Σε διεθνές επίπεδο, το όνομα του Ζοζέ Μουρίνιο επισκιάζει τα πάντα. Γι’ αυτό το πλάσαραν ωραία στην ΑΕΚ, γι’ αυτό πήρε επικοινωνιακούς πόντους ο Ζοζέ Μοράις όταν προσελήφθη στην ΑΕΚ ως «ο βοηθός του Μουρίνιο». Στα μέρη μας, ο Φερνάντο Σάντος ήταν ο άνθρωπος που άνοιξε τον δρόμο για να έρθουν πορτογάλοι τεχνικοί και να εξελιχθεί σε μόδα ή μανία των παραγόντων. Να θυμηθούμε τον Περέιρα; Τον Πεσέιρο; Τον Σίλβα; Τον Ζαρντίμ; Τον Πόντες; Τον Ζεσουάλδο Φερέιρα; Ή μήπως τον τωρινό κόουτς του Ολυμπιακού, τον Μπέντο; Τα τελευταία χρόνια το «προπονητής από την Ιβηρική στην Ελλάδα» συνεπάγεται «τεχνικός από την Πορτογαλία». Είναι σχετικά φθηνότεροι σε σύγκριση με τους Ισπανούς, έχουν τεχνογνωσία υψηλή και παράλληλα μεταδοτικότητα, διαθέτουν κίνητρο να εξελιχθούν και να πάνε ψηλότερα, είναι σοβαροί και ελάχιστοι έχουν τουπέ. Οι περισσότεροι άφησαν το στίγμα τους και επίσης ταιριάζουν στην ψυχοσύνθεση, την ιδιοσυγκρασία του Ελληνα. Δεν είναι τυχαίο πως πάντα όταν θέλουμε να κάνουμε μια σύγκριση με τα ευρωπαϊκά δρώμενα ανατρέχουμε σε μοντέλα Πόρτο ή Μπενφίκα, που παράγουν και μετά πωλούν ποδοσφαιριστές. Η Πορτογαλία διαθέτει και προπονητές. Ισως όχι με χρυσοποίκιλτο όνομα, με μοναδική εξαίρεση τον Μουρίνιο, σίγουρα όμως με άποψη και εμπειρία. Αυτό αναζητούν οι ομάδες μας, οι σπόροι έδωσαν καρπούς οπότε αναμένουμε και το αποτέλεσμα του στοιχήματος που έβαλε η ΑΕΚ. Η τάση όμως να ψωνίζουμε από την Πορτογαλία παραμένει και δείχνει ισχυρότερη από ποτέ.

Σύμπτωση!

Τι περίεργα παιχνίδια συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Οπως και στη ζωή. Η πρώτη προπόνηση του Μοράις στην ΑΕΚ συνέπεσε με την κανονική εκγύμναση του Σιμόες! Ο πορτογάλος αμυντικός χαφ ήταν η ευχάριστη έκπληξη για τον συμπατριώτη του και προφανώς υπολογίζεται για το ματς με τον Πανιώνιο. Γουρλής ο Μοράις. Γκαντέμης ο Κετσπάγια. Σωστά;

Αναβολή

Ηταν επόμενο να μη γίνει η σέντρα στο πρωτάθλημα της Football League. Οι ομάδες ψήφισαν αναβολή, περιμένουν να δουν φως (χρήματα) και ουδείς βάζει το χέρι του στη φωτιά για τη συνέχεια. Το ωραίο ποιο είναι; Εντεκα μέλη κατέθεσαν πρόταση μομφής, να αλλάξουν οι επικεφαλής, αλλά δεν πέρασε γιατί απαιτούνται τα 3/4 του σώματος. Σίγουρα, όμως, αναμένονται νέα επεισόδια στους τριγμούς.

Πινγκ πονγκ

Συνεχίζει να βγάζει ταλέντα (από τους σπόρους που «φύτεψαν» ο Καλλίνικος Κρεάνγκα και ο Παναγιώτης Γκιώνης).

Ετσι ο 16χρονος Γιάννης Σγουρόπουλος έκανε την υπέρβαση και προκρίθηκε (δύο νίκες – μία ήττα) στο κυρίως ταμπλό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Βουδαπέστης! Το μέλλον ανοίγεται μπροστά στον πιτσιρικά.

ΟΠΑΠ

Ο 34ος Αυθεντικός Μαραθώνιος πλησιάζει (13/11) και ο ΟΠΑΠ δραστηριοποιείται με στόχο το κοινωνικό όφελος. Προσκαλεί όλους να συμμετέχουν δωρεάν για τρίτη συνεχή σεζόν στην εφαρμογή «Κάτι Καλύτερο» και να συνδράμουν στην ανακαίνιση δύο παιδιατρικών νοσοκομείων: του Αγία Σοφία και του Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί από τους συμμετέχοντες θα προστεθεί στο συνολικό που θα διαθέσει ο Οργανισμός για την ολοκλήρωση του σημαντικού έργου.