Με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και ερήμην της Βουλής θα χτιστεί η νέα συμφωνία μετόχων του ΟΤΕ ανάμεσα στο Δημόσιο και στους Γερμανούς της Deutsche Telekom!

Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, που εξακολουθούσε να κατέχει το Δημόσιο.

Επίσης, με τη συγκεκριμένη τροπολογία νομοθετείται η δυνατότητα τροποποίησης της συμφωνίας μετόχων μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom, που είχε κυρωθεί με νόμο το 2008.

Ωστόσο, ενώ θα ανέμενε κανείς η νέα συμφωνία –κυρίως για λόγους διαφάνειας –να έρθει και αυτή στη Βουλή, η κυβέρνηση επιλέγει τον «ασφαλή» για την ίδια δρόμο των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ).

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την τροπολογία, μεταβάλλεται το άρθρο 21 της προηγούμενης συμφωνίας και πλέον προβλέπεται ρητά ότι «καμία τροποποίηση, διαφοροποίηση ή παραίτηση από την παρούσα συμφωνία μετόχων δεν θα απαιτεί στο εξής να κυρώνεται με νόμο από τη Βουλή, αλλά θα αποφασίζεται από τις δύο πλευρές»!

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, «θα τεθούν νέοι όροι για την ισχύ τής προς κύρωση συμφωνίας», ενώ θα προβλεφθούν και «οι συνέπειες από τη μη εκπλήρωσή τους εντός της αναφερόμενης προθεσμίας που είναι η 30ή Οκτωβρίου 2016».

Το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα του βέτο

Για την ιστορία, η τροπολογία υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Υποδομών Γιώργο Σταθάκη και Χρήστο Σπίρτζη, ενώ αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σημειώνεται ότι βάσει της υφιστάμενης συμφωνίας των μετόχων του ΟΤΕ που τροποποιείται, το Δημόσιο διατηρεί δικαίωμα βέτο για θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας και της διασφάλισης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ με πέντε μέλη (πληροφορίες αναφέρουν ότι με την τροποποίηση θα μείνουν δύο μέλη), αλλά και διατηρεί δικαίωμα βέτο σε σημαντικές αποφάσεις όπως είναι η αλλαγή έδρας του ΟΤΕ, ζητήματα συγχωνεύσεων και εξαγορών, έκτακτα μερίσματα, απαγόρευση διαγραφής των μετοχών της εταιρείας από το Χρηματιστήριο. Οπως αναφέρει ρητά, αν το ποσοστό του Δημοσίου μειωθεί κάτω από το 5% (μετά τη μεταβίβαση του 5%, το Δημόσιο θα μείνει με το 1% και τα δικαιώματα ψήφου του 4% που ανήκει στο ΙΚΑ) χάνει όλα τα βέτο.

Πάντως ήδη οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ, που έχουν προγραμματίσει για σήμερα το πρωί συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, κάνουν λόγο για επικίνδυνη «απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων και ειδικά αυτού της αρνησικυρίας με την πώληση του 5%».