Νωρίς νωρίς έρχεται φέτος το πρώτο «αιώνιο» ντέρμπι, με τον Ολυμπιακό να φιλοξενεί τον Παναθηναϊκό τη Δευτέρα στο ΣΕΦ (19.00, OTE Sport 4) σε ένα γαϊτανάκι παιχνιδιών μεταξύ τους, που μπορεί να φτάσει ακόμα και σε δέκα ραντεβού φέτος, ίσως και παραπάνω!

Ο Ερικ Γκριν είναι το νέο πρόσωπο στην επίθεση των πρωταθλητών που μπορεί να δώσει λύσεις και στα ντέρμπι, ενώ από την πλευρά των φιλοξενουμένων βαρόμετρο αποτελεί ο Γιάννης Μπουρούσης που επιστρέφει πρώτη φορά στον Πειραιά ως αντίπαλος με τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Ολυμπιακός

O Γκριν ελευθερώνει τον αρχηγό

Στην πρώτη θητεία του Αργύρη Πεδουλάκη στον Παναθηναϊκό, το εγχειρίδιο «Εξουδετερώστε πάση θυσία τον Σπανούλη» ήταν αυτό που εφαρμόστηκε κατά γράμμα και όχι μόνο συνετέλεσε σε έναν απίστευτο θρίαμβο των Πρασίνων (3-0 στους τελικούς πρωταθλήματος με δύο νίκες στο ΣΕΦ!) αλλά αποτέλεσε οδηγό και για τους επόμενους τεχνικούς του Παναθηναϊκού.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού απάντησε εμφατικά όμως πέρυσι παίρνοντας από το χέρι τον Ολυμπιακό και οδηγώντας τον στον θρίαμβο και στο δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Κατακτώντας το μάλιστα στην έδρα του «αιώνιου» αντιπάλου του με δικό του σουτ στην εκπνοή. Είχε προηγηθεί άλλο ένα νικητήριο τρίποντο στο ΟΑΚΑ, στον δεύτερο τελικό, από τον Kill Bill, αλλά και το κρεσέντο με τους 22 πόντους (οι μισοί στα τελευταία κρίσιμα λεπτά) στον τρίτο και καθοριστικό τελικό στο ΣΕΦ, όπου οι Πειραιώτες γύρισαν τη σειρά από 0-1 σε 2-1.

Φέτος τα ντέρμπι ξεκινούν νωρίς και ο αρχηγός των πρωταθλητών αυτή τη φορά θα είναι ακόμα πιο απελευθερωμένος, καθώς ο Γιάννης Σφαιρόπουλος επέλεξε να φέρει τον Ερικ Γκριν, έναν εκτελεστή με πολύ γρήγορο τέμπο που κανείς αντίπαλος δεν μπορεί να αγνοήσει αμυντικά. Η ταχύτητά του στον αιφνιδιασμό, η γρήγορη ισορροπία του στο ένας εναντίον ενός και το κλασικό βήμα πίσω (step back) το οποίο ακολουθεί η εκτέλεση είναι προσόντα που του επιτρέπουν να βοηθάει σημαντικά στο σκοράρισμα.

Εδώ βέβαια είναι σημαντικό το πώς θα σταθεί ουσιαστικά στην πρώτη του εμφάνιση σε ντέρμπι και χωρίς να έχει ακόμα πάρει το βάπτισμα του πυρός στα μεγάλα παιχνίδια.

Παναθηναϊκός

Η Ευρώπη ωρίμασε τον Μπουρούση

«Η νεότητα τελειώνει όταν τελειώνει ο εγωισμός, η ωριμότητα αρχίζει όταν ζούμε για τους άλλους» είχε γράψει ένας γερμανός συγγραφέας και ο Γιάννης Μπουρούσης, η μεταγραφική βόμβα του φετινού καλοκαιριού και ο ηγέτης του Παναθηναϊκού στη μετά Διαμαντίδη εποχή, όχι μόνο το ενστερνίζεται αλλά το αισθάνεται κιόλας. Οσο ήταν ακόμη νεαρός, υπήρξε επιρρεπής σε απερισκεψίες, δημιουργούσε διαμάχες και αναπόφευκτα προκαλούσε έχθρες.

Είτε είχε δίκιο, όπως στην υπόθεση του «ψυχρού πολέμου» με τον Ντούσαν Ιβκοβιτς – δίκιο γιατί είχε τεθεί στο περιθώριο χωρίς καν να κληθεί σε απολογία – είτε άδικο, όταν αποκαλούσε τους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός «βλάκες» στους μαγνητοφωνημένους διαλόγους με τον συγχωρεμένο πεθερό του Μάκη Ψωμιάδη, ο Μπουρούσης βρισκόταν μονίμως στο επίκεντρο. Ωσπου ήλθε το σωτήριο έτος 2011 και η απόφαση του διεθνούς σέντερ να αγωνιστεί στο εξωτερικό.

Επειτα από δύο χρόνια στο κοσμοπολίτικο Μιλάνο (2011-13), άλλα δύο στη Βασίλισσα της Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης (2013-15) και την περυσινή σεζόν στη Λαμποράλ Κούτσα, ο Μπουρούσης, που παρεμπιπτόντως είναι πλέον και πατέρας δύο κοριτσιών, έχει γίνει άλλος άνθρωπος. Πιο ώριμος από ποτέ, εμφανίζεται συνειδητοποιημένος και αποφασισμένος να δικαιώσει τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος τον αγκάλιασε (κυριολεκτικά και μεταφορικά), τον πίστεψε και τον έντυσε στα πράσινα.

Στο ντέρμπι της Δευτέρας, σε ένα οικείο περιβάλλον, όπου μετά την επαφή στο Φάιναλ Φορ 2015 της Μαδρίτης οι σχέσεις με τους αδελφούς Αγγελόπουλους δείχνουν να έχουν αποκατασταθεί, ο διεθνής σέντερ θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες, ωστόσο θα κληθεί να ξεδιπλώσει την ηγετική στόφα του χωρίς τον Μάικ Τζέιμς.