Οι ποδηλάτες μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο απώλειας της ακοής εξαιτίας του συνεχούς θορύβου του αέρα, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με μικρή ομάδα ποδηλατών ανακάλυψαν ότι ο θόρυβος αυτός μπορεί να υπερβαίνει τα 85 ντεσιμπέλ (db) που αποτελούν το όριο έπειτα από το οποίο αρχίζει να κινδυνεύει η ακοή.

Όπως εξηγούν σε ανακοίνωσή τους οι ερευνητές από το Νοσοκομείο Henry Ford, στο Ντητρόιτ, τοποθέτησαν μικρόφωνα στα αυτιά των ποδηλατών για να μετρήσουν τον θόρυβο του αέρα σε διάφορες ταχύτητες.

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι η ένταση του θορύβου κυμαινόταν από 85 db όταν έτρεχαν με ταχύτητα 24 χιλιομέτρων την ώρα έως 120 db όταν έκαναν πολύ γρήγορα ποδήλατο (με σχεδόν 100 χιλιόμετρα την ώρα).

Τι σημαίνουν πρακτικά αυτά τα όρια; Σύμφωνα με τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ το μποτιλιάρισμα στην πόλη παράγει ήχους 85 db και η σειρήνα του ασθενοφόρου ή μια βροντή από την κοντινή καταιγίδα φθάνουν τα 120 db.

«Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά διότι είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η παρατεταμένη έκθεση σε δυνατούς θορύβους μπορεί να έχει μόνιμες συνέπειες στην ακοή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άννα Βερτζ, από το Τμήμα Ωτολαρυγγολογίας-Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου του νοσοκομείου.

Το φαινόμενο της βλάβης της ακοής εξαιτίας του δυνατού θορύβου έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις σε όλο τον κόσμο, ώστε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να τους αποφεύγουμε επί περισσότερο από μία ώρα την ημέρα – και στους θορύβους αυτούς συμπεριλαμβάνεται η δυνατή μουσική με ακουστικά,