Τα 176 λευκά και τα 34 άκυρα που βρέθηκαν στις κάλπες που στήθηκαν στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη προέδρου δεν ήταν αρκετά για να σκιάσουν την επανεκλογή Τσίπρα ως αρχηγού του κόμματος. Διότι από τους 2.758 συνέδρους που ψήφισαν χθες, οι 2.548 επέλεξαν το ψηφοδέλτιο με το όνομά του χαρίζοντάς του ποσοστό της τάξης του 93,54%. Στο πρώτο συνέδριο είχε λάβει ποσοστό 74,08% καθώς το 20,25% των ψηφοδελτίων που καταμετρήθηκαν τότε έφεραν τη λευκή σφραγίδα της Αριστερής Πλατφόρμας. Η αποδοχή που συγκέντρωσε γύρω από το πρόσωπό του ο Αλέξης Τσίπρας δεν συνιστά έκπληξη αφού από το ξεκίνημα κιόλας του Συνεδρίου έγινε σαφές ότι δεν υπήρχε διάθεση αμφισβήτησής του από καμία πλευρά. Τη γραμμή έδωσε άλλωστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ως εκφραστής της κίνησης των 53 δεν υπαινίχθηκε καν την αναγκαιότητα άλλης κυβερνητικής στρατηγικής. Αντιθέτως, ζήτησε από τους συνέδρους να κατανοήσουν πως οι αποφάσεις ελήφθησαν από όλους, άρα θα εφαρμοστούν από όλους και όχι μόνο από τους «δεξιούς» της Κουμουνδούρου. Ακόμη και για τους πειραματισμούς Βαρουφάκη έδειξε κατανόηση θεωρώντας δεδομένη την άκαμπτη στάση των δανειστών απέναντι σε μια αριστερή κυβέρνηση, ακόμη κι αν αυτή είχε στείλει ως επικεφαλής στη διαπραγμάτευση τον Κοσμά τον Αιτωλό.

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Παρ’ όλα αυτά, οι 53 κατέβασαν μια συμπαγή ομάδα 40 υποψηφίων στην ενιαία λίστα για την Κεντρική Επιτροπή, γνωρίζοντας πως η δυνατότητα σταυροδότησης 45 υποψηφίων θα εξασφάλιζε την εκλογή τους και συγχρόνως ένα αξιοπρεπές ποσοστό γύρω στο 20% για το δικό τους εσωκομματικό μπλοκ. Η Πλατφόρμα 2010 που επίσης στηρίζει Τσίπρα και κατ’ επέκταση Μαξίμου αλλά κινείται δεξιότερα του προεδρικού μπλοκ εμφάνισε κάποιες οργανωτικές αδυναμίες και κατέβασε 55 υποψηφίους, με αποτέλεσμα να υπάρξει διασπορά της σταυροδοσίας. Η δε Ενωτική Κίνηση των αμιγώς προεδρικών κατέβασε στην Κεντρική Επιτροπή 116 υποψηφίους, αλλά από τις κλειστές συσκέψεις της συγκεκριμένης ομάδας είχε διαφανεί ότι ήταν χωρισμένοι στα τρία. Οι πασοκογενείς τελικώς δεν κατέβηκαν συντονισμένα –όπως κάποιοι προέβλεπαν –και μάλιστα στελέχη όπως οι Πάνος Κουρουμπλής, Χρήστος Σπίρτζης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης δεν έθεσαν υποψηφιότητα για την Κεντρική Επιτροπή. Στην ΚΕ δεν ήταν υποψήφιος ούτε ο Γιώργος Σταθάκης από λόγους θέσης. Ο δε Γιώργος Κατρούγκαλος δεν είναι καν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου φάνηκε έντονα η στήριξη του σώματος στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη σε σχέση με τις αλλαγές στην παιδεία και την κόντρα του για τα Θρησκευτικά με την Εκκλησία, ενώ καταγράφηκε και η διαφωνία του Πάνου Σκουρλέτη στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων που δεν προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου 2015. Για παράδειγμα, ο υπουργός Ενέργειας ζήτησε από την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί για να μην πωληθεί το υπόλοιπο 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η νέα Κεντρική Επιτροπή αριθμεί 151 μέλη αφού επικράτησε η πρόταση της πλειοψηφίας έναντι της πρότασης των 53 για 201 μέλη. Ως εκ τούτου, πριν από την ψηφοφορία και δεδομένων των ποσοστώσεων έγινε χαμός για τις υποψηφιότητες με 419 υποψηφίους να συνωστίζονται για 151 θέσεις. Για τις γυναίκες ισχύει η ποσόστωση του 30% και για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους 25%. Από τη δεύτερη κατηγορία εξαιρέθηκαν τελικώς οι βουλευτές, αν και στην πρώτη ψηφοφορία το σώμα ψήφισε την ενσωμάτωσή τους στην ποσόστωση του 25%. Χρειάστηκε η παρέμβαση Τσίπρα που είπε στους συνέδρους ότι «δεν έχετε καταλάβει τι εισηγήθηκα» όπως και η παρουσίαση των δύο αντίθετων προτάσεων για να επαναληφθεί τελικώς η ψηφοφορία αφήνοντας εκτός ποσόστωσης τους βουλευτές. Η διευκρίνιση Τσίπρα πως εφόσον θέλουμε ένα ισχυρό κόμμα δεν μπορούμε να αποκλείουμε την Κοινοβουλευτική του Ομάδα από το κεντρικό όργανο, όπως φάνηκε, μετέπεισε τους συνέδρους.

ΕΙΠΑΝ…

Νίκος Βούτσης

Υπήρχε ένα σύνθημα, δεν είναι από τη δικιά μας παράταξη, «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά».

Νίκος Φίλης

Δεν πρέπει να περιπέσουμε από την Σκύλλα των αυταπατών στη Χάρυβδη της ηττοπάθειας.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ολοι μαζί τα συμφωνούμε κι όλοι μαζί τα εφαρμόζουμε. Δεν τα εφαρμόζουν οι δεξιοί του κόμματος και οι αριστεροί λένε κάτι άλλο.

Νίκος Παππάς

Χωρίς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είχε επωφεληθεί ο λαός μας από τις 100 δόσεις; Θα είχαν πρόσβαση στην υγεία 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι, θα είχαν ανοίξει στην ώρα τους τα σχολεία; Θα είχαμε εξασφαλίσει 300 εκατ. από τους καναλάρχες;

Δημήτρης Παπαδημούλης

Χρειαζόμαστε ένα κόμμα της Αριστεράς ανοιχτό σε ιδέες και ερμητικά κλειστό σε λαμόγια και ιδιοτελείς.

Γιάννης Δραγασάκης

Ο αδύναμος κρίκος ήταν η χαμηλή δεσμευτικότητα σε σχέση με την υλοποίηση των αποφάσεών μας. Παίρναμε αποφάσεις αλλά έμεναν στα χαρτιά.

Ρένα Δούρου

Δεν έχουμε το περιθώριο για νέα ψευτοδιλήμματα, ούτε την πολυτέλεια στην αδράνεια και στην αναποτελεσματικότητα.

Γιώργος Σταθάκης

Δεν παραλάβαμε ετοιμοπαράδοτο Μνημόνιο αλλά πετύχαμε συμφωνία βιώσιμη με πάρα πολλά στοιχεία διαφορετικά.

Δημήτρης Τζανακόπουλος

Το αποτέλεσμα της περσινής διαπραγμάτευσης ήταν προσωρινή ανακωχή με τους δανειστές, όχι με το εγχώριο σύστημα διαπλοκής.