Παπούτσι από τον τόπο σου κι ας είναι μπαλωμένο; Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η γνωστή παροιμία μάλλον θεωρείται παρωχημένη. Στον αθλητισμό, δε, έχει ξεπεραστεί προ πολλού.

Ακόμα και το να ψάλεις τον εθνικό ύμνο θεωρείται πια ντεμοντέ.

Η συμμετοχή στις εθνικές ομάδες παικτών που η σχέση τους με τη χώρα παραμένει σε γραφειοκρατικό επίπεδο δεν αποτελεί νέο φρούτο. Οι Ισπανοί, οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι είχαν απλώσει δίχτυα στη Λατινική Αμερική από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα εκμεταλλευόμενες ιστορικές και συγγενικές σχέσεις με την περιοχή.

Το έντονο μεταναστευτικό ρεύμα προς τον Παλαιό Κόσμο και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας εκμεταλλεύτηκαν οι σκανδιναβικές χώρες, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ελβετία.

Η Γαλανόλευκη αποτελούσε ανέκαθεν ένα πιο κλειστό κλαμπ, τουλάχιστον στο ποδόσφαιρο. Η περίπτωση του Ντανιέλ Μπατίστα από το Πράσινο Ακρωτήρι εξακολουθεί να παραμένει μοναδική στα χρονικά της Εθνικής μας για ελληνοποιημένο διεθνή και μάλιστα μαύρο.

Στον πρώην άσο της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού σύντομα θα κάνει συντροφιά ο Πορτογάλος Κάρλος Ζέκα, αφού όλα δείχνουν πως είναι θέμα εβδομάδων να πάρει την ελληνική υπηκοότητα και να κληθεί στη Γαλανόλευκη.

Είναι βέβαιο πως οι εκτιμητές της καθαρότητας της φυλής θα αντιδράσουν. Πριν το κάνουν, καλό θα ήταν να ψάξουν τις δικές τους ρίζες γιατί μπορεί να εκπλαγούν από το αποτέλεσμα.