Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας αναμένεται να πέσει εφέτος η παραγωγή κρασιού παγκοσμίως εξαιτίας της κακοκαιρίας που έπληξε την παραγωγή στη Γαλλία και τη Νότια Αμερική. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV), το 2016 θα παραχθούν περί τα 259,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού. Η παραγωγή δηλαδή θα είναι κατά 5% χαμηλότερη από την περυσινή.

Ο Οργανισμός σε έκθεσή του σημειώνει ότι η εφετινή παραγωγή θα είναι μια από τις τρεις «φτωχότερες» από το έτος 2000. Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή της παγκόσμιας παραγωγής οίνου, το πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής εντοπίζεται κυρίως στην Ευρώπη. Η Ιταλία πρόκειται να ξεπεράσει τη Γαλλία και να σκαρφαλώσει και πάλι στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης των οινοπαραγωγών κρατών, αν και η παραγωγή της αναμένεται εφέτος μειωμένη κατά 2% στα 48,8 εκατ. εκατόλιτρα.

Στη Γαλλία η κάμψη της παραγωγής αναμένεται να φθάσει στο 12% έπειτα από την παγωνιά και οι χαλαζοπτώσεις που κατέστρεψαν αμέτρητες καλλιέργειες αμπελιών την περασμένη άνοιξη, αλλά έπειτα και από την πρωτοφανή ξηρασία που ακολούθησε το καλοκαίρι.

«Κλιματικά συμβάντα» έπληξαν την οινοπαραγωγή και στη Νότια Αμερική. Στην Αργεντινή, για παράδειγμα, αναμένεται πτώση της παραγωγής κατά 35%, στη Χιλή κατά 21% ενώ στη Βραζιλία η πτώση προβλέπεται να φθάσει στο 50% συγκριτικά με την περυσινή παραγωγή.

Αντίθετα, για τις ΗΠΑ και την Αυστραλία ο OIV προβλέπει αύξηση της οινοπαραγωγής κατά 2% και 5% αντιστοίχως, ενώ για τη Νέα Ζηλανδία προβλέπει ένα άλμα 34%.