Στις αγορές στρέφεται τώρα η Σαουδική Αραβία για να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες με την έκδοση – ρεκόρ ομολόγων 17,5 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για την πρώτη φορά που πουλά ομόλογα σε διεθνείς επενδυτές σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της που έχουν δεχτεί πλήγμα από τη βουτιά των τιμών του μαύρου χρυσού.

Η χώρα μπαίνει και αυτή στο κλαμπ πετρελαιοπαραγωγών του Περσικού Κόλπου όπως το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Ομάν και το Αμπου Ντάμπι που στρέφονται στον διεθνή δανεισμό για να καλύψουν τεράστια ελλείμματα που έχουν δημιουργηθεί στους προϋπολογισμούς τους, ανέφερε η «Wall Street Journal». Είναι ενδεικτικό ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως το συνδυασμένο έλλειμμα των χωρών του Περσικού αναμένεται να διαμορφωθεί στα επόμενα πέντε χρόνια στα 765 δισ. δολάρια.

Μόνο πέρσι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Σαουδικής Αραβίας ανήλθε σε 97 δισ. δολάρια, ποσό που αναλογεί στο 15% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Bloomberg. Το έλλειμμα αυτό οδήγησε την κυβέρνηση να λάβει την απόφαση να μειώσει τις κρατικές επιδοτήσεις, τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις δαπάνες.

Το ποσό της έκδοσης είναι πολύ υψηλό, υψηλότερο ακόμη και από την έκδοση ομολόγων στην οποία είχε προχωρήσει τον Απρίλιο η Αργεντινή. Το Μπουένος Αϊρες είχε δανειστεί από τις αγορές 16,5 δισ. δολάρια. Η έκδοση ομολόγων της Σαουδικής Αραβίας είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ από αναδυόμενη αγορά.

Η πώληση ομολόγων αποτελεί μέρος ευρύτερου σχεδίου της Σαουδικής Αραβίας για να αναδιαρθρώσει την οικονομία ώστε να μην εξαρτάται από τις πωλήσεις πετρελαίου. Οι τιμές του μαύρου χρυσού είναι κατά 50% μειωμένες σε σύγκριση με αυτές που ίσχυαν στην αγορά πριν από δύο χρόνια. Η χώρα αναμένεται να δεχτεί πλήγμα φέτος από τα χαμηλά έσοδα πωλήσεων πετρελαίου, με το ΔΝΤ να εκτιμά ότι η οικονομία της θα παρουσιάσει ανάπτυξη κατά 1,2% από 3,5% το 2015.