Ο κανόνας είναι απλός. Τα γεύματα που πρέπει να τηρούν οι δρομείς ευλαβικά είναι τρία: πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Αντε κι ένα σνακ πριν και μετά την προπόνηση ώστε να τροφοδοτήσουν το σώμα με την κατάλληλη ενέργεια για να τα βγάλει πέρα σε όλη τη διαδρομή του τρεξίματος. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και οι μικρές «αμαρτίες», οι λιγούρες που κάποιες στιγμές κάνουν και τους πιο προσεκτικούς με τη διατροφή τους να βγαίνουν εκτός προγράμματος κι εντέλει μπορούν να κάνουν συσσωρευτικά ζημιά στην προσπάθεια βελτίωσης της απόδοσης στους δρόμους.

Οπως σημειώνουν ερευνητές από το Ινστιτούτο Σαλκ της Καλιφόρνιας σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Cell Metabolish», αυτά τα μικρά τσιμπολογήματα και ειδικότερα τις βραδινές ώρες τείνουν να βάλουν εμπόδια στο χάσιμο περιττών κιλών. Για τις ανάγκες των πειραμάτων τους, ζήτησαν από 150 άνδρες και γυναίκες να καταγράφουν τι τρώνε καθημερινά μαζί με την ώρα του γεύματος για τρεις εβδομάδες. Ετσι, διαπίστωσαν ότι τα πρόσωπα της μελέτης τους κάθονται στο τραπέζι σε μια περίοδο 15 ωρών την ημέρα. Οταν οι παχύσαρκοι μείωσαν τον χρόνο που περνούν μπροστά από ένα πιάτο στις 10 ή 11 ώρες, είδαν το σωματικό τους βάρος να μειώνεται κατά 3,5% αυτές τις τρεις εβδομάδες της μελέτης.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσες περισσότερες ώρες τρώει κάποιος τόσο αυξάνει την ημερήσια κατανάλωση θερμίδων. Κόβοντας τη διάρκεια των γευμάτων, αφαιρεί παράλληλα θερμίδες από το πιάτο του. Σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή παίζει και το χρονικό σημείο του γεύματος. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων κατανάλωνε λιγότερο από το 1/4 των ημερήσιων θερμίδων πριν από το μεσημέρι, αλλά περισσότερο από το 1/3 μετά τις 6 το απόγευμα. Συνδυάζοντας τα στοιχεία αυτά με παλιότερες παρατηρήσεις που έκαναν λόγο για άμεση σχέση των γευμάτων το βράδυ με τα παραπανίσια κιλά, σημείωσαν πως τρώγοντας κάποιος τη στιγμή που ο οργανισμός θέλει να πέσει για ύπνο τη νύχτα το μόνο που επιτυγχάνει είναι ν’ αυξήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα κι εντέλει να διευκολύνει τη συσσώρευση λίπους στα όργανα του σώματος.

Επιπλέον, για να μείνει ο μεταβολισμός του οργανισμού ακμαίος, πρέπει το στομάχι να είναι άδειο όλη τη νύχτα και για περίπου 15 ώρες. Με αυτό τον τρόπο, αντί το σώμα να διαλύσει τους υδατάνθρακες για να παράγει ενέργεια, καταφεύγει στο λίπος, κερδίζοντας έτσι δυνάμεις. Οπότε τι μέλλει στους δρομείς να κάνουν για μπουν και πάλι σε φόρμα; Να τρώνε μίνι γεύματα στη διάρκεια της ημέρας, αποφεύγοντας την κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ και να κλείνουν την κουζίνα τους ύστερα από 12 ώρες παραμονής τους εκεί μέσα στο 24ωρο. Οσοι τρέχουν το βράδυ, μπορούν να γευτούν ένα μικρό σνακ μετά την προπόνηση. Με την προϋπόθεση ότι είναι περιορισμένη η ποσότητά του και υγιεινό.