Μπορεί ένας κλόουν να σκορπίσει τον τρόμο; Την απάντηση έδωσε το 1986 ο Στίβεν Κινγκ στο μυθιστόρημα «Το Αυτό», επινοώντας τον Πένιγουαϊζ, ένα τέρας που παίρνει τη μορφή κλόουν και δολοφονεί παιδιά. Τριάντα χρόνια μετά, η εικόνα του μοχθηρού κλόουν που τρομοκρατεί πολίτες αρχίζει να γίνεται επικίνδυνα οικεία στη Βρετανία. Τις τελευταίες εβδομάδες οι Αρχές τουλάχιστον 15 πόλεων της Αγγλίας και της Ουαλίας έχουν δεχθεί εκατοντάδες αναφορές για ανθρώπους ντυμένους κλόουν που τρομάζουν περαστικούς, κυρίως παιδιά, τους κυνηγούν και ενίοτε τους επιτίθενται κρατώντας μαχαίρια, αλυσοπρίονα και τσεκούρια. Ηδη έχουν σημειωθεί τραυματισμοί δύο πολιτών.

Το φαινόμενο, που βαφτίστηκε Clownpocalypse (Αποκάλυψη των Κλόουν), καταγράφηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο στις ΗΠΑ και λίγες εβδομάδες αργότερα «εισήχθη» στη Βρετανία. Οι αναφορές στις κατά τόπους αστυνομικές Αρχές κάνουν λόγο για άτομα ντυμένα κλόουν που κυνηγούν πεζούς, μπαίνουν σε κήπους σπιτιών, πηδούν από δέντρα και στήνουν ενέδρα σε ανυποψίαστους πολίτες σε εμπορικά κέντρα, πάρκα και σχολεία.

Η μόδα των «δολοφόνων κλόουν», όπως τους αποκαλούν τα μίντια, εξαπλώνεται ραγδαία. Την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία της Κάμπρια στη Βορειοδυτική Αγγλία δέχθηκε 23 καταγγελίες μέσα σε 24 ώρες. Στην περιοχή αυτή συνελήφθη ένα αγόρι ηλικίας μόλις 13 ετών, το οποίο έστελνε σε συνομήλική του μηνύματα στο Instagram ποζάροντας ως κλόουν και απειλώντας να τη βιάσει και να την αποκεφαλίσει.

Το τελευταίο δεκαήμερο έκλεισαν επί αρκετές ώρες τουλάχιστον οκτώ δημοτικά και γυμνάσια, έπειτα από απειλές στο Διαδίκτυο για επικείμενα χτυπήματα από «δολοφόνους κλόουν». «Κάποια παιδιά σκέφτονται να φέρουν μαχαίρια στο σχολείο του παιδιού μου για αυτοάμυνα» έγραψε αναγνώστρια των «Τάιμς».

Στο Ντέραμ της Βορειοανατολικής Αγγλίας ένας «κλόουν» που κρατούσε μαχαίρι πήρε στο κυνήγι τέσσερα παιδιά 11 και 12 ετών την ώρα που πήγαιναν στο σχολείο, ενώ σε δημοτικό του Εσεξ δύο άτομα ντυμένα κλόουν παρενοχλούσαν μαθητές.

Την περασμένη εβδομάδα έγιναν οι πρώτες συλλήψεις «κλόουν», μεταξύ αυτών ενός εφήβου που κυκλοφορούσε με μαχαίρι στο Νιούκαστλ, ενός 30χρονου στο Νόριτς που όρμησε σε μια 19χρονη η οποία έκανε τζόγκινγκ και ενός φοιτητή ο οποίος κυνηγούσε με αλυσοπρίονο συμφοιτητές του μέσα στο Πανεπιστήμιο Μπρουνέλ του Δυτικού Λονδίνου. Την Τρίτη επιβλήθηκε πρόστιμο 90 στερλινών στον 18χρονο Κόνορ Τζόουνς από τη Νότια Ουαλία, ο οποίος τρόμαζε παιδιά έξω από ένα σχολείο φορώντας κοστούμι κλόουν.

Υπήρξαν, όμως, και πιο σοβαρά περιστατικά: στο Ανατολικό Γιόρκσαϊρ ο 17χρονος Οουεν Ράσελ δέχθηκε επίθεση με κλαδί δέντρου από έναν άντρα ντυμένο κλόουν, με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι. «Ακουσα ένα απαίσιο γέλιο πίσω μου. Γύρισα και είδα έναν κλόουν. Τον ρώτησα τι θέλει κι εκείνος άρχισε να απομακρύνεται, αλλά στη συνέχεια γύρισε και με χτύπησε με το κλαδί» είπε ο Ράσελ.

Στο Μπλάκμπερν η αστυνομία καταζητεί έναν «κλόουν» ο οποίος την περασμένη Κυριακή επιτέθηκε με μαχαίρι μήκους 25 εκατοστών στον 28χρονο ξυλουργό Σάιμον Τσίνερι μπροστά από ένα ΑΤΜ. Τα τραύματα στο δεξί του χέρι είναι τόσο σοβαρά ώστε, όπως δήλωσε ο ίδιος, δεν θα μπορέσει να εργαστεί ξανά.

Πολλά από τα θύματα τέτοιων επιθέσεων περιέγραψαν στο twitter την εμπειρία τους. Η 22χρονη Σανίς Πράις από το Γουόλσολ ανάρτησε βίντεο στο οποίο εικονίζεται ένας «κλόουν» που προσπαθεί να μπει στο αυτοκίνητό της, ενώ ο Τζορτζ Μπίρμπεκ από το Πλίμουθ έγραψε ότι καταδίωξε έναν άντρα ντυμένο κλόουν που έκανε βόλτες στο πάρκινγκ ενός σουπερμάρκετ κρατώντας ένα σφυρί.

Η Σκότλαντ Γιαρντ προειδοποίησε ότι τα κρούσματα είναι πιθανό να αυξηθούν ενόψει του Χαλοουίν που γιορτάζεται στα τέλη του Οκτωβρίου, ενώ η αστυνομία της Νορθάμπρια ζήτησε από καταστήματα με αποκριάτικες στολές να μην πωλούν κοστούμια κλόουν. Στην Κάμπρια, πάντως, εμφανίστηκε ένας τιμωρός των «δολοφόνων κλόουν». Σε βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο παρουσιάζεται ένας άντρας ντυμένος Μπάτμαν, ο οποίος υπόσχεται να προστατεύσει τους πολίτες από τις επιθέσεις.

«Ανησυχούμε για την επιβίωσή μας»

Τα περιστατικά των «κλόουν» που σκορπούν τον πανικό αντί για το γέλιο έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους επαγγελματίες κλόουν. «Ανησυχούμε για την επιβίωσή μας. Δεν πρέπει να περάσει η άποψη ότι οι κλόουν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε» δήλωσε η πρόεδρος της οργάνωσης Clowns International Νόλιν Μπριμ.

Η ιστορία τρόμου του Στίβεν Κινγκ με πρωταγωνιστή τον Πένιγουαϊζ πρόκειται το 2017 να μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τον Αντρές Μουσκιέτι και ήδη έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο οι πρώτες εικόνες με τον Μπιλ Σκάρσγκαρντ να υποδύεται τον κλόουν-τέρας. Και πλέον τα κρούσματα που καταγράφονται διεθνώς είναι τόσo πολλά ώστε ο Στίβεν Κινγκ, ο ακούσιος «πατέρας» αυτής της μόδας, έγραψε στο twitter: «Παιδιά, ήρθε η ώρα να σταματήσουμε αυτή την υστερία με τους κλόουν. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι καλοί, διασκεδάζουν τα παιδιά και χαρίζουν γέλιο στους ανθρώπους».