Η Barclays συστήνει σε πελάτες της να αγοράσουν μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών επειδή οι αναλυτές της θεωρούν ότι έχουν προοπτική να προσφέρουν κέρδη στους επενδυτές στην περίπτωση που υπάρξουν νέες εκπλήξεις στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Η τράπεζα έχει βάλει στο μικροσκόπιο κυρίως μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, καταναλωτικών αγαθών και τεχνολογίας, χωρίς όμως να κάνει συγκεκριμένες συστάσεις για αγορά.

Επίσης, θεωρεί ότι οι προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών είναι θετικές ανεξάρτητα από τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν καταγράψει φέτος μέση υποχώρηση που αγγίζει το 7%, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την πορεία του δείκτη Stoxx Europe 600. Και τώρα δημιουργούνται προοπτικές για ράλι εάν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις όσον αφορά την κερδοφορία, υποστηρίζουν αναλυτές της τράπεζας που μίλησαν στο Bloomberg.

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ. Αυτό το διάστημα οι αγορές προσπαθούν να εκτιμήσουν την πορεία που θα ακολουθήσουν βραχυπρόθεσμα τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια, αφού οποιαδήποτε εξέλιξη στον τομέα αυτό έχει επίδραση στην οικονομία και στις επιχειρήσεις τόσο ανεπτυγμένων όσο και αναπτυσσόμενων οικονομιών. Η μεγαλύτερη ανησυχία των επενδυτών αφορά την πιθανότητα να καταγραφούν αναταράξεις στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας σε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων από τη Fed. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση πλήττοντας όχι μόνο αμερικανικές αλλά και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες στις ΗΠΑ.

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την πορεία της οικονομίας στην Ευρώπη σύμφωνα με τους επενδυτές προέρχονται από το επερχόμενο δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ιταλία, τις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε λίγες εβδομάδες στις ΗΠΑ και τις επιπτώσεις για τη Βρετανία μετά την απόφαση να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση.