Σε ναυάγιο, όπως όλα δείχνουν, οδηγείται και η νέα απόπειρα της κυβέρνησης και του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και να μετακυλισθούν σε αυτό οι ευθύνες για τις προσεχείς εξελίξεις στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και για την προαναγγελθείσα διακοπή σήματος στα μη αδειοδοτούμενα κανάλια. Η κυβερνητική απειλή για επαναπροώθηση στη Βουλή της τροπολογίας του Νίκου Παππά την προσεχή Πέμπτη επικρέμαται ήδη πάνω από την αντιπολίτευση.

Η αναδίπλωση του υπουργού Επικρατείας και η αναστολή της νομοθετικής παρέμβασης που επιχειρήθηκε με αιφνιδιαστικό τρόπο το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, προκαλώντας πολιτική θύελλα και μια αντεπίθεση από το αντιπολιτευτικό τόξο με καταγγελίες περί «εκτροπής» και «φασιστικής νοοτροπίας», δεν έχει κάμψει τις αντιστάσεις σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, τα οποία δύσκολα θα συναινέσουν στη νέα απόπειρα συγκρότησης του ΕΣΡ. Η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, που έχει πλέον διαφοροποιήσει τη στάση της και συμπλέει με την κυβέρνηση, δεν αρκεί για μια μεταβολή σκηνικού στη λεγόμενη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία θα συγκληθεί την Τετάρτη για σχετικές αποφάσεις.

Τόσο η «αμαρτωλή» τροπολογία της Παρασκευής όσο και η μεταμεσονύκτια αναδίπλωση Παππά προβάλλονται από κυβερνητικούς διαύλους ως κίνηση τακτικής που αποσκοπούσε να στριμώξει τη ΝΔ και να την εκθέσει πολιτικά καθώς είχε προεξοφληθεί η νέα άρνησή της να ανταποκριθεί στην πρόσκληση Βούτση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Την εικόνα αυτή προσπαθούν να ενισχύσουν και από το Μέγαρο Μαξίμου, ανταποδίδοντας τις καταγγελίες περί «θεσμικής εκτροπής» και διαμηνύοντας στη ΝΔ ότι οφείλει να αλλάξει θέση και «να σταματήσει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της διαπλοκής κόντρα στα συμφέροντα της κοινωνίας».

ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ. Ωστόσο, η καταλυτική παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής σε συνδυασμό και με την ώρα που σήμανε υποχώρηση ο Νίκος Παππάς επιτρέπει την εκτίμηση ότι τα μεσάνυκτα της Παρασκευής οι αντιδράσεις για την επίμαχη τροπολογία ήταν έντονες και στο ενδοκυβερνητικό πεδίο. Η αναδίπλωση Παππά ως μεθοδευμένη κίνηση δεν έπεισε ούτε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αντιμετώπισαν την τροπολογία ως το πρώτο μεγάλο ρουσφέτι στους νέους καναλάρχες που τορπιλίζει και τον σχεδιασμό Βούτση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Στη βάση αυτή και υπό τη δημόσια παραδοχή του Παππά για την αντίδραση Βούτση, οι ίδιοι βουλευτές δεν απέκλειαν μια επεισοδιακή νύκτα την περασμένη Παρασκευή και τριβές στη σχέση του Προέδρου της Βουλής με τον υπουργό Επικρατείας.

Την εικόνα αυτή μάλιστα ενίσχυσε και το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στη νομοθετική παρέμβαση –σε μια ερμηνεία της αναφοράς Παππά για αποδοχή της πρότασης Βούτση «οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία» να ακολουθήσει τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ.

Επισημαίνεται ότι, μεταξύ άλλων, με την επίμαχη τροπολογία επιβάλλονται κυρώσεις για την εκπομπή προγράμματος από μη αδειοδοτημένους σταθμούς μετά την πάροδο πέντε ημερών από την έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα χορηγούνται οι νέες τηλεοπτικές άδειες.

Οι κυρώσεις αυτές αυστηροποιούνται και φθάνουν έως το ένα έτος φυλάκιση και πρόστιμο έως 1.500.000 ευρώ για την Digea, αλλά και για τα κανάλια που θα παρανομήσουν, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για κατάσχεση του εξοπλισμού των καναλιών.

Με προφανή στόχο εξάλλου να πιεστούν και οι διαφημιστικές εταιρείες και να στηρίζουν τα τέσσερα αδειοδοτούμενα κανάλια, δεν θα αναγνωρίζονται στο εξής ως εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες οι διαφημιστικές δαπάνες προς μη αδειοδοτημένους σταθμούς, ενώ προβλέπεται ότι μετά την 1/1/2017 οι δαπάνες αυτές θα πραγματοποιούνται απευθείας από τους διαφημιζόμενους προς τα ΜΜΕ.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ. Η ΝΔ έσπευσε να προαναγγείλει τη νέα άρνηση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται να γίνει συνένοχη στο “μαύρο” και στο λουκέτο στα κανάλια», ενώ επιμένει στην ακύρωση του νόμου Παππά, προκειμένου να επανεξετάσει τη στάση της.

Στο ΠΑΣΟΚ η νέα πρόσκληση Βούτση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ θα εξεταστεί αύριο σε ειδική σύσκεψη του κομματικού επιτελείου.