Σε επτά διαφορετικές θεματικές ενότητες απλώνονται τα φετινά εκπαιδευτικά προγράμματα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Σχεδιασμένα να ικανοποιούν τις δημιουργικές ανάγκες παιδιών, εφήβων, ενηλίκων κι ατόμων με αναπηρίες, απευθύνονται τόσο σε μεμονωμένους επισκέπτες όσο και σε σχολικές ομάδες και κοινωνικούς φορείς. Οι δράσεις εγκαινιάζονται στις 31 Οκτωβρίου με τη θεατρική ενότητα, η οποία στον πυρήνα της έχει παραστάσεις όπως το «Κάλεσμα της άγριας φύσης» του Τζακ Λόντον ή το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2017, αλλά και εργαστήρια σαν το «Πες το με το θέατρο».

Στην ενότητα του κινηματογράφου κυριαρχούν τα εργαστήρια για εφήβους, με θέμα τον πειραματικό κινηματογράφο, ενώ σε όλες τις ηλικιακές ομάδες απευθύνονται τα προγράμματα του χορού που συνδυάζουν μαθήματα κίνησης με παιχνίδια δρόμου και δωματίου. Δίνοντας ιδιαίτερη βάση στις εκπαιδευτικές συναυλίες, όπως το «Jaimeο Brown και η “εργατική” χιπ-χοπ», η ενότητα της μουσικής χτίζεται επίσης με συμπράξεις με καλλιτεχνικά σχήματα ή εργαστήρια, όπως «Το τοπίο μου σε ήχους» για τα ηχοτοπία από τις γειτονιές γύρω από τη Στέγη ή αυτό για την ανθρώπινη φωνή «Η φωνή στη Στέγη: η γυναίκα στο ελληνικό τραγούδι».

Τη φαντασία όλων έχουν σκοπό να κινητοποιήσουν οι φετινές εικαστικές δράσεις. Ξεκινώντας από το πρόγραμμα εικαστικής δημιουργίας σε ξενώνες φιλοξενίας ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων «Το ταξίδι», το πρόγραμμα συνεχίζεται με εργαστήρια ποικίλων θεμάτων, όπως αυτά για τη γυναικεία μορφή («Ανακατασκευάζοντας την Αφροδίτη: η γυναικεία ομορφιά τής πιο δημιουργικής γενιάς»), και καταλήγει σε εκπαιδευτικές επισκέψεις και δραστηριότητες σε μια έκθεση από το μέλλον («Tomorrow»). Ρομπότ, εφευρέσεις και ψηφιακές εφαρμογές επιστρατεύουν οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων των νέων τεχνολογιών. Εδώ, τα εργαστήρια για παιδιά, εφήβους κι εκπαιδευτικούς παντρεύουν την κλασική χρήση του υπολογιστή με δόσεις υψηλής τεχνολογίας και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Οπως το εργαστήριο «Αφηγήσεις – Κοστούμια», το οποίο κάνει περφόρμανς και κατασκευές που φοριούνται, ή το «Ρομπότ ζωγράφοι» για τη ζωγραφική, τη φωτογραφία και τη ρομποτική.

Η τελευταία διαθεματική ενότητα, στοχευμένη σε παιδιά κι εφήβους, έχει μια γενική καλλιτεχνική βάση. Ξεχωρίζουν τα εργαστήρια φωτογραφίας, δημοσιογραφίας, γραφιστικής και πολιτιστικού ρεπορτάζ μαζί με το πρόγραμμα βιωματικής μάθησης «Σύγχρονη τέχνη: πρώτα ζεις… μετά κατανοείς!» που βάζει τους μαθητές στη θέση θεατή και δημιουργού απέναντι στη σύγχρονη τέχνη.