Μία από τις μεγάλες στιγμές του πρόσφατου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ασφαλώς η αποθεωτική υποδοχή που επιφύλαξαν οι σύνεδροι στον «πολλά βαρύ και όχι» αναπληρωτή υπουργό Πολάκη. Υποδοχή η οποία βρήκε τη δικαίωσή της με την ανάδειξη αυτού του φαινομένου της ελληνικής πολιτικής ζωής στην 7η θέση των εκλεγέντων στην Κεντρική Επιτροπή.

Δεν γνωρίζω πόσες από αυτές τις ψήφους οφείλονται στην ακαταπόνητη αγωνιστική διάθεση που επιδεικνύει ο περί ου ο λόγος υπουργός να αποκαθάρει τη χώρα από διάφορα εγκληματικά στοιχεία όπως είναι οι δημοσιογράφοι. Γνωρίζω όμως ότι αυτά που κάνει στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι πραγματικά αρμοδιότητας εισαγγελέα. Και όχι αυτού μόνο που ασχολείται με τις παράνομες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ…

Για του λόγου το αληθές περιήλθε στην κατοχή μου σειρά εγγράφων, από τα οποία αποδεικνύεται ότι ο τύπος δεν κάνει τίποτε περισσότερο από όσα έκανε το «παλιό πολιτικό κατεστημένο», όπως αρέσκονται οι συριζαίοι να χαρακτηρίζουν τη ΝουΔού και το ΠΑΣΟΚ. Εφαρμόζει κυνικά την πιο στυγνή κομματικοκρατία, γράφοντας στα παλαιά του υποδήματα νόμους και διατάξεις.

Πηγή μου που έχει πλήρη γνώση του θέματος, μου ανέφερε επίσης ότι πλην όλων των προαναφερόμενων εγγράφων υφίσταται και e-mail του πρώην προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ κυρίου Ρόζενμπεργκ προς τον σύμβουλο Πολάκη, Χαράλαμπο Πανοτόπουλο (Πανοτοπούλου ονομάζεται και η κυρία Φλαμπουράρη αν δεν κάνω λάθος. Εχουν άραγε κάποια σχέση και ποια συγκεκριμένα; –διερωτώμαι).

Με το e-mail ο πρόεδρος Ρόζενμπεργκ γνωστοποιεί στον σύμβουλο του Πολάκη ότι παρέλαβε έγγραφο του εισαγγελέα με το οποίο του ζητείται να παραδώσει ΑΜΕΣΑ στοιχεία για τις προσλήψεις των 100 γιατρών και των 400 νοσηλευτών, τις αξιολογήσεις, τον τελικό κατάλογο υποψηφίων κ.λπ.

Ο Πανοτόπουλος προφανώς ενημερώνει τον Πολάκη, εκείνος προφανέστατα επίσης δίνει σχετικές εντολές, και ο κύριος Ρόζενμπεργκ τι κάνει; Αντί να διαβιβάσει πρώτα στον εισαγγελέα ΟΛΑ τα στοιχεία που του ζητούνται, στέλνει μια ολόκληρη κούτα με στοιχεία (ώς εκεί πάνω…) για τις προλήψεις στο υπουργείο Υγείας. Του επιστρέφονται την επομένη, στις 29 Σεπτεμβρίου, ακριβώς την παραμονή της προθεσμίας που είχε θέσει ο εισαγγελέας για να του παραδοθούν τα στοιχεία –30 Σεπτεμβρίου.

Ετσι όμορφα και «τακτοποιημένα» όπως τα παραλαμβάνει από το γραφείο Πανοτόπουλου (διάβαζε Πολάκη…), τα προωθεί με τη σειρά του στον περίεργο εισαγγελέα. Οι υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ που έχουν παρακολουθήσει όλο το έργο από κοντά, διατείνονται ότι ο κύριος Ρόζενμπεργκ απέστειλε στον εισαγγελέα ούτε το 1/4 των εγγράφων που αφορούσαν τους «επίμαχους» συριζοδιορισμούς.

Συγκεκριμένα δεν απεστάλησαν έγγραφα που αφορούσαν την περίοδο Ιανουάριος 2016 έως τις 17 Μαΐου 2016, οπότε και εκπαραθυρώθηκε η υπό τον Θανάση Γιαννόπουλο διοίκηση: είναι η περίοδος που συμπίπτει με την αξεπέραστη πρωτοβουλία του σταυροφόρου της κάθαρσης υπουργού Πολάκη να κατακρατήσει στο γραφείο του τα πρωτότυπα δικαιολογητικά των υποψηφίων και στη συνέχεια να αποστείλει έτοιμα τα αποτελέσματα του διαγωνισμού στο ΚΕΕΛΠΝΟ προς ανακοίνωση! Φυσικά επιλεγέντων με αξιοκρατικά κριτήρια, όπως πάντα άλλωστε –για τις προσλήψεις ΣΥΡΙΖΑ μιλάμε, ουδείς, προειδοποιώ, δικαιούται να προβάλει αντιρρήσεις!

Μπορεί όμως –διερωτώμαι εγώ τώρα, με όση νηφαλιότητα με διακρίνει –μια δημόσια υπηρεσία να κατακρατεί στοιχεία που ζητούνται με εισαγγελική εντολή; Απαντώ μόνος μου: μου φαίνεται δύσκολο έως αδύνατον. Και αν κάποιος το επιχειρήσει, νομίζω ότι είναι υπόλογος για παρακώλυση του έργου της Δικαιοσύνης αρχικά, και για τον μισό Ποινικό Κώδικα εν συνεχεία…

Χαμένοι στη μετάφραση

Ιδού πώς μπορεί να γίνει το απόλυτο μπάχαλο και δη στα εθνικά θέματα σε μια περίοδο που γύρω μας γίνεται χαμός, και ειδικά με την τουρκική επεκτατικότητα που προσπαθεί να βάλει στο χέρι τη Μοσούλη. Το ΑΠΕ μετέδωσε λίγο μετά το μεσημέρι χθες από την Τουρκία κείμενο με «δηλώσεις» του Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες ο «σουλτάνος» ζητούσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Δυτική Θράκη ώστε να ενωθεί με την Τουρκία. Και επίσης έθετε θέμα όχι μόνο για τα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο αλλά ακόμη και για τη Θεσσαλονίκη –μαζί με καμιά εικοσαριά περιοχές των Βαλκανίων!

Το ατρόμητο υπουργείο των Εξωτερικών εξέδωσε οξύτατη ανακοίνωση στο άψε σβήσε χωρίς καν να μπει στον κόπο να διασταυρώσει μέσω των διπλωματικών μας αντιπροσωπειών την ακρίβεια των λεχθέντων από τον Ερντογάν, η οποία κατέληγε με το επιγραμματικό όσο και ηρωικό «η Θράκη είναι ελληνική»!

Από κοντά και τα κόμματα των οποίων ενεργοποιήθηκαν αυτόματα τα εθνικοπατριωτικά ανακλαστικά. Και φευ, χρειάστηκε η παρατηρητικότητα ενός σοβαρού εκπατρισθέντος έλληνα επιστήμονα, του Απόστολου Δοξιάδη, ο οποίος από την Αγγλία όπου βρίσκεται, έκανε αυτό που δεν έκαναν δημοσιογράφοι, διπλωμάτες, κόμματα και ΥΠΕΞ: ζήτησε την ακριβή μετάφραση των όσων είπε ο Ερντογάν. Και τι αποκαλύφθηκε; Οτι ο «σουλτάνος» ποτέ δεν μίλησε για «δημοψήφισμα» και ότι όλο αυτό ήταν απλώς ένα απόσπασμα από άρθρο της εφημερίδας «Σαμπάχ».

Ο Δοξιάδης ειδοποίησε μερικούς δημοσιογράφους, και τον υποφαινόμενο, κάποιος ενημέρωσε το ΑΠΕ για το εγκληματικό λάθος που διακίνησε και πέντε ολόκληρες ώρες μετά το τηλεγράφημα, και αφού οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είχαν χτυπήσει κόκκινο από τη βλακεία, διορθώθηκε το τηλεγράφημα, με νέο που αποκαθιστά την αλήθεια.

Συμπέρασμα πρώτο: είμαστε στην «τσίτα» με την Τουρκία, και αυτό μόνο καλό δεν είναι.

Συμπέρασμα δεύτερο: οι διπλωματικές υπηρεσίες της χώρας στην Τουρκία είναι για κλάματα και απορώ με τον Κοτζιά που σήμερα κιόλας δεν τις έχει ξηλώσει ως έχουν…

Στο άλλο άκρο

Βασικά δεν μου άρεσαν ποτέ οι «επί τόπου» υπουργοί. Αυτοί δηλαδή που σπεύδουν «όπου γάμος και χαρά» σαν τη Βασίλω πρώτοι, για μια φωτογραφία, μια selfie, ένα βίντεο τέλος πάντων, να το δει ο ψηφοφόρος, να το ευχαριστηθεί που ο δικός του σκίζει –είναι παντού.

Αλλά αυτό που συμβαίνει με τα Γιάννινα δεν έχει προηγούμενο. Είπαμε αλλά όχι κι έτσι. Τρεις μέρες τώρα, πανικόβλητοι άνθρωποι κοιμούνται στα αυτοκίνητα σε δρόμους και πλατείες, γιατί φοβούνται τον Εγκέλαδο. Και δεν υπάρχει ούτε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης να προεδρεύσει σε μια σύσκεψη και μετά να βγει να καθησυχάσει τους ανθρώπους, να νιώσουν και αυτοί ότι η Πολιτεία μπορεί να μην είναι σε θέση να κάνει τίποτε για το φαινόμενο, αλλά είναι εκεί δίπλα τους. Εντάξει δεν πήγαν την Κυριακή, γιατί είχαν το Συνέδριο και πάλευαν να εκλεγούν όσο πιο ψηλά γίνεται. Αλλά χθες; Ούτε ένας αρμόδιος. Ας το έχει κατά νου ο Πρόεδρος Αλέξης τώρα που ετοιμάζει τον ανασχηματισμό…

Απορίες

Σήμερα συνεδριάζει και πάλι το Συμβούλιο της Επικρατείας για να αποφανθεί επί των τηλεοπτικών αδειών, αλλά μετά την πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης κυρίου Παρασκευόπουλου να κινήσει πειθαρχική διαδικασία εις βάρος αντιπροέδρου του ΣτΕ με βάση υποκλαπέντα (από ποιον άραγε; Το γιατί το αντιλαμβάνεται και ένας μαθητής του δημοτικού) e-mails του, έχω την αίσθηση ότι δεν θα προχωρήσει το πράγμα. Βολεύεται πολύ η κυβέρνηση με αυτή την εξέλιξη και δεν βλέπω τον λόγο να πιεστεί ιδιαίτερα ο αγαπητός μου πρόεδρος Σακελλαρίου να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση.

Επίσης, μια και ο κύριος Παρασκευόπουλος δείχνει τέτοια ευαισθησία για θέματα που αφορούν τα μέλη του ΣτΕ, προτίθεται μήπως να διατάξει κάποιον πειθαρχικό έλεγχο για το πώς διέρρευσε προς τα έξω επιστολή αυτοεξαίρεσης από τη συγκεκριμένη υπόθεση μέλους του ΣτΕ, η οποία είχε έναν μόνο αποδέκτη, τον καθ’ ύλην αρμόδιο;