Η επιστροφή του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη με ένα βιβλίο απομνημονευμάτων για την υπόθεση Λαμπράκη ήταν αναμενόμενο να προσελκύσει πλήθος πολιτικών και δικαστικών. Ωστόσο, περισσότερο από τις μνήμες του ανακριτή της υπόθεσης που σημάδεψε την σύγχρονη ελληνική Ιστορία, όσοι παραβρέθηκαν χθες το βράδυ στη Γεννάδειο Σχολή στο Κολωνάκι στάθηκαν ιδιαίτερα στο σχόλιο Σαρτζετάκη, ότι «έγινε δικαστής για να είναι ανεξάρτητος» –ίσως επειδή την ίδια ώρα με την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου υπό τον τίτλο «Επιτελών το καθήκον μου» εξελισσόταν και η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Στο ακροατήριο κατέγραψα την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και μια διακομματική αποστολή –μεταξύ άλλων από Βαγγέλη Βενιζέλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ντόρα Μπακογιάννη, Μαριέττα Γιαννάκου ώς τον υφυπουργό Τέρενς Κουίκ.

«Κάτω τα χέρια από τη Δικαιοσύνη»

Κι επειδή μίλησα για τη Δικαιοσύνη και τον Βενιζέλο, να σας πω ότι χθες ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε παρέμβαση στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στον χώρο της Δικαιοσύνης το τελευταίο διάστημα.

«Το πρόβλημα των τηλεοπτικών αδειών έχει μετατραπεί σε πρόβλημα Δικαιοσύνης με μεθόδους παρακράτους. Με στοχοποίηση δικαστών. Με παραβίαση του σκληρού πυρήνα των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Πράγματα που δεν έχουν γίνει και δεν γίνονται σε κανένα δημοκρατικό κράτος» τόνισε ο Βενιζέλος.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι παραβιάζονται οι αρχές και οι αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με διαδικασίες αντίστοιχες με εκείνες που έχουν κινηθεί για την Ουγγαρία και την Πολωνία κι αυτές αφορούν τα ΜΜΕ και τη Δικαιοσύνη». Εκανε μάλιστα λόγο για «μείζον θέμα θεσμικής εκτροπής» κι έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Κάτω τα χέρια από τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς πάνω στους οποίους θεμελιώνεται το κράτος δικαίου και η δημοκρατία στον τόπο αυτό».