Επιτέλους αρχίζει. Ο λόγος για το πρωτάθλημα της Football League και αν όλα πάνε όπως τα υπολογίζουν οι αρμόδιοι, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα κυλήσει η μπάλα στο χορτάρι. Τώρα, αν θέλετε απάντηση στην ερώτηση «αν λύθηκαν όλα τα προβλήματα» αυτή είναι σαφώς και όχι. Απλώς, ελέχθη στη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας Λίγκας ότι βρέθηκε τηλεοπτική στέγη (ΕΡΤ). Θα υπάρξει αξιοπιστία; Προφανώς και θα το δούμε στην πορεία. Επίσης, ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν στο κουπόνι του Στοιχήματος συμπεριληφθούν ματς της συγκεκριμένης διοργάνωσης, κάτι σημαντικό. Το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με πηγές ακόμη δεν έχουν πάρει πιστοποιητικό συμμετοχής όλες οι ομάδες και μένει να φανεί ποια παιχνίδια θα οριστούν. Αυτό δεν αποτελεί μείζον θέμα; Δικαιούνται κάποιοι να κατέβουν αν δεν έχουν καταθέσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα; Πάντως, χθες, υπέρ της έναρξης ψήφισαν 10 ομάδες, επτά είπαν «όχι» και μία συμπεριφέρθηκε λες και απαντούσε σε γκάλοπ «δεν ξέρω, δεν απαντώ». Επί της ουσίας δεν πήρε θέση. Να ήταν , όμως, μόνο αυτό το πρόβλημα ενός πρωταθλήματος που το παρακολουθούν όλο και λιγότεροι…

Οταν ξεχωρίζουν οι γηγενείς

Εχουν κάτι χαρακτηριστικό οι χθεσινές επιτυχίες της ΑΕΚ στο ποδόσφαιρο και του Ολυμπιακού στο μπάσκετ: βασίστηκαν σε έλληνες παίκτες. Οχι, ο σοβινισμός δεν βοηθά στον αθλητισμό και σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης οι ομάδες ποντάρουν σε Βαβέλ. Ωστόσο, τον τόνο τον δίνουν όσοι αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες των στιγμών και αυτό συμβαίνει παραπάνω με τους γηγενείς. Η ΑΕΚ είχε καλύτερους και παθιασμένους τους Μάνταλο, Πλατέλλα, Αραβίδη, ενώ ο κορμός του (μπασκετικού) Ολυμπιακού είναι ελληνικός. Αν σε αυτό το στοιχείο προσθέσουμε και την ομοιογένεια, αντιλαμβανόμαστε τους λόγους για τους οποίους μίλησε η καρδιά. Γιατί δεν είναι όλα τακτική και πίνακες –απαιτείται και συναίσθημα.

ΠΑΟΚ

Και τυπικά ανέλαβε τα ηνία στην ΠΑΕ ο Ιβάν Σαββίδης και πλέον κάθε του δήλωση θα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Προσέξτε τι είπε μεταξύ άλλων χθες, όταν ολοκληρώθηκε το ΔΣ. «Πλέον, εγώ ηγούμαι του διοικητικού συμβουλίου. Εμείς διαδίδουμε μία επιθετικότητα σε επίπεδο νοημοσύνης. Μπαίνω πρόεδρος, γιατί αντιλαμβάνομαι ότι ο ΠΑΟΚ με χρειάζεται ακόμα περισσότερο. Αλλά και για να είμαι κοντά σε όλους όσοι πιστεύουν στην κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου, γιατί πλέον μπαίνουμε σε ένα νέο στάδιο. Εχουμε μπει στο ελληνικό ποδόσφαιρο σε ένα στάδιο αλλαγής προτεραιοτήτων και αυτό το στάδιο το ονομάζω στάδιο της ευθανασίας. Θέλουμε να μπούμε σε ένα στάδιο όπου ο ΠΑΟΚ να κερδίζει ένα πρωτάθλημα, να είναι ένας φυσιολογικός κανόνας της ζωής και όχι η εξαίρεση. Αυτά που έγιναν τις τελευταίες ημέρες έδειξαν ότι το σύστημα νοσεί και πλέον είναι αναπόφευκτη η ευθανασία».

Μην πείτε ότι τις προσπερνάτε αδιάφορα.

Θρύλος

Ραντεβού ερυθρόλευκων αναμνήσεων χθες το μεσημέρι στο Γ.Καραϊσκάκης όπου ο Νίκος και ο Γιώργος Γαβαλάς παρουσίασαν το βιβλίο «Χρυσός Θρύλος». Είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο Νικήτα Γαβαλά, πατέρα του Νίκου και αδελφό του Γιώργου. Διαφορετικές γενιές παικτών του Ολυμπιακού έδωσαν το «παρών» με πιο χαρακτηριστική στιγμή τη βράβευση του μεγάλου Γιώργου Δαρίβα από τους συντελεστές του βιβλίου. Ο Μποτία είχε την ευκαιρία να τα πει με τον άλλοτε συμπαίκτη του Τάσο Αυλωνίτη, ενώ γενικότερα πολλοί βετεράνοι ξαναθυμήθηκαν αξέχαστα χρόνια, δαφνοστεφανωμένα.