Στον «οδηγό του καλού μαφιόζου» που βρέθηκε στο σπίτι του «αρχινονού» της Κόζα Νόστρα Σαλβατόρε Λο Πίκολο, κατά τη σύλληψή του στις 5 Νοεμβρίου 2007, μία εντολή ήταν ξεκάθαρη: «Ποτέ μη βάλεις στο μάτι τη γυναίκα όσων είναι φίλοι μας».

Το ποδόσφαιρο δεν είναι βέβαια Κόζα Νόστρα –αν και κάποιοι προβάλλουν σοβαρές αντιρρήσεις επ’ αυτού -, ωστόσο πολλοί από τους άγραφους νόμους ηθικής του ταυτίζονται με αυτούς της μαφίας.

Νεαρός, με αίμα που έβραζε, ο Αργεντινός Μάουρο Ικάρντι δεν μπορούσε να φανταστεί τα όσα θα ακολουθούσαν όταν πρόδιδε τον φίλο, συμπατριώτη και συμπαίκτη του Μάξι Λόπες και έκλεβε από την αγκαλιά του τη μητέρα των τριών παιδιών του Γουάντα Νάρα. Ο Ικάρντι παρέβη έναν από τους βασικούς κανόνες που τηρούνται με ευλάβεια στα αποδυτήρια εδώ και πολλά χρόνια. Ο Ζαν Φρανσουά Λαριός δεν ξανάπαιξε στην Εθνική Γαλλίας όταν διέρρευσαν φήμες πως διατηρούσε σχέση με τη γυναίκα του Πλατινί.

Την ίδια τύχη στην Εθνική Αργεντινής έχει προς το παρόν και ο Ικάρντι με εντολή του Λιονέλ Μέσι. Ωστόσο, η απουσία του από την Αλμπισελέστε φαίνεται πως αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου.

Ο αργεντινός δημοσιογράφος Κάρλος Μόντι αποκάλυψε πως μέλη της μαφίας πλησίασαν τον Μάξι Λόπες και του πρότειναν να κόψουν την μπάλα στον Ικάρντι σπάζοντάς του τα πόδια. Σύμφωνα πάντα με τον Μόντι, ο Λόπες αρνήθηκε, αλλά οι μαφιόζοι τού άφησαν την κάρτα τους στην περίπτωση που αλλάξει γνώμη.

Οι φανατικοί της Ιντερ, στην οποία ο Ικάρντι είναι αρχηγός, δεν δείχνουν τις ίδιες ευαισθησίες με τον Λόπες.

Στην αυτοβιογραφία του που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα ο Ικάρντι αναφέρεται σε ένα επεισόδιο με τους Ούλτρας μετά τον περσινό αγώνα με τη Σασουόλο, όταν οι Νερατζούρι αποδοκιμάστηκαν. Μεταξύ άλλων, ο Ικάρντι γράφει πως ήρθε σε αντιπαράθεση με τον αρχηγό των Ούλτρας και έγινε ήρωας στα μάτια των συμπαικτών του. Η αντίδραση των Ούλτρας ήταν ιδιαίτερα δυναμική. Αφού χαρακτήρισαν ως ασύστολα ψεύδη τα όσα περιγράφει ο παίκτης, στη συνέχεια του διεμήνυσαν πως είναι τελειωμένος από την Ιντερ. «Τελείωσες. Βγάλε το περιβραχιόνιο, κλόουν. Ναι, αυτό είναι που απαιτούμε».

Η απάντηση του Ικάρντι που αυτοχαρακτηρίστηκε ηλίθιος δεν ικανοποίησε τους Ούλτρας, οι οποίοι τον αποδοκίμασαν έντονα στο ματς με την Κάλιαρι, από την οποία η Ιντερ ηττήθηκε με 2-1· ο Ικάρντι αστόχησε σε πέναλτι. Στο πανό που ανήρτησαν έγραφε: «Δεν είσαι άνδρας. Δεν είσαι αρχηγός. Είσαι ένα σκατό». Ο αντιπρόεδρος της Ιντερ Μάσιμο Ζανέτι χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτα τα σχόλια του Ικάρντι στην αυτοβιογραφία του και προανήγγειλε μέτρα εις βάρος του. Κερδισμένη στην υπόθεση πιθανόν να βγει η Αρσεναλ, η οποία ετοιμάζει πρόταση 50 εκατ. ευρώ για να αρπάξει τον παίκτη τον Ιανουάριο.