Κλειδί για την εξέλιξη της υπόθεσης με τις τηλεοπτικές άδειες είναι, όπως όλα δείχνουν, η σημερινή ψηφοφορία των ανώτατων δικαστών που μετέχουν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, που συνδέεται με το πρώτο στάδιο για τα θέματα του παραδεκτού των προσφυγών.

Υπό αυτό το πρίσμα η σημερινή –κατά σειρά δεύτερη –διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Κι αυτό γιατί από το αποτέλεσμά της θα κριθεί αν οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί θα περάσουν στο επόμενο και πλέον ουσιαστικότερο στάδιο εξετάζοντας το μείζον ζήτημα της συνταγματικότητας ή μη του νόμου.

Η πρώτη ημέρα της διάσκεψης κύλησε κατά πληροφορίες με τα τυπικά αυτά θέματα, ενώ ο αρμόδιος εισηγητής Γεώργιος Παπαγεωργίου τάχθηκε υπέρ της απόρριψης των επίμαχων προσφυγών.

Αμέσως μετά οι δικαστικοί λειτουργοί άνοιξαν το κεφάλαιο για το παραδεκτό ή μη των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών. Θέμα που μπορεί να θεωρείται τυπικό ή να φαντάζει νομικό, αλλά συνδέεται ουσιωδώς με τον πυρήνα της κρινόμενης υπόθεσης.

Τα πιθανά σενάρια

Ποια είναι τα πιθανά σενάρια; Αν οι προσφυγές απορριφθούν ως απαράδεκτες, τότε το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν θα μπορέσει –εκ του νόμου –να προχωρήσει στην κρίση της ουσίας της υπόθεσης και ούτε βεβαίως να αποφανθεί περί της συνταγματικότητας ή μη του νόμου Παππά. Αν όμως οι δικαστές ψηφίσουν υπέρ του παραδεκτού των προσφυγών, τότε δεν αποκλείεται ακόμα και σήμερα το ΣτΕ να μπει στα πιο βαθιά νερά της υπόθεσης, που βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας.

Να εξετάσει δηλαδή τα μείζονα θέματα που έχουν τεθεί και συνδέονται με τις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και με τον περιορισμένο αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

Σε περίπτωση πάντως που οι δικαστές μπουν τελικά στην ουσία της υπόθεσης, όπως εκτιμάται, ίσως να χρειαστεί και άλλη διάσκεψη, ενώ σε αντίθετη περίπτωση το θέμα της συνταγματικότητας θα κριθεί εκ νέου στις 13 Ιανουαρίου 2017, όταν και θα εκδικαστεί στο ΣτΕ νέο πακέτο προσφυγών.

Ξαναπροσπαθούν για ΕΣΡ

Νέα προσπάθεια για τη συγκρότηση του ΕΣΡ ξεκινά την επόμενη εβδομάδα –πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη –ο Νίκος Βούτσης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Εκεί θα κατατεθεί η νέα κυβερνητική πρόταση για τη σύνθεση των μελών του.

Σύμφωνα με όσα είπε χθες, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Πρόεδρος της Βουλής «υπάρχει μία αναγκαιότητα καθώς κλείνει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ο κύκλος για τα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά δίκτυα, και περιμένουμε και την απόφαση του ΣτΕ. Θα πρέπει με ταχείς ρυθμούς να ενισχυθεί ο ρόλος του ΕΣΡ και να ξεκινήσει η διαδικασία για τα άλλα κανάλια και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς».

Ο ίδιος εξήγησε ότι στη νέα συνεδρίαση της Διάσκεψης δεν θα υπάρχει προπαρασκευαστική διαδικασία. «Θα είναι για ψηφοφορία» είπε, συμπληρώνοντας πως η πρόταση είχε κατατεθεί από πέρυσι αλλά μπορεί να γίνουν αλλαγές στα πρόσωπα. «Προφανώς θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις και με βάση την ωρίμαση. Δεν ξέρουμε αν οι ίδιοι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι. Θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις και ελπίζω σε ευτυχή κατάληξη» τόνισε ο Βούτσης, αν και όταν ρωτήθηκε για την προσωπική του πρόγνωση σχολίασε πως «έχει ωραία μέρα σήμερα».

«Πάρτε πίσω τον νόμο»

Κύκλοι της ΝΔ, πάντως, ξεκαθάρισαν χθες στη Βουλή πως η θετική ψήφος από το κόμμα τους θα έρθει μόνο με την προϋπόθεση ότι θα αποσυρθεί ο νόμος Παππά, ο οποίος, όπως τονίστηκε ξανά από αρμόδιες πηγές, «απαξιώνει το ΕΣΡ και υφαρπάζει τις αρμοδιότητές του». «Εφόσον η κυβέρνηση πάρει πίσω τον νόμο Παππά, εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να προσέλθουμε στον διάλογο για συγκρότηση του ΕΣΡ» ανέφεραν οι ίδιες πηγές μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ως απροκάλυπτη χαρακτηρίζει τη στάση της ΝΔ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. «Δηλώνουν ότι θα μπλοκάρουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Καλύτερο δώρο από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορούν να περιμένουν οι διαπλεκόμενοι και το καθεστώς της ασυδοσίας» επισημαίνει σε δήλωσή του, συμπληρώνοντας ότι «η ΝΔ οφείλει να ανακαλέσει και να προσέλθει με καλή πίστη στη Διάσκεψη».

«Η κυβέρνηση ήταν εκείνη που εμπόδισε τη συγκρότηση του ΕΣΡ, προτείνοντας 7 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις 9 θέσεις και που το παρέκαμψε, παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος, για να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο με τον νόμο Παππά» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι «το μόνο που κρατάει όρθια αυτήν την τραγική κυβέρνηση είναι το θράσος της».