Αντιλαμβάνομαι ότι η χθεσινή αποκάλυψή μου μετακίνησε κάποιες τεκτονικές πλάκες –που ενδεχομένως να ανατρέψουν σχεδιασμούς, οι οποίοι είχαν σχεδόν κλειδώσει. Δεν αντιλαμβάνομαι, ωστόσο, την ασυμφωνία γραμμής που καταγράφηκε ανάμεσα στο Μαξίμου και τον Νίκο Χριστοδουλάκη ως προς την προοπτική να αναλάβει το τιμόνι της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης για το χρέος.

«Είναι ένα σίριαλ το οποίο παίζεται, για πάρα πολλά πρόσωπα… Τέτοιο θέμα δεν υφίσταται» ήταν η απάντηση του πρώην υπουργού (στον Βήμα 99,5), που θεωρητικώς κλείνει το θέμα. Λέω θεωρητικώς επειδή με μπερδεύει λίγο η διασύνδεση με «πάρα πολλά πρόσωπα» που υποτίθεται ότι διεκδικούσαν –όσο κι αν έψαξα χθες, πλην Χριστοδουλάκη, δεν εντόπισα κανένα άλλο όνομα να κυκλοφορεί στην αγορά.

Το μπλέξιμο, ωστόσο, θα ήταν μικρότερο εάν δεν είχε προηγηθεί η κυβερνητική εκπρόσωπος που, ουσιαστικά, επιβεβαίωσε ότι η αξιοποίηση Χριστοδουλάκη ήταν προχωρημένη υπόθεση.

«Εχω και εγώ την πληροφορία ότι μάλλον θα είναι έτσι, αλλά δεν είμαι πολύ βέβαιη να σας απαντήσω. Πιθανότατα…» απάντησε (στον Real), ερωτηθείσα εάν ο πρώην υπουργός θα τεθεί ως επικεφαλής της ομάδας. Είναι προφανές ότι για τη ζύμωση του Τσίπρα με τον Χριστοδουλάκη δεν χρειάζονται περισσότερα.

Γιατί οργίστηκε ο ΓΑΠ

Σε κάθε περίπτωση, ο άλλοτε τσάρος της οικονομίας, ακόμη κι αν καθησύχασε ορισμένους, δεν έπεισε σίγουρα τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος άστραψε για την εμφάνιση Χριστοδουλάκη στη Βουλή, αγκαζέ με τον Γιώργο Σταθάκη, και κυρίως για τις αντι-ΔΝΤ εκρήξεις του και την αφωνία του όταν ο υπουργός Ανάπτυξης επιχειρούσε να περιορίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για την εκτόξευση των ελλειμμάτων.

Αρκεί να μεταφέρω μόνο μία παράγραφο από τη μακροσκελή και οργίλη ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ: «Ο κ. Χριστοδουλάκης, ο οποίος διά των δηλώσεών του έδινε εξετάσεις υποτέλειας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με στόχο να τεθεί επικεφαλής της επιτροπής για το χρέος ή να διεκδικήσει οποιαδήποτε άλλη θέση, συμφωνεί με τον νυν υπουργό κ. Σταθάκη ότι το χρέος δεν το δημιούργησε ο κ. Καραμανλής, αλλά οι κυβερνήσεις Σημίτη, στις οποίες ως υφυπουργός και υπουργός Οικονομικών χειρίστηκε ζητήματα χρέους; Η απάντηση και η ντροπή –αν την έχει ακουστά –δικές του».