Παρότι στα χρόνια του Μνημονίου έχει διαγραφεί κόσμος και ντουνιάς από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων, μια διαγραφή –ακόμη κι αν πρόκειται για βουλευτή μικρού κόμματος –συνεχίζει να γίνεται αυτό που λένε οι Αγγλοσάξονες talk of the town. Στην πολιτική πιάτσα τουλάχιστον. Ετσι κι ο 47χρονος πατρινός δικηγόρος Ιάσων Φωτήλας, πρώην πια ποταμικός, το ρεπορτάζ για τη διαγραφή του οποίου θα διαβάσετε αναλυτικά στη σελίδα 10.

Εγώ εδώ να σταχυολογήσω τι έλεγε ο Φωτήλας μετά, στους διαδρόμους της Βουλής. Για τη ΝΔ: «Δεν έχω έρθει σε καμία επαφή με τη ΝΔ. Για ενδεχόμενη μελλοντική συνεργασία; Ολα είναι ανοιχτά». Για Το Ποτάμι: «Ο εχθρός για μένα δεν είναι το Ποτάμι. Ηταν και είναι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Να διώξουμε αυτή τη σπείρα που λυμαίνεται τον τόπο. Και δεύτερος στόχος ήταν να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Αυτά μπορούμε να τα πετύχουμε ακόμα και στριμώχνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πάντως, δεν μπορούμε να έχουμε αυτοκτονικές τάσεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε σαν το μικρό παιδί που λέει “αυτό το παιχνίδι είναι δικό μου” και κάθεται μόνο του σε μια γωνία. Δεν είχαμε με Το Ποτάμι διαφωνίες ως προς τους στόχους, αλλά ως προς το πώς θα φτάσουμε στον σκοπό».

Τέλος, για τη χθεσινή ανακοίνωση του γραμματέα Οργανωτικού του Ποταμιού Παντελή Αβραμίδη: «Με εξέπληξε η χθεσινή ανακοίνωση γιατί ήταν ανακοίνωση λάσπης. Το Ποτάμι ως προοδευτικό και ανανεωτικό δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιεί πρακτικές λάσπης. Αλλωστε συνήθως η λάσπη επιστρέφει σ’ εκείνον που τη ρίχνει».

Λυκούδης υπέρ Φωτήλα

Να σας ενημερώσω επίσης ότι χθες ξαναχτύπησε και ο Σπύρος Λυκούδης, στον ίδιο μάλιστα ραδιοφωνικό σταθμό με αυτόν από τον οποίο είπε ο Φωτήλας ότι προφανώς και σκέφτεται να ανεξαρτητοποιηθεί.

Ο Λυκούδης δήλωσε ότι η στάση του Φωτήλα είναι έντιμη γιατί από την πρώτη μέρα που εξελέγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχηγός υποστηρίζει ότι Το Ποτάμι πρέπει να συνεργαστεί με τη ΝΔ για να γλιτώσει η χώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οσο για την άποψη που έχει για το κόμμα του; Λόγω λαθών και αδυναμιών«βρίσκεται τώρα σε άμυνα και σε οπισθοχώρηση» είπε και εκτίμησε ότι η πορεία αυτή είναι δύσκολο να ανακοπεί. Το βλέπει, συμπλήρωσε, δεν θέλει να κρύβεται. Παρ’ όλα αυτά αρνήθηκε τα σενάρια που τον θέλουν να προσχωρεί στο ΠΑΣΟΚ. Μιλάει, λέει, με τους «φίλους» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απλώς για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς. Εγώ, πάντως, πληροφορούμαι ότι στο ΠΑΣΟΚ τον περιμένουν.

Εδώ να σημειώσω για όσους τους διέφυγε ότι το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης ο Λυκούδης μαζί με τον Γιάννη Μπουτάρη και τον Βαγγέλη Βενιζέλο παρουσίασαν το βιβλίο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη «Μεταρρυθμίσεις και προοδευτικός πατριωτισμός» (Εκδόσεις Παπαζήση).