Υπεύθυνος ανάλυσης. Μια δουλειά σε μια ομάδα για την οποία χρειάζεται να παρακολουθείς ποδόσφαιρο. Φυσικά και δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα υπεύθυνη θέση που απαιτεί άμεση συνεργασία με τον προπονητή. Ο άνθρωπος που κάνει αυτή τη δουλειά είναι ο performance analyst. Στην περίπτωση του Ατρομήτου, τον ρόλο αυτόν ανέλαβε πριν από λίγες ημέρες η Μαριέλα Νησωτάκη, η οποία θα μεταφέρει και την εμπειρία που απέκτησε από την Πρέμιερ Λιγκ, δουλεύοντας την περσινή σεζόν και έως τον περασμένο Αύγουστο στη Σουόνσι.

Η Μαριέλα σπούδασε στα ΤΕΦΑΑ, πήρε ειδικότητα στο ποδόσφαιρο και αφού εργάστηκε για τρία χρόνια σε ακαδημίες αναζήτησε μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. Ετσι ανακάλυψε το Performance Analysis (ανάλυση απόδοσης) και κατάφερε να βρεθεί στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και στη συνέχεια, μέσω των social media, στη Σουόνσι.

Ο συγκεκριμένος τρόπος ανάλυσης των αγώνων είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στους αγγλικούς συλλόγους. Οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ έχουν αρκετά άτομα που ασχολούνται με αυτό –έξι είχε πέρυσι το τμήμα της Σουόνσι -, ενώ ανάλογα τμήματα με λιγότερα άτομα (ένα ή δυο) έχουν επίσης οι ομάδες της Τσάμπιονσιπ ή ακόμα και των δύο μικρότερων επαγγελματικών κατηγοριών (Λιγκ 1 και 2).

Η Μαριέλα εργαζόταν από το πρωί έως το απόγευμα στο γραφείο αναλύοντας παιχνίδια της Πρέμιερ Λιγκ, πάντα σε συνεννόηση με αυτό που ήθελε ο προπονητής. Κι η ανάλυση αφορά κάθε στοιχείο του αγώνα. Από την τακτική, το σύστημα που αγωνίζεται κάθε ομάδα, την επιθετική ή αμυντική λειτουργία. Ακόμα και χαρακτηριστικά ποδοσφαιριστών, τακτικά και τεχνικά. Ο χρόνος που χρειάζεται για την ανάλυση ενός αγώνα εξαρτάται βασικά από αυτό που ζητάει ο προπονητής. Μπορεί να είναι μιάμιση ώρα, υπάρχουν φορές όμως που απαιτείται ένα τρίωρο.

ΤΟΥΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ. Ενα σημαντικό κομμάτι είναι το σκάουτινγκ, κάτι που ενδιέφερε ιδιαίτερα τη νεαρή ειδικό. Η ανάλυση για τις μεταγραφές μπορεί να βοηθήσει σημαντικά έναν σύλλογο, καθώς μπορεί να φέρει έναν ποδοσφαιριστή ποιοτικό πληρώνοντας λίγα χρήματα, ενώ παράλληλα μειώνει σημαντικά την πιθανότητα η μεταγραφική αυτή κίνηση να αποδειχτεί λανθασμένη.

Πρακτικά, πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο οποίο οι αναλυτές βάζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία έχουν να κάνουν με τη φιλοσοφία της ομάδας, αλλά και με αυτά που ζητάει ο προπονητής.