Με διαφορά επτά ψήφων, η ζυγαριά της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, έπειτα από τρεις διασκέψεις, έγειρε χθες το βράδυ υπέρ της βασιμότητας και του παραδεκτού των προσφυγών για την υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες.

Η απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία, με ψήφους 16 έναντι 9, χαρακτηρίζεται από νομικούς και δικαστικούς κύκλους ως ιδιαίτερα σημαντική, με άμεσες προεκτάσεις στο πολιτικό πεδίο.

Το γεγονός ότι κόπηκε το νήμα υπέρ του παραδεκτού των ενστάσεων, μάλιστα παρά την αντίθετη εισήγηση του αρμόδιου δικαστικού λειτουργού Γιώργου Παπαγεωργίου, σημαίνει ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ουσιαστική κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου επί της συνταγματικότητας ή μη του νόμου Παππά για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός μέχρι και χθες επιχειρηματολόγησε ενώπιον των συναδέλφων του υπέρ του μη παραδεκτού των σχετικών προσφυγών. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, δεν κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία των μελών της Ολομέλειας του ΣτΕ, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων.

ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ. Δικαστικές πηγές, πάντως, έλεγαν με νόημα πως όλη η ιστορία που δημοσιοποιήθηκε με κεντρικό πρόσωπο μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου, προκαλώντας ακόμα και τον πειθαρχικό του έλεγχο από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, μοιάζει να γυρίζει μπούμερανγκ. Οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν, επικαλούμενες την πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ και τις σκέψεις που έχουν διατυπωθεί στην υπόθεση, ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην επόμενη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου οι ανώτατοι δικαστές θα μπουν στα βαθιά νερά, ασχολούμενοι πλέον με το μείζον ζήτημα της συνταγματικότητας του επίμαχου νόμου που συνδέεται με το ΕΣΡ και τον περιορισμένο αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

Το πότε θα γίνει η επόμενη διάσκεψη παραμένει άγνωστο. Ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου θα ορίσει την ημέρα και την ώρα της διάσκεψης, χωρίς ωστόσο κανένας να είναι σε θέση εκ των προτέρων να γνωρίζει αν θα είναι και η τελευταία πριν από την έκδοση της πολυαναμενόμενης απόφασης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΥΣ. Απαραίτητη προϋπόθεση πάντως, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, είναι η σύνθεση της Ολομέλειας να μην έχει άλλες απώλειες. Κι αυτό γιατί τα αναπληρωματικά μέλη έχουν ήδη εξαντληθεί και δεν υπάρχει η πολυτέλεια αντικατάστασης άλλου μέλους. Οπότε οποιοδήποτε ανυπέρβλητο κώλυμα, όπως τόνιζαν δικαστικές πηγές, είναι ικανό να ναρκοθετήσει τη μέχρι τώρα διαδικασία. Σε μια τέτοια περίπτωση η λύση είναι μονόδρομος και οδηγεί στην εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης από μηδενικής βάσης.