«Πεπ, γυρίζουμε πίσω». Μόλις έχει ολοκληρωθεί η κλήρωση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και ο διευθυντής ποδοσφαίρου της Μάντσεστερ Σίτι Τσίκι Μπεκιριστάιν ενημερώνει τηλεφωνικά τον Πεπ Γκουαρντιόλα.

Η Μπαρτσελόνα είναι μία από τις αντιπάλους των Πολιτών για τρίτη φορά τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Αυτή τη φορά, όμως, στην αποστολή τους θα συμπεριλαμβάνεται και ένα πρόσωπο που διχάζει την Καταλωνία: ο νέος προπονητής τους Πεπ Γκουαρντιόλα. Από μπολ-μπόι αρχηγός της Μπάρτσα και αργότερα ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία των Μπλαουγκράνα, ο Γκουαρντιόλα πάντοτε προκαλούσε με τις επιλογές του, όπως ο μέντοράς του Γιόχαν Κρόιφ.

Ο τρόπος με τον οποίο εγκατέλειψε τον πάγκο της Μπάρτσα το 2012 και οι φιλικές του σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο Σάντρο Ροσέλ τον έκανε αντιπαθή στη νέα ηγεσία του συλλόγου.

Σε πρόσφατη συνέντευξη στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο πρόεδρος Ζόζεπ Μαρία Μπαρτομέου αρνήθηκε να τείνει χείρα φιλίας, εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν ο Γκουαρντιόλα μπορεί να αντιγράψει το μοντέλο της Μπάρτσα στη Σίτι. «Ας δούμε αν ο Γκουαρντιόλα μπορεί να κάνει στο Μάντσεστερ ό,τι έκανε σε μας. Ο Πεπ προέρχεται από τη δική μας σχολή».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γκουαρντιόλα θα επισκεφθεί το Καμπ Νου ως αντίπαλος. Το 2015 παρακολούθησε το ματς της Μπάρτσα με τη Σίτι στη φάση των 16, προτιμώντας να καθήσει στη θέση που κατέχει ως μέλος του συλλόγου και όχι στην προεδρική σουίτα. Λίγες εβδομάδες αργότερα επέστρεψε ως αντίπαλος με την Μπάγερν, με τους Καταλανούς να τη φιλοδωρούν με τρία γκολ. Μετά τη φυγή του Γκουαρντιόλα, η Μπάρτσα προσπάθησε και κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να απε-γκουαρντιολοποιηθεί. Συνέχισε να αναζητά κατοχή της μπάλας, αλλά πλέον το παιχνίδι στηρίζεται στη μαγική τριπλέτα Μέσι – Νεϊμάρ – Σουάρες. Μειώθηκε επίσης εντυπωσιακά η ροή νέων ταλέντων από την ακαδημία στην πρώτη ομάδα. Ωστόσο, ο πυρήνας συνεχίζει να είναι αυτός που δημιούργησε ο καλύτερος μαθητής του Κρόιφ: Μέσι, Πικέ, Μαστσεράνο, Μπουσκέτς, Ινιέστα.