«Αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει καλύτερα να μη μας πει κανένα» έλεγε ο Διονύσης Σαββόπουλος με τον «Αγγελο Εξάγγελο», στην ελληνική εκδοχή του τραγουδιού του Μπομπ Ντίλαν.

Η αλήθεια είναι ότι ο στίχος του βραβευθέντος (προχθές από τη Σουηδική Ακαδημία) με το Νομπέλ Λογοτεχνίας 2016 αμερικανού ροκ σταρ έχει βρει πολλές φορές τη δικαίωσή του στη χώρα μας, με αποκορύφωμα το πέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ από την αντιπολίτευση στην κυβερνητική πραγματικότητα. Θα μπορούσε βεβαίως, σε μια νεότερη και όχι τόσο ευθύγραμμη version, να αποτυπώνει τα πρώτα ακατέργαστα συναισθήματα των κυβερνητικών στελεχών στις τελευταίες δηλώσεις Σόιμπλε για την Ελλάδα. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε αρκετό καιρό να μιλήσει για την Ελλάδα. Μίλησε ξανά από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Και δυστυχώς, όπως πάντα όταν μιλάει για την Ελλάδα, δεν έχει νέα ευχάριστα να πει.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε και κλείδωσε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Καλό ή κακό, σίγουρα δεν είναι ευχάριστο. Κυρίως για το γεγονός ότι ύστερα από επτά χρόνια Μνημόνιο όλοι οι ξένοι παίκτες του ελληνικού δράματος συμφώνησαν –όπως αποδεικνύεται –στην Ουάσιγκτον ότι ελληνικό Μνημόνιο χωρίς το σκληρό ΔΝΤ δεν γίνεται. Οι λόγοι της απόφασης αυτής θα έπρεπε να ανησυχούν. Περισσότερο από ό,τι η ίδια η απόφαση σηματοδοτεί για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα τους επόμενους μήνες, που προμηνύονται «απρόβλεπτες» λένε αξιόπιστοι παράγοντες της οικονομίας.

Γιατί λοιπόν όλοι οι άλλοι θέλουν το ΔΝΤ στην Ελλάδα;

Επειδή η ελληνική οικονομία, στην κατάσταση που βρίσκεται, έχει πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να βγει από το τούνελ. Το Ασφαλιστικό, παρά τις περικοπές Κατρούγκαλου, εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο και αργά ή γρήγορα θα απαιτηθούν νέα μέτρα για να κλείσουν οι τρύπες. Ούτε η υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων μπορεί να συνεχιστεί αφού μπλοκάρει την ανάπτυξη. Το ΔΝΤ, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους (πλην Γερμανών), δεν έχει πρόβλημα να παίξει τον ρόλο του κακού, να επιβάλει ανατροπές στους τομείς αυτούς –για τις οποίες άλλωστε έχει προϊδεάσει με τις πρόσφατες δηλώσεις Τόμσεν και Βελκουλέσκου.

Επειδή το θέλουν οι Γερμανοί. Το 2015 οι γερμανοί βουλευτές ενέκριναν το τρίτο ελληνικό Μνημόνιο υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει ο χωροφύλακας του ΔΝΤ. Θεωρούν ότι χωρίς την αυστηρή εποπτεία του Ταμείου δεν είναι εξασφαλισμένα η επιτυχία του προγράμματος και τα λεφτά που δίνουν στη χώρα μας. Για αυτό και ο Σόιμπλε, που δεν διανοείται να ζητήσει έγκριση νέων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τη γερμανική Βουλή πριν από το 2018, δεν αποκλείεται να κάνει το χατίρι του ΔΝΤ συναινώντας στα νέα μέτρα αφού δεν δίνει την ελάφρυνση του χρέους.

Επειδή το θέλουν οι αγορές. Δεν υπάρχει περίπτωση, όπως διαβεβαιώνουν παράγοντες που γνωρίζουν, η Ελλάδα να βγει στις αγορές χωρίς τη σφραγίδα του ΔΝΤ. Το γνωρίζει καλύτερα από όλους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που είναι δύσκολο να προχωρήσει μονομερώς σε δική της μελέτη βιωσιμότητας και να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης διαχωρίζοντας τη θέση της από το ΔΝΤ.

Κάπως έτσι επέστρεψε το ΔΝΤ, που ποτέ δεν είχε φύγει από την Ελλάδα!