Πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες ύψους 2,029 δις ευρώ δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου. Οι πληρωμές αυτές και εφόσον στο μεταξύ δεν προκύψει επιτάχυνση της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, εκτιμάται ότι φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά την εκταμίευση της υποδόσης του 1,7 δις ευρώ.

Κατά την τελευταία του συνεδρίαση, το Eurogroup έλαβε την πολιτική απόφαση εκταμίευσης της δόσης ύψους 1,1 δις ευρώ που σχετίζονταν με την ικανοποίηση των 15 προαπαιτούμενων και αφορούσαν σε δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους. Εκκρεμεί για τη φυσική εκταμίευση των κεφαλαίων η συνεδρίαση του Δ.Σ του ESM.

Για το υπόλοιπο 1,7 δις ευρώ, το Eurogroup ζήτησε τα στοιχεία Σεπτεμβρίου προκειμένου να πιστοποιήσει ότι έχουν πέσει στην αγορά τουλάχιστον το 80% των κεφαλαίων που είχαν προηγουμένως εκταμιευτεί για αυτό το λόγο ( συνολικού ύψους 1,8 δις ευρώ).

Το κριτήριο αυτό φαίνεται πλέον να ικανοποιείται. Για την εκταμίευση της δόσης όμως, υπάρχει και ένα δεύτερο κριτήριο το οποίο αφορά σε μη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών στο μεσοδιάστημα. Θα αξιολογηθεί δηλαδή η καθαρή μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Για να υπάρξει σαφής εικόνα για την εκταμίευση της δόσης, θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν τα αναλυτικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου, τα οποία θα αξιολογηθούν στη συνέχεια από το EuroWorking Group.