται» είπε. «Υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Από τη μια μεριά είναι οι δημιουργοί, από την άλλη είναι οι χρήστες. Οταν λέμε χρήστες εννοούμε πολλές κατηγορίες, όπως ισχυρούς οικονομικά χρήστες, όπως μπορεί να είναι μεγάλα ξενοδοχεία με τηλεοράσεις που έχουν στα δωμάτια, μέχρι οικονομικά ασθενείς χρήστες όπως είναι ένα καφενείο, ένα εστιατόριο που έχει μόνιμα κάποιο ραδιόφωνο ή μουσική να παίζει. Και έπρεπε σε όλο αυτό το τοπίο να μπει μια στοιχειώδης τάξη, να γίνει μια στάθμιση συμφερόντων κατά τη νομική ορολογία».

Συνοπτικά τα επτά σημεία στα οποία επικεντρώνεται το νομοσχέδιο είναι:

1. Ελεγχος των δικαιούχων στη διαχείριση των δικαιωμάτων τους από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ).

2. Διασφάλιση της διαφάνειας και της καλής λειτουργίας των ΟΣΔ –εισάγεται Εποπτικό Συμβούλιο.

3. Η εισαγωγή μηχανισμών εποπτείας και ελέγχου Ανεξάρτητων Οντοτήτων Διαχείρισης (ΑΟΔ), οι οποίες κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ασκούν συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

4. Τα αμοιβολόγια των δημιουργών για τη δημόσια εκτέλεση μουσικής σε καταστήματα και επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

5. Η εισαγωγή μηχανισμών προστασίας δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο.

6. Η θέσπιση μέγιστου ορίου στα διαχειριστικά έξοδα των ΟΣΔ.

7. Η εισαγωγή προϋποθέσεων για τη χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικά δικαιώματα επί μουσικών έργων.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και άλλες διατάξεις με τις οποίες προβλέπεται μεταξύ άλλων: η απλοποίηση των διαδικασιών για τη χορήγηση αδειών για πραγματοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, απλοποίηση του συστήματος ενίσχυσης της κινηματογραφικής παραγωγής (film commission). Βελτιώνεται το πλαίσιο εγγυήσεων εκθέσεων που έρχονται στη χώρα από το εξωτερικό, με θεσμοθέτηση εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου για απώλειες ή φθορές σε αρχαιότητες, έργα τέχνης κ.λπ. Τέλος, θεσμοθετούνται το εικαστικό βραβείο Γιάννη Μόραλη που θα απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν εν ζωή καλλιτέχνη και η διαδικασία επιλογής της εθνικής συμμετοχής στη Διεθνή Εκθεση Τέχνης Μπιενάλε Βενετίας.