Σε βαρύ κλίμα υπό τη σκιά του πειθαρχικού ελέγχου ενός ανώτατου δικαστή και της ασθένειας ενός ακόμα μέλους της Ολομέλειας αναμένεται –εκτός άλλου απροόπτου –να ξεκινήσει το απόγευμα, κεκλεισμένων των θυρών, και η τρίτη κατά σειρά διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι ανώτατοι δικαστές, υπό τον πρόεδρο του ΣτΕ Νίκο Σακελλαρίου, αναμένεται να αποφασίσουν για το κρίσιμο ζήτημα του παραδεκτού ή μη των προσφυγών των εκπροσώπων των τηλεοπτικών σταθμών. Κατά γενική ομολογία, πάντως, δικαστικών πηγών, η κατάσταση στο ανώτατο δικαστήριο έχει επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο μετά την πρώτη ματαίωση με πρωτοβουλία του ίδιου του προέδρου του, έπειτα από την εμφάνιση δημοσιευμάτων που εκλαμβάνονται ως προσπάθεια εκβιασμού δικαστών κύρους και εντάσσονται από πολλούς σε μεθοδεύσεις και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη ενόψει των κρίσιμων διασκέψεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Η παρέμβαση Παρασκευόπουλου

Στο θέμα αυτό μάλιστα παρενέβη χθες και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος, όπως προκύπτει από δήλωσή του, έχει κινήσει πειθαρχικό έλεγχο. «Ως υπουργός Δικαιοσύνης έχω ήδη προβεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, σε ενέργειες που οδηγούν στη διερεύνηση των ενδεχόμενων παράνομων πράξεων που αφορούν τη Δικαιοσύνη» αναφέρει.

Και συμπληρώνει ότι «σεβόμενος την επιταγή της μυστικότητας των ερευνών και το τεκμήριο της αθωότητας, δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες. Ωστόσο, καλώ όλους όσοι με δηλώσεις, αποκαλύψεις και λοιπές παρεμβάσεις επιχειρούν να επηρεάσουν το έργο της απονομής της δικαιοσύνης να αναλογιστούν τις ευθύνες τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα θέματα που προκάλεσαν την πειθαρχική διαδικασία εκ μέρους του υπουργού ήταν γνωστά στο δικαστήριο από καιρό –από το 2014 –και δεν είχαν προκαλέσει έρευνα εις βάρος του. Ωστόσο, λόγω της φύσεως αυτών των θεμάτων που άπτονται της προσωπικής του ζωής, δεν είναι εκ των προτέρων γνωστό πώς θα επηρεάσουν τη σύγκληση της σημερινής διάσκεψης.

Επιπλέον η ασθένεια του συμβούλου Επικρατείας Αριστόβουλου Βώρου, ο οποίος νοσηλεύεται, θέτει εκ των πραγμάτων θέμα αναπλήρωσής του. Οι αναπληρωτές στην Ολομέλεια είναι συνολικά δύο.

Αν όμως εξαντληθούν οι αναπληρωματικοί δικαστές, όπως έλεγαν συνάδελφοί τους, τότε η υπόθεση κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα και να συζητηθεί από μηδενική βάση.

Ανεξάρτητα από τα σενάρια, τις υποθέσεις και τις εικασίες, ένα είναι βέβαιο: η σημερινή διάσκεψη αναμένεται, από πολλές απόψεις, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον!

Πρώτα ΣτΕ, μετά ΕΣΡ, λέει η Συμπαράταξη

«Πρώτα να βγει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον διαγωνισμό και μετά να καθήσουμε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι και να αποφασίσουμε τη συγκρότηση του ΕΣΡ». Αυτό ήταν το συμπέρασμα της χθεσινής συνάντησης που είχαν τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να συζητήσουν τη στάση που θα κρατήσουν στην αυριανή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Από τη ΔΗΜΑΡ επισημαίνουν πως με αυτήν τη θέση ουσιαστικά λέμε «όχι στη στείρα άρνηση της ΝΔ αλλά και στη θεσμική εκτροπή που προσπάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ». Στο ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν πως «δεν μπορούμε να συναινέσουμε πριν από την απόφαση του ΣτΕ γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο θα είναι σαν να νομιμοποιούμε τις όποιες παραθεσμικές αποφάσεις έχουν προηγηθεί».

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν επίσης ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε αποφύγει το σημερινό αδιέξοδο, αν είχε αφήσει στη θέση τους τα μέλη του ΕΣΡ, τα οποία όμως «ξήλωσε» με νομοθετική παρέμβαση για να απαλλαγεί από τη μητέρα της πρώην προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, τη δημοσιογράφο Λίνα Αλεξίου.

Επιπλέον στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα «βιογραφικά» των προτεινόμενων νέων μελών του ΕΣΡ, ξακαθαρίζοντας πως πρέπει να δοθεί έμφαση στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και όχι στο ποιοι είναι οι «κομματικά εκλεκτοί».

Σε κάθε περίπτωση, ο προγραμματισμός της Βουλής θέλει τη Διάσκεψη να διεξάγεται αύριο το πρωί, λίγο πριν από την έναρξη της Ολομέλειας και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Κι αυτό για να μπορούν να είναι παρόντες όλοι οι αντιπρόεδροι του Σώματος.

Βγήκαν τσεκούρια στο Ραδιομέγαρο

Φαίνεται ότι –αναπόφευκτα –ξεθάφτηκαν τα τσεκούρια του πολέμου στις βορειοδυτικές παρυφές του Υμηττού. Αιτία, μαθαίνω, εκεί στην ΕΡΤ, η κίνηση της ΠΟΣΠΕΡΤ –που «νοιάζεται για το μαγαζί και τον κόσμο του», όπως λένε όπου σταθούν κι όπου βρεθούν οι μαχητικοί εκπρόσωποί της –να μπλοκάρει με προσωρινή διαταγή δικαστηρίου τη διεξαγωγή διαγωνισμού για 51 συμβάσεις έργου οκτάμηνης διάρκειας για κάλυψη επιτακτικών αναγκών του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού.

Ώς τώρα η ΕΡΤ κάλυπτε τις ανάγκες αυτές (σε ηχολήπτες, μοντέρ και άλλες ειδικότητες) με εκμίσθωση εργασίας.

Η διοίκηση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα έκρινε ότι έπρεπε να πάψει αυτή η πρακτική και κατόπιν διαβουλεύσεων με τους αρμόδιους υπουργούς, που εξέδωσαν σχετική ΠΥΣ, προχώρησε στην πρόσκληση ενδιαφέροντος. Ανταποκρίθηκαν 1.441 ενδιαφερόμενοι, άνεργοι.

«Είναι ο ορισμός του ωμού εκβιασμού»

Ομως η ΠΟΣΠΕΡΤ, αντιδρώντας στην ενέργεια της εταιρείας και αντιτείνοντας ότι οι συμβάσεις πρέπει να είναι αορίστου χρόνου, προσέφυγε στα δικαστήρια. Από μία άποψη φαίνεται λογικό.

Το ντεσού της ιστορίας, λένε παροικούντες το Ραδιομέγαρο, είναι πως η ΠΟΣΠΕΡΤ μπλοκάρισε –έστω και προσωρινά –τη διαδικασία ώστε να «περάσει» άνθρωπό της στην αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, η ΠΟΣΠΕΡΤ θα απέσυρε τα ασφαλιστικά μέτρα, λένε οι ίδιες πηγές.

«Είναι ο ορισμός του ωμού εκβιασμού» μου έλεγε χθες πηγή από το ερτικό περιβάλλον και συμπλήρωσε ότι «το κάνουν για να έχουν μετά να λένε –κατά την προσφιλή επωδό τους –“εμείς σε τακτοποιήσαμε, χάρη σε εμάς προσληφθήκατε” ή για να βάλουν ημετέρους».