Υστερα από πολλές αναταράξεις σε δικαστικό και πολιτικό πεδίο έφτασε η ώρα για την υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες. Η ώρα που οι 25 ανώτατοι δικαστές οι οποίοι συνθέτουν την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα βάλουν με την απόφασή τους τη δική τους σφραγίδα στον Νόμο Παππά για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών. Από το διά ταύτα των ανώτατων δικαστικών λειτουργών και μόνο από αυτό θα εξαρτηθεί αν η σφραγίδα που θα βάλει το ΣτΕ στον επίμαχο νόμο θα είναι «συνταγματικός» ή «αντισυνταγματικός». Χρειάστηκαν τρεις διασκέψεις για περάσει ο πρώτος σκόπελος και να κριθούν τελικά, κατά πλειοψηφία, με ψήφους 16 έναντι 9, παραδεκτές οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών, σηματοδοτώντας το πέρασμα στην ουσιαστική κρίση της υπόθεσης.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου όρισε ήδη δύο νέες διασκέψεις για το απόγευμα της Δευτέρας και της Τετάρτης. Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Παπαγεωργίου αναμένεται να ολοκληρώσει την τοποθέτησή του για το μείζον θέμα της συνταγματικότητας ή μη του νόμου, που ξεκίνησε προχθές το απόγευμα ενώπιον των συναδέλφων του αλλά δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Παπαγεωργίου τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του Νόμου Παππά (Νόμος 4339/2015), με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και υπέρ της νομιμότητας των υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν σε επιταγή του εν λόγω νόμου. Με βάση το πρωτόκολλο αμέσως μετά, τον λόγο θα λάβουν οι αντιπρόεδροι και οι σύμβουλοι της Επικρατείας που μετέχουν στην Ολομέλεια προκειμένου να αναπτύξουν με τη σειρά τους τις δικές τους θέσεις επί των συνταγματικών ζητημάτων που έχουν πέσει στο τραπέζι της διάσκεψης. Υπ’ αυτό το πρίσμα δεν αποκλείεται στη διάσκεψη της Τετάρτης να βγει λευκός καπνός από το ΣτΕ εφόσον καταστεί δυνατό να ψηφίσουν οι ανώτατοι δικαστές.

ΟΡΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Πάντως, ο κίνδυνος να τιναχθεί η διαδικασία στον αέρα κατά γενική ομολογία ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή. Και αυτό γιατί δύο μέλη της Ολομέλειας έχουν ήδη ασθενήσει και ως εκ τούτου απουσιάζουν, με αποτέλεσμα να αναπληρωθούν από ισάριθμους συναδέλφους τους. Ωστόσο, σε περίπτωση που προκύψει κάποιο άλλο κώλυμα δεν υπάρχει άλλος αναπληρωτής στη σύνθεση της Ολομέλειας, οπότε σε μία τέτοια, θεωρητική, περίπτωση η υπόθεση πρέπει να εκδικαστεί από μηδενική βάση.

Μετά τη θυελλώδη αντίδραση των δύο δικαστικών ενώσεων (Δικαστών και Εισαγγελέων – Διοικητικών Δικαστών), που με καταγγελτικό λόγο και σκληρές εκφράσεις στηλίτευσαν τη διαρροή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του ανώτατου δικαστή, στο μέτωπο αυτό παρενέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Ο αρμόδιος υπουργός ζήτησε τη διενέργεια έρευνας εφ’ όλης της ύλης για την πρωτοφανή –κατά γενική ομολογία –διαρροή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που αφορούν στο πρόσωπο ανώτατου δικαστικού λειτουργού εγνωσμένου και υψηλού κύρους. Το υλικό που έχει συγκεντρωθεί διαβιβάστηκε προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου για να διερευνηθεί σε βάθος αν έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα μεταξύ των οποίων παραβίαση και ανακοίνωση προσωπικών δεδομένων, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, παραβίαση απορρήτου επικοινωνίας και άλλα.

Νωρίτερα πάντως, είχε διαταχθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την υποκλοπή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του αντιπροέδρου του ΣτΕ. Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος αποφάσισε η έρευνα να διενεργηθεί αυτοπροσώπως από εισαγγελικό λειτουργό και συγκεκριμένα από τον Σπύρο Παππά.

«Αόρατη και διαρκής απειλή διαπόμπευσης»

Σκληρή ανακοίνωση στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές που προηγήθηκαν από τις δικαστικές ενώσεις εξέδωσε και η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: «Η παραβίαση, διά της δημοσίευσης, του σκληρού πυρήνα της ιδιωτικότητας μας καθιστά όλους “εκβιάσιμους” ανά πάσα στιγμή, χωρίς να χρειάζεται να προβαίνουμε σε καμία αξιόποινη ή αξιόμεμπτη συμπεριφορά. Η επιταγή για συμμόρφωση μέσω μιας αόρατης και διαρκούς απειλής διαπόμπευσης και εξευτελισμού αρμόζει σε άλλες κοινωνίες, σε άλλες εποχές, σε άλλα καθεστώτα».