Ένας 47χρονος Αμερικανός έκαψε τον οισοφάγο του τρώγοντας πολτό από την δεύτερη πιο καυτερή πιπεριά του κόσμου, αποκαλύπτει μία ιατρική επιθεώρηση.

Ο άνδρας συμμετείχε σε διαγωνισμού φαγητού και έφαγε ένα χάμπουργκερ με πολτό από την πιπεριά Bhut jolokia – μία πορτοκαλί πιπεριά που καλλιεργείται στην Ινδία και το παρατσούκλι της είναι «πιπεριά-φάντασμα».

Μέσα σε δευτερόλεπτα από την κατανάλωσή της, ο 47χρονος εκδήλωσε σοβαρό πόνο και αίσθημα καύσου στο στόμα του. Ήπιε έξι ποτήρια νερό και αμέσως άρχισε να κάνει βίαιο, επίμονο έμετο που σύντομα συνοδεύτηκε από ανυπόφορο πόνο πίσω από το στέρνο και ψηλά στην κοιλιά.

Ο άνδρας μεταφέρθηκε άρον-άρον στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι είχε αυξημένη αρτηριακή πίεση, καρδιακούς παλμούς και ρυθμό αναπνοής, και η κλινική εξέταση (ψηλάφηση) της κοιλιάς ήταν αδύνατη λόγου του πόνου.

Για να καταπραΰνουν τον πόνο του οι γιατροί του χορήγησαν ένα κοκτέιλ φαρμάκων στο οποίο συμπεριλαμβανόταν υδρομορφόνη (σ.σ. είναι ένα ισχυρό οπιοειδές).

Όταν ηρέμησε, τον υπέβαλλαν σε εξετάσεις που τελικά αποκάλυψαν ότι είχε ρήξη μεγέθους 2,5 εκατοστών στην αριστερή πλευρά του οισοφάγου του και πνευμοθώρακα (είχε μαζευτεί αέρας γύρω από τον αριστερό πνεύμονα).

Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Επείγουσας Ιατρικής» (JEM), η κατάσταση του άνδρα επιδεινώθηκε ραγδαία μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και έτσι οδηγήθηκε εσπευσμένα στο χειρουργείο όπου διανοίχθηκε ο θώρακάς του αριστερά για να βοηθηθεί η αναπνοή του.

Εκεί οι γιατροί ανακάλυψαν ότι, μέσω της οπής στον οισοφάγο, είχε εισέλθει στη θωρακική κοιλότητα μέρος από το χάμπουργκερ που έφαγε (βρήκαν μέχρι και κρεμμύδια), καθώς και έμετος.

Μετά τον απαιτούμενο καθαρισμό και την τοποθέτηση καθετήρων, ο 47χρονος μεταφέρθηκε στην εντατική και τελικά επέστρεψε στο σπίτι του έπειτα από συνολικώς 23 ημέρες νοσηλείας – και με έναν γαστρικό σωλήνα στο στομάχι του απ’ όπου τρέφεται.

Αυτόματη ρήξη

Όπως εξηγούν οι γιατροί από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) και το Ιατρικό Κέντρο της Κομητείας Αλαμέντα στο Ώκλαντ, ο άνδρας υπέστη αυτόματη ρήξη του οισοφάγου (ή σύνδρομο Boerhaave) που κατά κανόνα οφείλεται στην απότομη αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό του.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ρήξη εντοπίζεται στο τμήμα του οισοφάγου που βρίσκεται πάνω από το διάφραγμα και συνήθως έπεται ενός εξαιρετικά επίπονου εμέτου (εργώδης έμετος). Ωστόσο στο ένα τρίτο των περιπτώσεων η αιτία της είναι κάτι σπάνιο και ασυνήθιστο – όπως εν προκειμένω οι καυτερές πιπεριές.

Υπολογίζεται ότι το 10% των κρουσμάτων ρήξης του οισοφάγου είναι αυτόματα.

Η κατάσταση συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας, καθώς αποβαίνει μοιραία δίχως έγκαιρη θεραπεία.

«Η αυτόματη ρήξη του οισοφάγου ή σύνδρομο Boerhaave είναι μία κατάσταση που σπάνια συναντούν οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών και η οποία συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά θνησιμότητας», γράφουν οι γιατροί στο άρθρο τους.

«Υψίστης σημασίας για την επιτυχή θεραπεία του ασθενούς που πάσχει από αυτήν, είναι να τεθεί γρήγορα η κλινική υπόνοια και να γίνειταχεία διάγνωση. Η περίπτωση αυτή χρησιμεύει ως σημαντική υπενθύμιση μιας δυνητικά απειλητικής για τη ζωή επείγουσας οντότητας, η οποία αρχικά ερμηνεύθηκε ως δυσφορία έπειτα από ένα μεγάλο, πικάντικο γεύμα».

Πόσο καυτερές είναι

Οι γιατροί δεν ξέρουν πως ακριβώς προκάλεσαν οι καυτερές πιπεριές τη ρήξη, αλλά μπορεί να έπαιξαν ρόλο η φλεγμονή από την έκθεση του οισοφάγου στην καψαϊκίνη (είναι η ουσία που τις καθιστά καυτερές), οι προσπάθειες του ασθενούς να κάνει έμετο, άλλοι μηχανισμοί ή συνδυασμός όλων αυτών.

Οι πιπεριές Bhut jolokia έχουν βαθμολογία 1 εκατομμύριο στην κλίμακα Σκόβιλ (Scoville, SHU) που μετρά την καυστικότητα κάθε πιπεριάς.

Για να γίνει κατανοητό τι σημαίνει αυτό, αρκεί να πούμε ότι μια γλυκιά, πράσινη πιπεριά έχει βαθμολογία 0, το ταμπάσκο βαθμολογία 100, η μεξικάνικη καυτερή πιπεριά (jalapeno) 3.500, το πιπέρι καγιέν 30.000-50.000 και το τσίλι habanero έως 350.000.

Η πιο καυτερή πιπεριά του κόσμου, η Carolina reaper, έχει βαθμολογία 1,5-2 εκατομμύρια.

Όπως γράφουν οι γιατροί στην επιθεώρηση JEM, ένας και μόνο σπόρος από την πιπεριά Bhut jolokia προκαλεί σοβαρό αίσθημα καύσου στο στόμα επί έως και 30 λεπτά μετά την κατανάλωσή του.