Κυριολεκτικά από την αρχή έως το τέλος της, η 8η αγωνιστική της Premier League παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον.

Ξεκινά το Σάββατο το μεσημέρι με τη μάχη των δύο τελευταίων πρωταθλητριών, Τσέλσι-Λέστερ στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με το Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το «classico» της Αγγλίας, με ιστορία που καλύπτει τρεις αιώνες, αφού η πρώτη αναμέτρησή τους χρονολογείται από το 1894 με τη Γιουνάιτεντ να φέρει το αρχικό της όνομα (Νιούτον Χιθ). Οσονούπω, μάλιστα, το μεγάλο ντέρμπι της Premiership… 200ρίζει αφού το ματς της Δευτέρας θα είναι το υπ΄αριθμόν 197.

Είναι οι ομάδες με τους περισσότερους τίτλους πρωταθλήματος στην Αγγλία, 20 η Γιουνάιτεντ, 18 η Λίβερπουλ και τους ενώνει ο κοινός στόχος της επιστροφής στην κορυφή μετά από την παρακμή.

Βέβαια, χρονικά δεν έχουν καμία σχέση, αφού η παρακμή των «κόκκινων διαβόλων» διαρκεί μόλις τρία χρόνια, από τότε δηλαδή που αποχώρησε ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, ενώ για τη Λίβερπουλ ο τίτλος… αγνοείται από το 1990.

Η ιστορική ομάδα του «Ανφιλντ» δεν έχει στη συλλογή της ούτε ένα πρωτάθλημα Premier League, αφού η διοργάνωση ξεκίνησε το 1992.

Στα αγωνιστικά, η συμμετοχή των Λαλάνα και Βαϊνάλντουμ θα κριθεί την τελευταία στιγμή για τους «κόκκινους», ενώ ο Μουρίνιο δεν αντιμετωπίζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στη στελέχωση της ενδεκάδας στη Γιουνάιτεντ.

Στα υπόλοιπα ματς, η πρωτοπόρος Μάντσεστερ Σίτι φιλοξενεί την πάντα επικίνδυνη Εβερτον, ενώ η Τότεναμ, μοναδική αήττητη ομάδα της κατηγορίας, παίζει στο «Χόθορνς» με τη Γουέστ Μπρομ. Θα απουσιάσει ο (τραυματίας) Χάρι Κέιν από την επιθετική γραμμή των «Πετεινών».

Τέλος, η φορμαρισμένη Αρσεναλ υποδέχεται τη Σουόνσι στον πάγκο της οποίας θα βρίσκεται για πρώτη φορά ο Αμερικανός Μπομπ Μπράντλεϊ, ο οποίος αντικατέστησε τον απολυθέντα Φραντσέσκο Γκουϊντολίν.

Το πρόγραμμα:

Σάββατο:

Τσέλσι-Λέστερ

Αρσεναλ-Σουόνσι

Μπόρνμουθ-Χαλ

Μάντσεστερ Σίτι-Εβερτον

Στόουκ Σίτι-Σάντερλαντ

Γουέστ Μπρομ-Τότεναμ

Κρίσταλ Πάλας-Γουέστ Χαμ

Κυριακή:

Μίντλεσμπρο-Γουότφορντ

Σαουθάμπτον-Μπέρνλι

Δευτέρα:

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γ.

Στην Ισπανία…

Η επανέναρξη του ισπανικού πρωταθλήματος, μετά τη διακοπή για τα προκριματικά του Μουντιάλ, βρίσκει έξι ομάδες να «συνωστίζονται» στις πρώτες θέσεις της κατάταξης, σε ένα εύρος τριών βαθμών, και αρκετές ακόμη να ακολουθούν από κοντά.

Οι πρόωρες απώλειες των φαβορί έχουν δημιουργήσει μία ασυνήθιστη εικόνα στο βαθμολογικό πίνακα, αν και οι περισσότεροι συμφωνούν ότι σύντομα η κατάσταση θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει.

Μετά από τρεις σερί ισοπαλίες (τέσσερις αν συνυπολογιστεί και εκείνη με τη Ντόρτμουντ στο Champions League), η Ρεάλ χρειάζεται επειγόντως να επιστρέψει στις νίκες το βράδυ του Σαββάτου, αντιμετωπίζοντας στη Σεβίλη τη Μπέτις.

Ο Ζινεντίν Ζιντάν θα στερηθεί των υπηρεσιών των τραυματιών Μόντριτς, Κασεμίρο και Σέρχιο Ράμος, τουλάχιστον όμως επανέρχεται ο Χαμές Ροντργίκες που αποθεραπεύθηκε.

Η πρωτοπόρος Ατλέτικο Μαδρίτης (έχει καλύτερη διαφορά τερμάτων από την ισόβαθμή της Ρεάλ) έχει θεωρητικά εύκολη αποστολή, υποδεχόμενη την ίδια ημέρα την ουραγό Γρανάδα, και ο Ντιέγκο Σιμεόνε ίσως ξεκουράσει κάποιους παίκτες που προέρχονται από υπερατλαντικό ταξίδι, όπως ο Γκοντίν και ο Φιλίπε Λουίς.

Από την πλευρά της, η Μπαρτσελόνα φιλοξενεί τη Λα Κορούνια και ο Λουίς Ενρίκε θα έχει ξανά στη διάθεσή του τον Λιονέλ Μέσι, που πάντως δύσκολα θα ξεκινήσει στην ενδεκάδα. Ο… πειρασμός του rotation είναι μεγάλος, καθώς ακολουθεί η μεγάλη μάχη του Champions League με τη Μάντσεστερ Σίτι, όμως τις δύο προηγούμενες φορές που οι Καταλανοί το επιχείρησαν φέτος, γνώρισαν ισάριθμες ήττες από Αλαβές και Θέλτα.

Η Σεβίλη φιγουράρει στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, μπροστά από τη Μπαρτσελόνα και ένα βαθμό πίσω από τις δύο ομάδες της Μαδρίτης, κα για να διατηρηθεί εκεί θέλει το «τρίποντο» επί της Λεγανιές στα προάστια της ισπανικής πρωτεύουσας.

Οι Ανδαλουσιάνοι είναι σαφώς ανώτερη ομάδα από τους νεοφώτιστους, όμως αγνοούν τη νίκη εκτός «Σάντσεθ Πιχουάν» στο πρωτάθλημα από τη σεζόν 2014-15! Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κυριακάτικη αναμέτρηση του «Μαδριγάλ», μεταξύ της αήττητης Βιγιαρεάλ και της Θέλτα, η οποία προέρχεται από το θρίαμβο επί της Μπαρτσελόνα και αφήνει πίσω της το κακό ξεκίνημα.

Το πραγματικό ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής, πάντως, θα γίνει το απόγευμα της Κυριακής στο «Σαν Μαμές», μεταξύ της Αθλέτικ Μπιλμπάο και της Ρεάλ Σοσιεδάδ. Οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι της Χώρας των Βάσκων συγκρούονται για το γόητρο και τη βαθμολογική αναρρίχηση, καθώς οι γηπεδούχοι βρίσκονται στην έκτη θέση και θέλουν να διατηρήσουν την επαφή με την κορυφή, ενώ οι φιλοξενούμενοι ακολουθούν σε απόσταση δύο βαθμών και έχουν την ευκαιρία να πλησιάσουν τις πρώτες θέσεις.

Συνοπτικά το πρόγραμμα της 8ης αγωνιστικής της Primera Division:

Λας Πάλμας-Εσπανιόλ 0-0

Λεγανιές-Σεβίλη 15/10

Μπαρτσελόνα-Λα Κορούνια 15/10

Ατλέτικο Μαδρίτης-Γρανάδα 15/10

Μπέτις-Ρεάλ Μαδρίτης 15/10

Αλαβές-Μάλαγα 16/10

Αθλέτικ Μπιλμπάο-Σοσιεδάδ 16/10

Σπόρτινγκ Χιχόν-Βαλένθια 16/10

Βιγιαρεάλ-Θέλτα 16/10

Εϊμπάρ-Οσασούνα 17/10

Στη Γερμανία…

Η Χέρτα απέσπασε ισοπαλία 1-1 στη Βεστφαλία από τη Ντόρτμουντ και παραμένει στη δεύτερη θέση της Μπουντεσλίγκα. Με τον αγώνα αυτόν άνοιξε η αυλαία της 7ης ημέρας, οι γηπεδούχοι είχαν πολλές απουσίες, ενώ δεν έπαιξε ο τραυματίας Σωκράτης Παπασταθόπουλος.

Η Χέρτα προηγήθηκε με τον Στόκερ στο 51′ και η Ντόρτμουντ ισοφάρισε με τον Ομπαμεγιανγκ (80′) ο οποίος τρία λεπτά νωρίτερα δεν είχε καταφέρει να σκοράρει σε εκτέλεση πέναλτι (απέκρουσε ο τερματοφύλακας της Χέρτα, Γιαρστέιν). Οι δύο ομάδες τέλειωσαν το ματς με δέκα παίκτες λόγω αποβολής των Μορ (Ντόρτμουντ) και Στόκερ (Χέρτα).

Στην Φρανκφούρτη με την Αϊντραχτ που είναι ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο, δοκιμάζεται η Μπάγερν Μονάχου το Σάββατο.

Παράλληλα, η Λειψία που αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης, αντιμετωπίζει εκτός έδρας την Βόλφσμπουργκ σε μία αναμέτρηση χωρίς ξεκάθαρο φαβορί.

Το πρόγραμμα:

Ντόρτμουντ-Χέρτα Βερολίνου 1-1

Κολονία-Ινγκολστατ 15/10

Αϊντραχτ Φρανκφούρτης-Μπάγερν Μονάχου 15/10

Γκλάντμπαχ-Αμβούργο 15/10

Αουγκσμπουργκ-Σάλκε 15/10

Χοφενχάιμ-Φράιμπουργκ 15/10

Βέρντερ Βρέμης-Λεβερκούζεν 15/10

Μάϊντς-Ντάρμστατ 16/10

Βόλφσμπουργκ-Λειψία 16/10

Στην Ιταλία…

Το «Derby del Sole» δεσπόζει στο πρόγραμμα της 8ης αγωνιστικής, με την οποία επαναρχίζει ιταλικό πρωτάθλημα, ύστερα από την διακοπή για τις εθνικές ομάδες.

Η -δεύτερη της βαθμολογίας- Νάπολι υποδέχεται το Σάββατο (16:00) την -τρίτη της κατάταξης- Ρόμα στο «Σαν Πάολο», στην αναμέτρηση που «ανοίγει την αυλαία» της 8ης ημέρας, με τις δύο ομάδες να χωρίζει μόλις ένας βαθμός και αμφότερες να θέλουν το «τρίποντο», προκειμένου να διατηρήσουν την επαφή με την -πρωταθλήτρια και πρωτοπόρο- Γιουβέντους (έχει ήδη αποκτήσει προβάδισμα τεσσάρων βαθμών).

Από την πλευρά της, η «βέκια σινιόρα» έχει εντός έδρας αποστολή, καθώς υποδέχεται επίσης το Σάββατο (21:45) την Ουντινέζε, και χρειάζεται τη νίκη, προκειμένου να διατηρήσει -στη χειρότερη περίπτωση- την διαφορά των τεσσάρων βαθμών από τις ομάδες που την ακολουθούν στη βαθμολογία.

Στο μεταξύ, Κιέβο και Μίλαν, οι οποίες «συγκατοικούν» στην τρίτη θέση της βαθμολογίας μαζί με τη Ρόμα και τη Λάτσιο, τίθενται αντιμέτωπες την Κυριακή (21:45) στη Βερόνα, την ώρα που οι «μπιανκοτσελέστι» υποδέχονται την ίδια ημέρα (16:00) την Μπολόνια.

Το πρόγραμμα της 8ης αγωνιστικής στη Serie A:

Νάπολι-Ρόμα 15/10

Πεσκάρα-Σαμπντόρια 15/10

Γιουβέντους-Ουντινέζε 15/10

Φιορεντίνα-Αταλάντα 16/10

Τζένοα-Έμπολι 16/10

Ίντερ-Κάλιαρι 16/10

Λάτσιο-Μπολόνια 16/10

Σασουόλο-Κροτόνε 16/10

Κιέβο-Μίλαν 16/10

Παλέρμο-Τορίνο 17/10

Στη Γαλλία…

Πρώτη και με διαφορά τεσσάρων βαθμών είναι η Νις μετά από εννέα αγωνιστικές στη Ligue 1. Η ομάδα του Λουσιάν Φαβρ επικράτησε 2-0 της Λιόν στο σπουδαιότερο ματς της αγωνιστικής και εκμεταλλεύτηκε την απώλεια της Μονακό (3-1 από την Τουλούζ).

Οι Μπαϊσέ (5΄) και Σερί (76΄) πέτυχαν τα γκολ των γηπεδούχων που είδαν την αποστολή τους να γίνεται πολύ εύκολη όταν αποβλήθηκε ο Ναμπίλ Φεκίρ της Λιόν στο 28΄. Εχασε πέναλτι (απέκρουσε ο τερματοφύλακας) ο Μάριο Μπαλοτέλι στο 81΄, ενώ στον πάγκο της Νις έμεινε ο Τάσος Δώνης.

Νωρίτερα η εντυπωσιακή Τουλούζ, επικράτησε 3-1 της Μονακό. Οι Μονεγάσκοι προηγήθηκαν στο ξεκίνημα με τον Ζερμέν (4′) όμως οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν στο 65΄ (Τρεχό) και πήραν τη νίκη με δύο γκολ του Μπρέθγουεϊτ στο τελευταίο δεκάλεπτο (84΄και 87′).

Η Παρί Σεν Ζερμέν του Ουνάϊ Εμερι, αγωνίζεται το Σάββατο στην έδρα της ουραγού, Νανσί.

Το πρόγραμμα και η βαθμολογία, έχουν ως εξής:

Τουλούζ-Μονακό 3-1

Νις-Λιόν 2-0

Σάββατο

Νανσί-Παρί Σεν Ζερμέν 15/10

Γκινγκάμπ-Λιλ 15/10

Λοριάν-Ναντ 15/10

Μονπελιέ-Καέν 15/10

Μπαστιά-Ανζέ 15/10

Κυριακή

Ρεν-Μπορντό 16/10

Σεντ Ετιέν-Ντιζόν 16/10

Μαρσέιγ-Μετς 16/10