Για την τροπολογία που αφορά τη μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ από το ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ –είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και ψηφίστηκε από τη συμπολίτευση χθες το απόγευμα –μίλησε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών. Και τι δεν είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος!

Επί της ουσίας υποστήριξε ότι το περιεχόμενο της διάταξης αποτελεί υποχρέωση από το καλοκαιρινό Μνημόνιο του 2015 και ενώ αρχικώς ήταν να μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ ποσοστό 6% των μετοχών, η κυβέρνηση ύστερα από διαπραγμάτευση πέτυχε να κρατήσει το ελληνικό Δημόσιο το 1%. Κι αυτό, όπως τόνισε ο Τσακαλώτος, ώστε μαζί με το 4% των μετοχών που έχει το ΙΚΑ να της επιτρέπει να μπορεί να κρατήσει μια στρατηγική σχέση με τον ΟΤΕ και να έχουμε μια νέα συμφωνία μετόχων.

Από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκη Κεραμέως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εκποιεί τις μετοχές του ΟΤΕ σε συνθήκες πλήρους απαξίωσης του Χρηματιστηρίου» καθώς, όπως τόνισε, «στις 29-12-2014 η αξία της μετοχής του ΟΤΕ ήταν 9,2 ευρώ και σήμερα είναι 7,85 ευρώ και προκύπτει, έτσι, τρύπα 500 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο».

Οι «χρυσές μετοχές»

Στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι από εδώ και πέρα δεν θα περνούν από τη Βουλή οι νέες συμφωνίες μετόχων, ο Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η διάταξη εντάχθηκε στην τροπολογία όχι επειδή είναι μνημονιακή υποχρέωση αλλά γιατί «από το 2012 η αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν είχε θέσει θέμα διατήρησης μεγάλων δικαιωμάτων του ελληνικού Δημοσίου και έκρινε πως αν οι συμφωνίες των μετόχων προωθούνταν προς επικύρωση από το Κοινοβούλιο, τα δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου διελάμβαναν χαρακτήρα “χρυσής μετοχής”». Κι αυτό, προσέθεσε, θα ήταν αντίθετο με την ομαλή λειτουργία των χρηματαγορών. Δεν θέλω να φανταστώ τι θα συνέβαινε αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άκουγε ένα τέτοιο επιχείρημα!

Για την πρώτη κατοικία

Στο ίδιο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας απορρίφθηκε χθες από την κυβέρνηση η τροπολογία της ΝΔ που αφορούσε την υπό προϋποθέσεις προστασία, έως το τέλος του 2017, της πρώτης κατοικίας οφειλετών του Δημοσίου. Η μη αποδοχή της, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Κώστα Φωτάκη έγινε διότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει σύντομα ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση για το θέμα. «Δεν την κάνετε δεκτή, δηλαδή, επειδή έχει το έμβλημα της ΝΔ και θα φέρετε μια άλλη με έμβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι όμως δεν πάμε μπροστά» σχολίασε δηκτικά η Κεραμέως. Γιατί εκπλήσσεται άραγε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ;