«Δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί μια ολόκληρη γενιά. Αυτό που καθίσταται ακόμα πιο σημαντικό σήμερα είναι η διαγενεακή αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Πρέπει να ανοίξει με τόλμη αυτό το κεφάλαιο γιατί πλέον είναι θέμα επιβίωσης για τη χώρα» είχε πει την περασμένη εβδομάδα η Φώφη Γεννηματά από τη Θεσσαλονίκη και το συνέδριο των PES Activists. Είχε καλέσει επίσης τους νέους να συμβάλουν ενεργά στην προσπάθεια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και στο πρόγραμμα που αυτή επεξεργάζεται για την αναπτυξιακή έκρηξη και την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής. Κι αυτό επειδή, όπως λέγεται στη Χαριλάου Τρικούπη, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει βασίσει μεγάλο μέρος της ενδυνάμωσης της παράταξης στους νέους.

Βεβαίως η συμμετοχή τους πλέον έχει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν στο ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι «παιδιά του κομματικού σωλήνα», όπως λέγεται, αλλά ενεργοί πολίτες, εργαζόμενοι που συμμετέχουν παράλληλα και στο κόμμα.

Ο 36χρονος Στέλιος Μαυρίδης υποστηρίζει για παράδειγμα ότι «στη δική του γενιά δεν είναι αυτοσκοπός η εξουσία». Εξηγεί μάλιστα ότι δραστηριοποιείται με το ΠΑΣΟΚ γιατί είναι ο μόνος φορέας που μπορεί να δώσει λύσεις διεξόδου από την κρίση. «Είναι υπέρ της ανοιχτής οικονομίας με υψηλό πλέγμα κοινωνικής ευαισθησίας. Κι αυτή η ιδεολογία είναι πλειοψηφούσα στην κοινωνία σήμερα, ιδίως έπειτα από μια περίοδο που ο κόσμος έχει απογοητευθεί από δεξιές κι αριστερίστικες σειρήνες» λέει ο δικηγόρος και υποψήφιος διδάκτωρ στο ΑΠΘ. Σημειώνει μάλιστα ότι επέλεξε να στηρίξει σε μια τέτοια περίοδο το ΠΑΣΟΚ γιατί θεωρεί ότι η χώρα έχει ήδη περάσει στην «επόμενη μέρα, αυτήν που έρχεται με τη διάλυση των ψευδαισθήσεων, ώστε να φαίνεται ξεκάθαρα τι είναι έτοιμος ο καθένας να πράξει».

ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ. Παρόμοια είναι η ματιά και της Αλεξάνδρας Σαγρή, η οποία εκτιμά πως «στην εποχή της εντύπωσης και όχι της ουσίας, της ατάκας και όχι του περιεχομένου, το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την πιο ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση». Οπως αναφέρει η 31χρονη δασκάλα, «σε μια περίοδο αβεβαιότητας και γενικότερης απαξίωσης προσώπων και θεσμών είναι η στιγμή που νέα πρόσωπα και νέες ιδέες πρέπει να υψώσουν τη φωνή τους, να διεκδικήσουν και να δώσουν τον δικό τους αγώνα απέναντι στα λάθη, τις παραλείψεις και αδυναμίες που προηγήθηκαν και μας οδήγησαν στο σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα». Ως μέλος του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζει ότι το κόμμα της κουβαλάει στην πλάτη του πολλές ευθύνες και βάρη για τη σημερινή κατάσταση, επιλέγει ωστόσο να συμμετέχει πολιτικά σε αυτό «γιατί πολλά από τα καλά που έχουμε σήμερα οφείλονται σε αυτό» και γιατί, όπως υποστηρίζει, έχει την πιο τεκμηριωμένη πρόταση για ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης και εξόδου από την κρίση.

Ο Απόστολος Πανάς, ο οποίος συμμετείχε ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Διαλόγου για την Κεντροαριστερά, υποστηρίζει πως είναι ανάγκη σήμερα παρά ποτέ να εκφραστεί με μεγάλη σαφήνεια ο χώρος του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. «Ενας νέος κύκλος έκλεισε, αυτός της Μεταπολίτευσης. Θα πρέπει να εκσυγχρονιστούμε τώρα σε ιδέες και σε πρόσωπα. Το έδαφος, συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα χρόνια, είναι μεγαλύτερο γιατί στο διάστημα αυτό οι πολίτες είδαν και άκουσαν πολλά. Πρέπει να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας μέσα από μια πολιτική ανατροπή. Το κάνει η ηγεσία. Στα θετικά είναι η νοοτροπία εξουσίας που είχαμε και χάσαμε» αναφέρει ο 37χρονος, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Χαλκιδική ως σύμβουλος Ανάπτυξης.

Για τη δικηγόρο Χριστίνα Κουντούρη ο χώρος του Κέντρου είναι αυτός που, όπως λέει, «έχει υποστεί ήττες αλλά και πάλι θα δώσει τις λύσεις. Ολα τα κόμματα έχουν ανόδους και καθόδους, αλλά τα μεγάλα κόμματα ξαναβρίσκουν τον εαυτό τους». Είναι γραμματέας του Τομέα Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου. «Σε μια κρίση σαν αυτή, το να αποδοκιμάζεις εκ του ασφαλούς δεν αλλάζει κάτι. Πρέπει να ασχοληθείς ενεργά γιατί σε τέτοιες περιόδους μπορείς να φέρεις σημαντικά αποτελέσματα» λέει και υποστηρίζει ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν που αποτελούσε έως και δυσφήμηση η συμμετοχή στα κοινά, πλέον αρχίζει και γίνεται αντιληπτός ο χαρακτήρας προσφοράς που έχει. «Καθένας αφιερώνει το λιγοστό περίσσευμα χρόνου από την εργασία και τη ζωή του για να συμμετέχει σε αυτά» επισημαίνει.