Τα πλατιά χαμόγελα μικρών και μεγάλων ήταν η καλύτερη επιβράβευση για την εξαιρετική ιδέα τριών φίλων (Ωρολογάς, Αλευρομύτης, Τσιγαράς) που έγινε πραγματικότητα με τον καλύτερο τρόπο. Ο 1ος Ιστιοπλοϊκός Μαραθώνιος είναι φανερό ότι ήρθε για να μείνει με περισσότερους από 350 ιστιοπλόους (σε 160 σκάφη!) από 14 ολυμπιακές και μη κατηγορίες να δίνουν το «παρών» σε μια γραμμή εκκίνησης 600 μέτρων (μέσα από ειδικό, λόγω ιδιαίτερων συνθηκών, σύστημα καταμέτρησης) και να απολαμβάνουν την εμπειρία για σχεδόν τέσσερις ώρες.

«Ρε παιδιά, αυτό είναι άθλημα, απλά να το ξέραμε λίγο παλαιότερα να μην τραβάγαμε τόσα χρόνια κουπί» τόνισε ενθουσιασμένος ο ασημένιος ολυμπιονίκης της κωπηλασίας το 2008 (μαζί με το Βασίλη Πολύμερο) Δημήτρης Μούγιος, μέλος του σκάφους «Surf Olympians» που επικράτησε στη γενική βαθμολογία. Με κυβερνήτη τον Γιώργο Βάσιλα και πλήρωμα εκτός του Μούγιου, τον ολυμπιονίκη των RSX Βύρωνα Κοκκαλάνη, την συναθλήτριά του Αγγελική Σκαρλάτου, τον πρωταθλητή κόσμου και Ευρώπης της ενόργανης γυμναστικής Λευτέρη Κοσμίδη και τον Βασίλη Καλπακίδη.

Ομως όλα τα λεφτά ήταν η εμφάνιση του 12χρονου (!) αθλητή των Oprimist Σπύρου Παπανικήτα του ΝΟ Ελλάδος, ο οποίος έχασε την πρώτη θέση για 2 δευτερόλεπτα ύστερα από 4 ώρες αγώνα, κατάφερε και μπήκε ανάμεσα στα μεγάλα σκάφη και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο αφήνοντας πίσω του πολλούς ολυμπιονίκες. «Ηταν έκπληξη η επιτυχία μου, αλλά ο στόχος είναι κι εγώ να φτάσω κάποια στιγμή μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες» δήλωσε ο νεαρός που ήταν και πρώτος στην κατηγορία του. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε το πλήρωμα της VMG (Μάρκος Χατζηκυριακάκης, Βασίλης Πορτοσάλτε, Αρης Βενέτης, Σταύρος Αργυρός, Δημήτρης Πανανάκης). Μετάλλια δόθηκαν και στις επιμέρους κατηγορίες.

Στη διοργάνωση (η οποία είχε και κοινωνικό χαρακτήρα καθώς υπήρξαν δράσεις και εκδηλώσεις προς όφελος ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων) αγωνίστηκαν πολλοί ολυμπιονίκες όχι μόνο από την ιστιοπλοΐα. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων η χρυσή ολυμπιονίκης της Αθήνας (στα 470) Αιμιλία Τσουλφά (παρέα με την κόρη της, τον αδελφό της και τον ανιψιό της), η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη (ασημένιο στο πόλο το 2004), η συναθλήτριά της Τόνια Μωραΐτη, ο χάλκινος ολυμπιονίκης του 1980 Τάσος Μπουντούρης (ιστιοπλοΐα), οι χάλκινες ολυμπιονίκες του 2008 στα Yngling Σοφία Παπαδοπούλου και Βιργινία Κραβαριώτη, η ολυμπιονίκης της πάλης Βούλα Ζυγούρη κ.ά.