Ανάπτυξη κατά 6,7% παρουσίασε η οικονομία της Κίνας το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Πρόκειται για τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως περίμεναν οι αγορές, που βλέπουν τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου να σταθεροποιείται. Η αύξηση των κρατικών δαπανών και η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών των ακινήτων αντιστάθμισαν τις ασθενείς εξαγωγές.

Οι διεθνείς επενδυτές πάντως εξακολουθούν να ανησυχούν για την πορεία της χώρας παρά τις σταθεροποιητικές τάσεις, καθώς τα επίπεδα χρεών αυξάνονται, οι ιδιωτικές δαπάνες μειώνονται, ενώ παραμονεύει πάντα ο κίνδυνος διόρθωσης της αγοράς ακινήτων. Οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων αυξήθηκαν το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο κατά 5,8%. Πολλές πόλεις όμως, αναφέρει το Reuters, προσπαθούν να περιορίσουν τις πωλήσεις κατοικιών επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφονται αυξήσεις που ξεπερνούν ακόμη και το 50%. Το πάγωμα της αγοράς ακινήτων αποτελεί ανησυχία για αναλυτές μεγάλων τραπεζών και επενδυτικών οίκων.

Ο στόχος της κυβέρνησης του Πεκίνου είναι να επιτευχθεί φέτος ανάπτυξη από 6,7% έως 7%. Ομως ακόμη κι αν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα πρόκειται για τη χαμηλότερη ανάπτυξη στην κινεζική οικονομία εδώ και 25 χρόνια. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η ιδιωτική κατανάλωση συνεισέφερε 71% στην αύξηση του ΑΕΠ από 66,4% το 2015. Αυτό δείχνει ότι η κινεζική πολιτική για αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης από τις εξαγωγές και τη βιομηχανία στην κατανάλωση έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Οι εξαγωγές ωστόσο έχουν δεχτεί πλήγμα λόγω χαμηλότερης από το αναμενόμενο ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και μειωμένης ζήτησης από Ευρώπη και ΗΠΑ.