Τρεισήμισι ώρες διήρκεσε χθες η συνεδρίαση της διευρυμένης Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, με μοναδικό αντικείμενο το μέλλον του κόμματος και τις επόμενες κινήσεις στο θέμα των συνεργασιών. Κι εκεί ακούστηκαν πολλά παράπονα από τους βουλευτές που προέρχονται από την κεντροαριστερή «πτέρυγα».

Σύμφωνα με πολλές γραμμές πληροφόρησης, οι οποίες συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα, επισημάνθηκε στον Σταύρο Θεοδωράκη από τους βουλευτές της συγκεκριμένης «τάσης» –Κατερίνα Μάρκου, Σπύρο Λυκούδη, Αχμέτ Ιλχάν, Σπύρο Δανέλλη, Κώστα Μπαργιώτα –η ανάγκη να προχωρήσει άμεσα το εγχείρημα της συγκέντρωσης όλων των προοδευτικών δυνάμεων για την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς. Διαφορετικά, τόνισαν, διακυβεύεται η ύπαρξη του Ποταμιού.

Η Μάρκου για παράδειγμα, η οποία συμμετείχε στη συνεδρίαση μέσω skype, του είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει ρεαλισμός και να μην ξεχνά κανείς τον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ Ποταμιού – Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η ίδια τόνισε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η συγκυρία για τη χώρα είναι τέτοια που δεν χωρούν προσχήματα από καμία πλευρά και μαζί με άλλους βουλευτές –όπως τον Αχμέτ Ιλχάν –ζήτησε συγκεκριμένη απάντηση για το τι έφταιξε στο αρχικό εγχείρημα με τη Συμπαράταξη. Ο τελευταίος σε έντονο ύφος φέρεται να προειδοποίησε ότι αν δεν συμβεί κάτι άμεσα «θα… τελειώσουμε» –ως κόμμα προφανώς.

Ο Σπύρος Λυκούδης, λένε οι ίδιες πηγές, εισέπραξε τα παράπονα του Θεοδωράκη για τη συνάντηση με τις Κινήσεις Πολιτών. Φέρεται να του απάντησε ωστόσο ότι δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση του χώρου και θα συνεχίσει τις επαφές με κινήσεις και προσωπικότητες μέχρι να δημιουργηθεί ο πολυπόθητος τρίτος πόλος στο πολιτικό σύστημα.

Ωστόσο, ο προβληματισμός παρέμεινε και μετά το τέλος της συζήτησης στα περισσότερα από τα παραπάνω στελέχη, καθώς φέρονται να μην έχουν λάβει σαφείς και πειστικές απαντήσεις από τον επικεφαλής του Ποταμιού. Ο Θεοδωράκης πάντως επανέλαβε τις ευθύνες που έχει το ΠΑΣΟΚ για το «ναυάγιο» της συνεργασίας.

«Ποιος απειλεί τη Δικαιοσύνη;»

Από τη Σεβαστουπόλεως, πάντως, είναι πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της εκδήλωσης για τη Δικαιοσύνη που έγινε χθες στο ΕΒΕΑ. Και με τα όσα ακούστηκαν και με όσους έδωσαν το «παρών». Αλλωστε, οι ποταμικοί είχαν επενδύσει πολλά στην τόσο επίκαιρη εκδήλωση, στα πλαίσια της οποίας παρουσιάστηκε και η έρευνα που σας έλεγα ότι έκαναν για δέκα μέρες στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος.

Σε αυτήν απάντησαν 793 φοιτητές Νομικής και 2.438 πολίτες που σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη, ως επί το πλείστον δικαστικοί, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι. Οπως μάλιστα έμαθα, οι του Ποταμιού «πέταξαν» γύρω στα 700 ερωτηματολόγια που απάντησαν άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν σχέση με το αντικείμενο για να μην αλλοιωθεί το δείγμα.

Ενδεικτικά θα σας παρουσιάσω κάποια ποσοστά που μου έκαναν εντύπωση. Το 68,6% των νομικών και το 62,3% των φοιτητών απάντησαν ότι το πρώτο πράγμα που θα άλλαζαν στην ελληνική Δικαιοσύνη είναι ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Και το 67,6% των νομικών και το 81,1% των φοιτητών δηλώνουν ότι μετά την κυβερνητική αλλαγή του Ιανουαρίου του 2015 η Δικαιοσύνη στη χώρα πάει χειρότερα. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ομιλίες και παρουσίες

Στη χθεσινή εκδήλωση μίλησαν ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος, ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που διετέλεσε και Εθνικός Συντονιστής Καταπολέμησης της Διαφθοράς Ιωάννης Τέντες, ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης στο Ποτάμι Βασίλης Μαρκής, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος, και ο επίκουρος καθηγητής Ποινικού Δικαίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γεώργιος Δημήτραινας.

Πλην της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος –και της Επιτροπής Διαλόγου –που ήταν όλοι εκεί, διακρίναμε ανάμεσα στους παρευρισκομένους την Ευτέρπη Κουτζαμάνη, τον Στέφανο Μάνο, τον Γιάννη Πανούση, τον Γιώργο Φλωρίδη, τον Πέτρο Δούκα, τον Θόδωρο Σκυλακάκη, την Αννυ Ποδηματά και τον Γιάννη Τζανετάκο.