Παλιά πηγή μου, με μακρά εμπειρία στο κοινοβουλευτικό κουρμπέτι, θυμήθηκε χθες και μου διηγήθηκε την πολιτική ιστορία του πατέρα του Ιάσονα, Ασημάκη Φωτήλα –που ήταν και αυτός γιος βουλευτή, του Αριστοτέλη –γιατί βρήκε, λέει, κάποιες ομοιότητες.

Οταν στις 18 Οκτωβρίου 1981 ήρθε ο σοσιαλισμός ο Ασημάκης Φωτήλας, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Αχαΐας από το 1977, δεν είχε κατέβει βουλευτής γιατί ήταν ήδη ένας από τους πρώτους (διορισμένους) ευρωβουλευτές της χώρας μας από την Πρωτοχρονιά του 1981. Στις εκλογές λοιπόν του Οκτωβρίου είχε τοποθετηθεί στην δεύτερη θέση της ευρωλίστας του ΠΑΣΟΚ, μετά τον Σπύρο Πλασκοβίτη, αλλά παραιτήθηκε αμέσως (αντικαταστάθηκε από τον Μανώλη Πονηρίδη) για να πάρει μια θέση στην πρώτη κυβέρνηση της Αλλαγής ως υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

Η θητεία του ωστόσο έληξε άδοξα στις αρχές του 1982. Ο Ανδρέας Παπανδρέου τον έπαυσε λόγω απόκλισης από την κυβερνητική πολιτική στο θέμα των σχέσεων ΕΟΚ – Πολωνίας. Για την ακρίβεια, λέγεται ότι ο Ανδρέας του είπε στο τηλέφωνο «Ασημάκη, από πότε έχεις δική σου εξωτερική πολιτική;», ενώ ο αστικός μύθος τον θέλει να μαθαίνει την αποπομπή του από την κυβέρνηση στο αεροπλάνο. Πολύ σύντομα πάντως ο Ανδρέας τον αποκατέστησε στην κυβέρνησή του και από τις 5 Ιουλίου 1982 έως τις 28 Ιουνίου 1984 διετέλεσε υφυπουργός Προεδρίας.

Προδικτατορικά ο Ασημάκης είχε υπάρξει εθνοπατέρας από το 1961 με το ΠΑΜΕ (εκλογικός συνδυασμός της ΕΔΑ) από το οποίο κινήθηκε τελικά «δεξιότερα» προσχωρώντας στην Ενωση Κέντρου το 1963.

Ο Ιάσων τώρα, αν και γόνος των Φωτηλαίων, προκρίτων των Καλαβρύτων με συμμετοχή στην πολιτική ζωή από το 1821, ασχολήθηκε με τα κοινά για πρώτη φορά με Το Ποτάμι και εξελέγη βουλευτής τον Ιανουάριο του 2015. Υφυπουργός όπως ο πατέρας του δεν κατάφερε να γίνει –δεν θα μπορούσε άλλωστε με Το Ποτάμι –αλλά φαίνεται ότι τον κατατρύχει η ίδια μοίρα, η διαγραφή, μου επισήμανε η πηγή μου. Και προσέθεσε πως δεν ξέρει αν ο Θεοδωράκης έχει κάποια διεστραμμένη αίσθηση του χιούμορ και γι’ αυτό τον διέγραψε τη 18η Οκτωβρίου.

Παρεμπιπτόντως, να σας πω ότι ο Ασημάκης Φωτήλας μετά τις εκλογές του 1985, κινούμενος πάλι «δεξιότερα» προσχώρησε στη ΝΔ. Δεν ξαναβγήκε όμως βουλευτής. Μένει να δούμε, λοιπόν, πόσα κοινά θα έχει η μοίρα του γιου με αυτήν του πατρός.