Στην έδρα του Εφετείου Αθηνών ανέβηκε κανονικά χθες στις 9 το πρωί η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, στέλνοντας με την παρουσία της το δικό της μήνυμα, λίγες μόνο ώρες μετά την επίθεση σε βάρος της.

Η εισαγγελική λειτουργός, όπως έχει κατ’ επανάληψη πει σε κάθε ευκαιρία, έχει επιλέξει να μιλά με την άσκηση των καθηκόντων της εντός της υπηρεσίας της και για τον λόγο αυτόν απέφυγε να κάνει δηλώσεις. Ο,τι είχε να πει, εξάλλου, το είχε διατυπώσει αρμοδίως όταν είχε υποβάλει σχετική ένσταση για την αφαίρεση της φρουράς ασφαλείας που είχε τα τελευταία έξι χρόνια.

Το όνομα της Γεωργίας Τσατάνη μπορεί να έγινε γνωστό εκτός των τειχών του Εφετείου Αθηνών με την αναφορά-καταγγελία που έκανε για παρεμβάσεις στο δικαιοδοτικό της έργο σχετικά με την υπόθεση Βγενόπουλου, αλλά στο εισαγγελικό σώμα μετρά 35 χρόνια πορείας. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών έχει ασχοληθεί με πολύ σοβαρές υποθέσεις (Βατοπέδι, Ηλεκτρονικός Πόλεμος, Βγενόπουλος και τρομοκρατία).

Οι δικαστικές ενώσεις και το υπουργείο Δικαιοσύνης με ανακοινώσεις τους καταδίκασαν απερίφραστα την επίθεση σε βάρος της εισαγγελέως.

Η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει «προς τους εμπνευστές του χτυπήματος και προς κάθε κατεύθυνση ότι οι εισαγγελείς επιτελούν το καθήκον τους, που συνίσταται στην πιστή εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων και στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Δεν πτοούνται, ούτε τρομοκρατούνται από τέτοιες βίαιες, αντικοινωνικές και αντιδημοκρατικές εγκληματικές συμπεριφορές». Οι εισαγγελείς καλούν μάλιστα την πολιτεία «να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση και ενίσχυση των μέτρων φύλαξης και προστασίας των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών».

Απερίφραστα καταδίκασε την ενέργεια σε βάρος της εισαγγελέως Τσατάνη και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Η πολιτεία και η κοινωνία γνωρίζουν ότι καμιά τρομοκρατική ενέργεια δεν πρόκειται να κάμψει τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Οι απειλές ή και ενέργειες εκφοβισμού και τρομοκράτησής της πέφτουν στο κενό. Η απερίφραστη καταδίκη τρομοκρατικών επιθέσεων είναι αυτονόητη».