Ακόμη να ξεχάσω εκείνο το περίφημο δείπνο στο σπίτι του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου, όπου μεταξύ τυρού και αχλαδιού κάποιοι εκ των παλαιών εκπροσώπων του εκσυγχρονιστικού μπλοκ πρότειναν στον Γιάννη Στουρνάρα να τεθεί επικεφαλής ενός νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς.

Βεβαίως ούτε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος έχει καταφέρει να ξεχάσει εκείνη την εμπειρία και τα παρελκόμενά της. Ηταν βλέπετε το τηλεφώνημα της Φώφης Γεννηματά λίγες ημέρες μετά τις αποκαλύψεις περί του δείπνου που δημιούργησαν αναστάτωση στον Γιάννη.

Η Γεννηματά, με τη σειρά της, ήταν λογικό να αντιδράσει στην πρωτοβουλία των εκσυγχρονιστών να την παρακάμψουν ψάχνοντας για νέο ηγέτη, την ώρα μάλιστα που ακόμη κυοφορούνταν η ιδέα της σύμπλευσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης – Ποταμιού. Ασχέτως του ότι αποδείχθηκε τελικώς ανεμογκάστρι. Διότι, από τη μια, ο πρόεδρος Σταύρος γείωσε μια υπόθεση που δεν την ήθελε ποτέ και, από την άλλη, όπως και να το κάνουμε και η πρόεδρος Φώφη πήρε μια βαθιά ανάσα καθώς μέσα της ποτέ δεν επιθυμούσε αυτή τη συνεργασία. Ασε που όταν ανοίγεις και ζητήματα εκλογής ηγεσίας ποτέ δεν ξέρεις ποιον θα βρεις μπροστά σου. Εναν Σταύρο, έναν Νίκο, έναν ΓΑΠ

Το comeback του Σουμάκη

Ομως με το που έκανε κρυφά το «ουφ» η Γεννηματά στο γραφείο της στη Χαριλάου Τρικούπη –αν και εσχάτως βλέπει κόσμο στο άλλο γραφείο, στην Ακαδημίας –έσκασαν στο κεφάλι της νέες αντάρες.

Διότι βλέπετε αυτοί οι εκσυγχρονιστές είναι ανήσυχα πνεύματα και δεν το βάζουν κάτω. Πιστεύουν πως όπως η φύση καλύπτει τα κενά, έτσι και η πολιτική έκφραση της δεκαετίας του ’90 οφείλει να καλύψει τις μαύρες τρύπες της Κεντροαριστεράς. Μέσα στον Σεπτέμβριο, λοιπόν, η Αννα, ο Γιώργος και τα άλλα παιδιά αποφάσισαν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Αναφέρομαι φυσικά στην Αννα Διαμαντοπούλου, στον Γιώργο Φλωρίδη, στον Χρίστο Βερελή και σε άλλους εκσυγχρονιστές, που αποφάσισαν πως η κατάσταση δεν πάει άλλο και αναζήτησαν τρόπους συγκρότησης ενός νέου πολιτικού φορέα.

Πληροφορούμαι από πηγή που δεν μπορεί να διαψευστεί πως ο ίδιος ο Βερελής πήρε πολύ ζεστά την υπόθεση και ανέλαβε τη συγκέντρωση υπογραφών απευθυνόμενος πρωτίστως σε πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικά αναφέρω το όνομα του Σταύρου Σουμάκη. Για την κινητοποίηση πληροφορούμαι ότι είχε ενημερωθεί ο Κώστας Σημίτης, δεν μπορώ να πω ωστόσο ότι ενθάρρυνε τις όποιες πρωτοβουλίες. Απλώς άκουσε.

Κι άλλο προξενιό της Αννας

Εκ του αποτελέσματος συμπεραίνω πως η πρωτοβουλία των εκσυγχρονιστών δεν εστέφθη με επιτυχία. Ωστόσο η προσπάθεια παλινόρθωσης συνεχίστηκε. Ετσι Φλωρίδης και Αννα ανηφόρισαν στη Θεσσαλονίκη, όπου σε κλειστή μάζωξη καμιά 25αριά στελεχών ετέθη το ερώτημα αν μπορεί να συγκροτηθεί ένα νέο εκσυγχρονιστικό κόμμα.

Ολα αυτά τα μαθαίνει η Γεννηματά και ζαλίζεται. Διαπιστώνω δε ότι η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διακατέχεται από ανασφάλεια. Πώς αλλιώς να εξηγήσω την απροθυμία της να οδηγήσει τη Συμπαράταξη στο Συνέδριο που έχει συμφωνηθεί και για το οποίο τα άκουσε εσχάτως και από τα παλικάρια της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Και ο ΓΑΠ πάει σαφάρι

Εν πάση περιπτώσει, οφείλω να πω ότι μέσα στον γενικό χαμό οι υποθέσεις Γεωργίου (της ΕΛΣΤΑΤ) και Σπυρόπουλου (για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ) έχουν φέρει και πάλι κοντά Φώφη και Γιώργο Παπανδρέου. Ο δεύτερος προτού φύγει για ένα νέο πολιτικό σαφάρι στην Αφρική τηλεφώνησε στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και της ζήτησε ραντεβού. Η συνάντηση θα γίνει μετά την επιστροφή του από τα ξένα. Αλλωστε και η Φώφη θέλει τον χρόνο της για να ανταμώσει και πάλι και με τον ΓΑΠ.