Ο Σόιμπλε γελάει. Ξέρετε γιατί; Επειδή οι δικοί μας λένε αστεία.

Τι είπε ο Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ; Πως δεν θα κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση (προς το παρόν πασχίζει ακόμη να κλείσει την πρώτη…) αν δεν ληφθούν μέτρα για το χρέος «όπως έχουν δεσμευτεί» οι άλλοι.

Τι κάνει ο Σόιμπλε; Πάει στο αρχείο του και ανασύρει την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015 –τότε με τις 17 ώρες διαπραγμάτευση…

Την οποία βεβαίως έχει συνυπογράψει φαρδιά-πλατιά ο ίδιος ο Τσίπρας –κανένας Σαμαράς ή Βενιζέλος.

Και τι λέει η κοινή απόφαση του Τσίπρα και των υπολοίπων;

Δύο απλά πράγματα.

Πρώτον, ότι υπάρχουν «σοβαρές ανησυχίες» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αυτό οφείλεται όχι στον Χατζηπετρή αλλά «στη χαλάρωση των πολιτικών που ακολουθήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πρόσφατη επιδείνωση του εσωτερικού μακροοικονομικού και χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος».

Ο Τσίπρας δηλαδή έχει συνομολογήσει επισήμως ότι ο ίδιος και ο Βαρουφάκης ευθύνονται κυρίως που δημιουργήθηκαν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους. Η «σκληρή διαπραγμάτευση» που λέγαμε…

Δεύτερον ότι θα εξεταστούν «εάν χρειαστεί, πιθανά πρόσθετα μέτρα» για το χρέος.

Από τι εξαρτώνται τα πιθανά αυτά μέτρα; «Από την πλήρη υλοποίηση των μέτρων τα οποία πρόκειται να συμφωνηθούν σε πιθανό νέο πρόγραμμα» –δηλαδή στο νέο Μνημόνιο…

Προσέξτε, παρακαλώ. Δεν εξαρτώνται από τη συμφωνία για τα μέτρα ούτε από την ψήφιση των μέτρων ούτε από δηλώσεις Γεροβασίλη ότι η κυβέρνηση σαρώνει.

Εξαρτώνται από «την πλήρη υλοποίηση» των μέτρων που περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο –και το οποίο, υπενθυμίζω, ολοκληρώνεται το 2018.

Τότε θα εφαρμοστούν. Και μόνο «εάν χρειαστεί»!..

Γι’ αυτό ο Σόιμπλε διασκεδάζει κάθε φορά που ακούει τον Τσίπρα να διηγείται ιστορίες με νεράιδες στο εσωτερικό ακροατήριο. Σου λέει: «Εγώ ξέρω τι υπέγραψε!».

Γιατί όμως ο Τσίπρας επιμένει στο παραμύθι; Το έχει στο αίμα του; Δεν το πιστεύω. Απλώς το ένα ψέμα φέρνει το άλλο.

Τι είπε πέρυσι για να δικαιολογήσει την κωλοτούμπα; Οτι υπέγραψε μεν νέο Μνημόνιο, αλλά τουλάχιστον πήρε δέσμευση για το χρέος –για την ακρίβεια, πήρε αυτό που μόλις σας περιέγραψα…

Και τώρα ο μεν Σόιμπλε γελάει όταν τον ρωτούν τι πήρε ο Τσίπρας, η δε αντιπολίτευση ευλόγως του λέει «ορίστε, αφού πήρες την ελάφρυνση του χρέους, τράβα να το ελαφρύνεις –και μην ξεχάσεις το πουρμπουάρ…».

Καλώς ή κακώς, αυτό συμβαίνει με τις απατεωνιές και τα παραμύθια. Εχουν κοντά ποδάρια.

Είναι η στιγμή που ο Σόιμπλε αρχίζει και ξεκαρδίζεται!..