Eίμαι περίεργος να δω πόσο θα αντέξει η Εκπαίδευση με αλχημείες και χωρίς κονδύλια. Και ακόμα πιο περίεργος, πώς θα αντιδράσει ο –ομολογώ, ευφάνταστος φίλος της στήλης –Νίκος Φίλης όταν, αργά ή γρήγορα, σκάσουν τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης στην Παιδεία

Το λέω αυτό γιατί χθες οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων για πολλοστή φορά δήλωσαν κατά τη διάρκεια συνόδου τους ότι στα πανεπιστήμια πλέον «δεν υπάρχει σάλιο», καθώς η χρηματοδότησή τους δεν επαρκεί για την κάλυψη βασικών λειτουργικών δαπανών, τη συντήρηση των υποδομών και τις ανάγκες σίτισης και στέγασης των φοιτητών. Και δεν είναι μόνο αυτοί.

Οπως κατήγγειλε ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Φίλης εξέδωσε προχθές εγκύκλιο για το πώς θα γίνονται οι σχολικές δραστηριότητες όπως η Αγωγή Υγείας, η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, τα Πολιτιστικά Θέματα κ.ά., με την οποία ουσιαστικά τις καταργεί. Γιατί; Επειδή στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι «για το τρέχον σχολικό έτος δεν προβλέπεται από τον κρατικό προϋπολογισμό κάλυψη δαπανών για αναλώσιμα και υπερωρίες εκπαιδευτικών».

Αλλά δεν τελειώσαμε. Εχω καταγγελίες από εκπαιδευτικούς, σχετικές με την ίδρυση Τμημάτων Υποδοχής μαθητών μεταναστών. Υποστηρίζουν ότι ενώ σε πρόσφατο ΦΕΚ αναφέρεται πως θα ιδρυθούν 615 τμήματα, το υπουργείο Παιδείας λειτουργεί μόνο τα 450. «Αν σκεφτεί κανείς ότι το κάθε τμήμα έχει περίπου 10 μαθητές τότε, 1.650 αλλοδαπά παιδιά (μετανάστες, όχι πρόσφυγες) θα μείνουν χωρίς δάσκαλο στο σχολείο τους!» λένε οι εκπαιδευτικοί.

Το ΚΚΕ ετοιμάζει καταλήψεις

Να προσθέσουμε σε αυτά ότι εδώ και λίγες ημέρες ομάδες μαθητών σε σχολεία της Αθήνας που συγκροτούν το Συντονιστικό Μαθητών, ένα όργανο που στηρίζεται από το ΚΚΕ, άρχισαν να καλούν τα λύκεια σε κινητοποιήσεις. Οργανώνουν μάλιστα καταλήψεις τόσο στα Γενικά Λύκεια όσο και στα ΕΠΑΛ και πορεία στην Αθήνα τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι «αρκετά σχολεία σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις γιατί αντιµετωπίζουν παλιά και νέα προβλήµατα». Σύµφωνα µε τους µαθητές αυτούς, η ειδυλλιακή εικόνα που δίνει το υπουργείο ότι όλα πάνε καλά φέτος είναι «πλαστή».

Κι εδώ λοιπόν με τον Φίλη ισχύει αυτό που γράφω συχνά: πρόσεξε τι κάνεις γιατί µια µέρα µπορεί να το βρεις µπροστά σου. Πριν από λίγο καιρό αποποινικοποίησε τις καταλήψεις στα σχολεία (οι οποίες συχνά οδηγούσαν µαθητές στα δικαστήρια –κάτι που, εδώ που τα λέµε, δεν είναι και ο πλέον παιδαγωγικός τρόπος αντιµετώπισής τους), ενώ η αναπληρώτριά του Σία Αναγνωστοπούλου δήλωνε ότι και οι καταλήψεις είναι ένα µέσο διεκδίκησης.

Ο Φίλης θα πρέπει να αντιµετωπίσει στην πράξη πλέον τις καταλήψεις, αν προκύψει κύµα και µάλιστα µε στήριξη του ΚΚΕ, είτε τον Νοέµβριο είτε κοντά στα Χριστούγεννα –όπως συµβαίνει συχνά. Εφόσον βέβαια θα είναι στη θέση αυτή µέχρι τότε…