«Γιατί το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν χαράξει ο ήλιος» εξηγούσε στο μπλογκ του τον Δεκέμβριο του 2010, λίγους μήνες μετά την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, ο γνωστός για την πολιτική του ευπρέπεια παραλίγο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φαήλος Κρανιδιώτης.

«Το πιο πυκνό σκοτάδι είναι λίγο πριν χαράξει» βεβαίωνε με άρθρο του τον Νοέμβριο του 2014, μερικούς μήνες μετά τον ανασχηματισμό της Βούλτεψη και του Γιακουμάτου, ο γνωστός για την πολιτική του συνέπεια τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Λίγο πριν χαράξει είναι πάντα το πιο βαθύ σκοτάδι» επανέλαβε προχθές με τη σειρά του από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ο γνωστός για την πολιτική του ειλικρίνεια Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «έχουμε μία μόνο επιλογή: να δουλέψουμε σκληρά, αποφασιστικά και με σχέδιο, για να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα».

Σαν πολύ δεν κρατάει αυτό το σκοτάδι, συντρόφισσες και σύντροφοι; Πότε επιτέλους θα χαράξει; Κι αυτόν τον ήλιο, από το 1945 ονειρεύεται ο έρμος ο Σικελιανός να τον σηκώσουμε πάνω από την Ελλάδα (και τον κόσμο). Ακόμα;

Η ακριβής προέλευση της φράσης είναι άγνωστη. Αλλοι την αποδίδουν στον άγγλο θεολόγο και ιστορικό Τόμας Φούλερ (1608-1661), ο οποίος έχει πει επίσης (για την περίπτωση που κάποιος πολιτικός μας θέλει να πρωτοτυπήσει) ότι «Ολα τα πράγματα είναι δύσκολα προτού γίνουν εύκολα» και ότι «Το τάμα γίνεται στην καταιγίδα και ξεχνιέται στην ηρεμία». Αλλοι, οι πιο αριστεροί, υποστηρίζουν ότι η φράση αυτή έδινε ελπίδα στους ιρλανδούς αγρότες όταν πέθαιναν από την πείνα, στα μέσα του 19ου αιώνα. Σίγουρα, πάντως, ταιριάζει σε όλες τις καταστάσεις. Ακόμη και ο Κοέλιο την τσιτάρει στον «Αλχημιστή» του.

Μεταξύ μας, το σκοτάδι είναι μερικές φορές βολικό. Να, στο σκοτάδι (μεταφορικά) πήγε να περάσει την περασμένη Παρασκευή ο Νίκος Παππάς την τροπολογία που όριζε ότι τα κανάλια χωρίς άδεια υποχρεούνται να κλείσουν σε πέντε εργάσιμες ημέρες, στο σκοτάδι (κυριολεκτικά) αναγκάστηκε και να την αποσύρει. Αλλά δεν φταίει μόνο αυτός. Σύμφωνα με έναν άλλο αφορισμό του Φούλερ, «Οποιος έχει εξαπατηθεί δύο φορές από τον ίδιο άνθρωπο είναι συνεργός στην απάτη».